Vodič za mini putovanje

Katarina Baban o Amsterdamu: ‘Čaroban je, pripremite se za fotkanje na svakom mostiću‘

Glumica i dizajnerica dugo je pripremala put s dvije najbolje prijateljice. Još su prošle godine odlučile da će otići u grad u kojem ni jedna od njih do tada nije bila, a koji ih je na prvi pogled oduševio.

Katarina Baban odlučila je pobjeći na kratko putovanje s dvije najbolje prijateljice, a njihova destinacija bio je Amsterdam. Grad u Nizozemskoj kojem tepaju da je "Venecija sjevera" oduševio je našu glumicu i dizajnericu i njene prijateljice s kojima se kaže, već dugo dogovarala za neko zajedničko putovanje. "Niti jedna od nas nije tamo bila, a sve tri smo to jako željele pa smo jednoglasno odlučile posjetiti baš Amsterdam!", kazala je Katarina za Gloria.hr.

image

Amsterdam je oduševio Katarinu

PRIVATNA ARHIVA

U Amsterdam su otputovale početkom travnja, do njega su stigle avionom i to direktnim letom iz Zagreba, koji traje oko sat i pol. "Bile smo tamo svega četiri dana, ali smo uspjele obići skoro sve što smo poželjele! Popis svih aktivnosti, znamenitosti i stvari koje smo željele obići je bio podugačak pa smo se morale jako dobro organizirati", kazala je Baban.

Po dolasku u Amsterdam, savršeno su se snašle i svugdje su išle javnim prijevozom za koji kaže da je savršeno organiziran i točan.

"Vozile smo se tramvajem, vlakom, brodom, busom i metroom te nigdje nismo čekale duže od pet minuta. Sjajna je povezanost u gradu i stvarno lako možeš doći do svake točke u gradu", ispričala je glumica.

image

Glumica je na put otišla sa svojim prijateljicama

PRIVATNA ARHIVA

Katarina je nekoliko dana prije putovanja pitala svoje pratitelje na Instagramu da joj napišu neke preporuke. "Zanimljivo je kako se ukusi i interesi razlikuju; dok su jedni hvalili određena mjesta, drugi su vikali kako ni slučajno ne trebamo tamo otići! Mislim da smo u tih par dana napravile otprilike 20 tisuća koraka dnevno. Noge su nas ubijale, ali nismo se dale", kazala je Katarina.

Čitajte i: Kako je jedna od najopasnijih zemalja svijeta postala privlačna digitalnim nomadima

Što obavezno posjetiti

Posjetile su kuću Anne Frank, Van Goghov muzej, Rijksmuseum te nezaobilazni Muzej mačaka.

"Sve tri smo lude za mačkama pa nas je ovo mjesto posebno razveselilo! Pogotovo činjenica da u njemu živi nekoliko živih mačaka! Isto tako, posjetile smo i Zaanse Schans - predivno mjesto udaljeno od Amsterdama oko pola sata vožnje", rekla je te dodala da je mjesto karakteristično po prepoznatljivim starim nizozemskim vjetrenjačama.

image

Katarina i prijateljice nisu propustile posjetiti Muzej mačaka.

PRIVATNA ARHIVA
image

U muzeju i živi nekoliko mačaka.

PRIVATNA ARHIVA

"Kada stupite tamo, imate dojam kao da ste ušli u bajku - toliko nestvarno i čarobno djeluje. Uz velike starinske vjetrenjače cijelo mjesto se sastoji od starih tradicionalnih kućica koje su u jednom periodu sve preseljenje na to područje. Tamo možete doći bez ikakve ulaznice i prošetati bajkovitim krajolikom te ući u neku od kućica gdje se kriju trgovinice sa sirom i čokoladama. Prije ulaska u trgovinu sa sirom prođete kroz mali muzej koji pokazuje proces i nastanak sira. Malo je reći da smo se najele samo kušajući sve sireve, a o tome koliko smo ih nakupovale, bolje da ne pričam", kroz osmijeh priča Katarina.

Ono što ju je također oduševilo su i životinje, koje prate posjetitelje cijelim područjem - od koza, neobičnih ptica pa sve do patki. "Ove posljednje su se toliko naviknule na turiste da vas prate u stopu te konstantno žicaju hranu pa se i pobune ako im uskratiš. Naime, posvuda su znakovi da ih se ne hrani jer bi se u suprotnom raspukle od vafla i slatkiša", objasnila je Katarina.

image

Prijateljice su posjetile i Zaanse Schans.

