Moja destinacija

Krk uzduž i poprijeko: Insajderski vodič po otoku Damira Kedže u kojem je otkrio sve njegove posebnosti

Pjevač za sebe kaže da je ponosni Primorac, mora se ne može odreći ni da hoće, a za čitatelje Gloria.hr sastavio je niz preporuka što vidjeti, gdje se kupati, gdje pojesti i što sve raditi na (donedavno) najvećem otoku u Hrvatskoj.

Naš proslavljeni glazbenik Damir Kedžo od prvih dana na sceni ponosno je isticao da dolazi s otoka Krka i to iz mjesta Omišalj. Kako je vrijeme prolazilo i karijera Damiru napredovala, on se nije htio 'odreći' svog otoka i mora. Stoga nema boljeg poznavatelja za sve tajne Krka u koje je rado uputio i čitatelje Gloria.hr.

"Zadnja dva ljeta proveo sam na Krku puno više vremena nego inače, jer je zbog pandemije uzrokovane Covid 19 virusom i ograničenja koja postoje broj nastupa puno manji nego je bio ranije", rekao nam je Damir Kedžo.

image
Damir obožava svoj Krk
PRIVATNI ALBUM

Kako glazbenik živi u Rijeci uvijek nađe vremena za odlazak na Krk, gdje se okupa u moru, i puni baterije za sve nadolazeće obaveze. Iako je svirki sada manje nego inače, Kedžo i ovog ljeta nastupa, a nakon svakog koncerta - zna se gdje ga se može naći. "Prošli vikend svirao sam u Slavoniji i već dan nakon bio sam na Krku, tu se najbolje odmorim. Već ovaj vikend je radni i idem na put, ali Krk i moj Omišalj su moja baza i uvijek se tamo vraćam", kazao nam je Damir. No tolika kilometraža nimalo mu ne smeta, jer ne može zamisliti da živi daleko od obale.

"More je nešto bez čega ne želim živjeti i zato napravim na tisuće kilometara više nego što bi to bilo da živim na primjer u Zagrebu, ali vjerujte mi da vrijedi. Kad se probudim, otvorim prozor i vidim more mogu sve, baš sam pravo primorsko dijete", opisao nam je Damir prije nego je razradio detaljan vodič za uživanje na njegovom otoku - Krku.

Gdje se kupati?

Zavisno tko što voli, Krk ima mnogo plaža za svaki ukus. Baška je prekrasna i velika plaža koja je najpoznatija na otoku Krku. Velika i uređenja Vela plaža, idealna je za one koji vole gužvu jer to je "hit plaža" na otoku te je za puno ljudi i gostiju prvi izbor.

image
Vela plaža u Baškoj, u špici sezone
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Plaža koju ja osobno volim je kamp Njivice iz nekoliko razloga: volim da plaža ima sadržaje na primjer - dobru kavu, a to je u Njivicama definitivno tako. Tu imaju i uređenu plažu za kućne ljubimce, a ja imam psa i zato Kamp Njivice preporučujem svima.

image
Plaža u Kampu u Njivicama omiljena mu je zbog uređenosti i pseće plaže
PRIVATNI ALBUM

Krk je pun i takozvanih divljih plaža i to je savršen izbor za sve koji imaju (ili iznajme) brodić ili barku. Tako da na otoku zbilja ima za svakog po nešto što se izbora plaža tiče.

Čitajte i: Insajderski vodič Mare Bratoš: Doživite Dubrovnik iz snova od osamljenih plaža do gradske vreve i umjetničkih programa

Na koji izlet ići?

Što se tiče izleta ja sam onaj aktivniji tip i volim aktivni odmor. Krk ima biciklističke staze diljem cijelog otoka i za sve koji vole aktivan i sportski odmor i izlete ima mnogo takvog sadržaja. Od bicikliranja, planinarenja po otoku koje osim sportskog i aktivnog dijela omogućuju i uživanje u prirodi. Savršen je za trčanje jer ima puno uređenih staza koje su ili uz more ili u prirodi koje osim aktivnosti i održavanja forme pružaju i uživanje u predivnom krajoliku i prirodi.

image
Damir se u slobodno vrijeme bavi raznim sportskim aktivnostima
PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Splićanka Tisja Kljaković Braić napravila insajderski vodič za svoj grad: ‘Hvali splitske plaže, drž‘ se breljanskih‘

Čitajte i: Neno Belan uputio nas je u sve tajne Brača: ‘Svako ljeto tu otvaram svoj stožer, super je na otoku, dođite ga istražiti‘

Atrakcije i što obavezno vidjeti?

Fulfinum - Mirine kod Omišlja. Fulfinum, ostaci prekrasnog rimskog grada koji je blizu mog dragog Omišlja i koji je služio za odmor rimskim ratnim veteranima.

Osim ovog antičkog grada preporučujem Omišalj i njegovu staru gradsku jezgru, zatim - Jurandvor gdje je pronađena Bašćanska ploča.

image
U Jurandvoru je pronađena Bašćanska ploča
TEA CIMAS/CROPIC

Grad Krk i Krčka jezgra i mozaici koji se tamo nalaze su spektakularni i ne smijete ih propustiti vidjeti kada ste na Krku. Ne smijemo zaboraviti ni otočić Košljun. Na otoku vam sigurno ne može biti dosadno.

image
Jezgra grada Krka krije mnoge povijesne dragulje
TEA CIMAS/CROPIX

Po čemu je Omišalj poseban?

Omišalj je poseban po svom miru i po tome što nije nametljiv. Birali su ga neki od najvećih umjetnika za svoje stvaranje, inspiraciju i boravak. poput Otona Glihe, Mile Kumbatovića. Brojni pjesnici stvarali su - i stvaraju - na otoku. Jednostavno ima neku posebnu draž.

image
Damir Kedžo je pozirao u starom gradu Omišlju, za Gloriju
INES STIPETIC

Kada ga uspoređujem s nekim drugim mjestima koja su izabrala neke druge načine za razvoj turizma, mislim da je zadržao autentičnost i onaj stari način kako se živjelo na Primorju i sada kao i kad sam ja bio dijete. Omišalj je Primorje u svojoj srži i baš zato ga obožavam.

Čitajte i: Tatjanin vodič kroz Skradin: Ljepote ovog kraja i insajderski savjeti naše voditeljice jamče vam nezaboravan odmor

Čitajte i: Insajderski vodič Luke Nižetića: Skrivene ljepote i robinzonski hedonizam zbog kojeg nećete htjeti otići s Visa

Što od umjetničkih programa ne propustiti?

Na Krku je stvarno puno dobrih programa, mislim da je on jako interesantan ljudima dijelom i zato što su kulturna i umjetnička ponuda jako raznolike i bogate. Ovisi o tome koji ste tip i kakva vas zabava zanima možete uvijek naći program za svoj gušt. Skoro svako mjesto ima neku svoju posebnost i dan koji posebno obilježava - kada se priređuje fešta koja privlači brojne posjetitelje.

Glazbena ponuda je bogata i što se tiče klasičnih programa, jazz programa, pučkih fešti koje privuku veliki broj posjetitelja pa do onih koji tragaju za specifičnim umjetničkim radionicama i sadržajima. Turistička zajednica je aktivna ažurira i prati sve događaje, kod njih na stranicama uvijek možete naći informaciju kada i gdje se nešto važno događa i odlučiti se za neki program po svom guštu.

Gdje dobro pojesti i opustiti se?

Što se tiče dobre hrane i jela definitivno preporučujem konobu Tri Maruna. Ako volite finiju hranu konoba Ulikva u Omišlju to su meni dva najdraža mjesta gdje volim pojesti. Kad se zaželim dobre pizze definitivno Vinea u Njivicama, apsolutno. A ako volite šurlice konoba Zora u Dobrinju, vjerujte nema dalje.

Adrenalinski odmor na Krku

Ski lift u Puntu obožavam i tamo idem često. Obožavam tu dozu adrenalina koju mi stvori. Puno je aktivnosti u kojima se može uživati od vožnje kartinga, paint balla, možete uživati i u vožnji kajakom. Ako ste ljubitelj vodenih sportova ne propustite wakeboard cable, brojni su centri za surfanje i ronjenje. Kao što sam već rekao na Krku imate sve uvjete za aktivan sportski, umjetnički ili odmor u Primorju kakvo je nekad bilo. Vaše je samo izabrati i posjetiti Krk.

image
Ski lift u Puntu mamac je za mlade avanturiste
TEA CIMAS/CROPIX
Linker
24. travanj 2024 14:58