PRIVATNA ARHIVA
image

Maleno mjesto prepuno je starih vjetrenjača.

PRIVATNA ARHIVA

Najfascinantnije mjesto

Na kraju ovog četverodnevnog putovanja glumica i njene najbolje prijateljice razgovarale su o tome što ih se najviše dojmilo, a zaključak je da je to definitivno bila Kuća Anne Frank. Objasnila je i da je baš to jedan od znamenitosti u preporukama koje je dobila za koju su ljudi davali različite dojmove.

"Iskreno, nakon izlaska smo bile u šoku kako ovo nekoga ne može oduševiti i dirnuti. Kao mala sam čitala njezin dnevnik i oduvijek me ta priča posebno intrigirala. Pokušavala sam zamisliti kako je izgledao život obitelji Frank u te dvije godine skrivanja. Ući u stvarni prostor gdje se sve zbivalo i prolaziti kroz te prostorije o kojima sam čitala je bilo jedno od najdirljivijih iskustava koje sam doživjela. Predivno napravljen muzej koji je kuću sačuvao kakva je i bila uz minimalne preinake kako bi svaki posjetitelj bio dobro upoznat s pričom", iskrena je Katarina.

image

Arhitektura grada joj je, rekla je, fascinantna

PRIVATNA ARHIVA
image

Brojni kanali i mostovi u Amsterdamu za nju su neodoljivi

PRIVATNA ARHIVA

Također ih je oduševila ljepota grada, ujednačena arhitektura i očuvanost svih zgrada.

"Bilo da se krećete po najužem centru ili po stambenim ili čak industrijskim dijelovima - arhitektura je prepoznatljiva te imaš dojam da su sve zgrade i kuće sagrađene prije svega par godina. Derutne zgrade niti preurbane građevine koje ne pripadaju u okoliš ne postoje. Šećeš ulicama i ne možeš vjerovati koliko je sve lijepo uređeno i čisto", ispričala je.

No jedna stvar na koju se najviše mora paziti dok se šeće po cesti su - biciklisti. U tom gradu oni doslovno caruju. "Biciklisti su ludilo! Stvarno treba paziti gdje i kako hodaš jer oni ne koče. Oni su na prvom mjestu, a onda sva druga vozila i pješaci. Nismo se usudile đirati po gradu biciklima jer mislim da bismo završile pod kotačima i vjerujem da ih spori biciklisti (čitaj: turisti na biciklima) jako nerviraju jer njima je bicikl prijevozno sredstvo i način života, a ne samo rekreacija", kazala je glumica.

image

Vafli su ih oborili s nogu

PRIVATNA ARHIVA

Čitajte i: Odlični izleti oko Zagreba: Pronašli smo šest izletišta koja će vam ‘napuniti baterije‘

Zasladiti dan

A nakon dugih šetnji i razgledavanja tri su prijateljice bez imalo grižnje savjesti uživale u slastici koja ih je oduševila. "Sve tri smo jedva čekale vafle kojih ima na sve strane i svi izgledaju savršeno. Zezale smo se da bismo u rekordnom roku dobile hrpu kila da živimo tamo. Posjetile smo jedan od najpoznatijih i najbolje ocijenjenih lanaca slastičarni - Creppes& Waffles. Toplo preporučujem svim ljubiteljima slatkoga", rekla je Baban.

image

Glumica je s prijateljicama dugo planirala zajedničko putovanje

PRIVATNA ARHIVA

Za kraj je svima koji bi htjeli posjetiti Amsterdam preporučila da obiđu što više mogu, jer je grad i svojom dužinom i širinom predivan. "Nama je jedino žao što se nismo uspjeli provozati kanalima zbog lošeg vremena. Iako je pisalo da je oko 10 stupnjeva, mi nismo izlazile iz zimskih jakni pa je uvijek dobro, za svaki slučaj, ponijeti nešto toplo za obući (i ostati u tome!). Pripremite se da ćete poželjeti fotkati na svakom mostiću - ima ih stotinjak i ne znaš koji je slađi. Rekla bih da je ovo najautentičnije mjesto na kojem sam bila, specifično u svakom pogledu. Vidi se da žive na nekoj drugoj, mirnijoj, uređenijoj razini pa poželiš ostati za stalno", zaključila je Katarina Baban.

image

‘Pripremite se na slikanje pored svakog mostića‘, upozorava glumica

PRIVATNA ARHIVA
image

S prijateljicama je posjetila mnoge atrakcije.

PRIVATNA ARHIVA
Linker
20. travanj 2024 06:09