Putovanje iz snova

Kako izgleda odmor u zemlji tulipana otkriva zagrebačka prevoditeljica

Lidija Marta Kozlovac provela je ljeto u Almelu, smještenom na kanalima koji mu daju šarm i omogućuju dodatne sadržaje poput vožnje brodom, uživajući u pogledu na specifičnu arhitekturu te zanimljivu umjetnost i kulturu.

Već sam sredinom godine odlučila kolovoz provesti u Nizozemskoj, ali koji grad, gradić ili selo odabrati za lijep i opušten odmor? Almelo, grad na istoku zemlje, bio je moje slučajno odredište: jedan nizozemski bračni par želio je provesti odmor kampirajući na hrvatskoj obali i njihov je prostrani stan postao moj privremeni dom, a njihove dvije mace - moje družice.

Od Zagreba do Amsterdama letjela sam dva sata avionom KLM-a, a put od zračne luke Schiphol do Almelu nastavila vlakom. Cestovna udaljenost je oko 150 km, a 129 km ako putujete vlakom - Intercity, Sprinter ili Express najvećeg nizozemskog željezničkog operatera NS (Nederlandse Spoorwegen). Dnevno prometuje 41 vlak, direktno ili s jednim presjedanjem u Amersfoortu ili Utrechtu, a cijena karata je već od 25,20 eura. Mogu se kupiti online ili na automatu u zračnoj luci Schiphol, a pri povratku na željezničkoj postaji u Almelu.

image

Twente, povijesna jezgra Almela

SHUTTERSTOCK

Almelo me je dočekao okupan suncem, s ugodnom temperaturom od 25 stupnjeva te prelijepim građevinama od crvene opeke, karakterističnima za nizozemsku arhitekturu. Stan mojih domaćina nalazio se u samom središtu grada, u mirnoj ulici Hof van Gülick. To je najstariji dio Almela, s temeljima iz 12. stoljeća. S velike se terase vidjela u daljini gradska vijećnica (Stadhuis) visoka 49 metara, suvremena zgrada iz 2015. sagrađena na kanalu Waterboulevard.

Almelo je grad i općina s oko 74.000 stanovnika. Nalazi se u pokrajini Overijssel i u regiji Twente - jednoj od sedam nizozemskih regija, u kojoj je tijekom 19. stoljeća postao središte tekstilne industrije. Grotestraat je glavna trgovačka ulica, s brojnim dućanima odjećom i obućom te restoranima u kojima se jede po umjerenim cijenama. A ako iz glavne ulice Grotestraat skrenete u Doelenstraat, ulicu s prekrasnim kućama od crvene opeke i raznobojnim cvijećem na prozorima, put će vas dovesti do zelenih pluća grada - Gravenallee. Predivan perivoj, idealno mjesto za šetnju i bicikliranje, s alejom koja vodi do Huize Almelo. Dvorac koji je 1662. dao sagraditi Zeger van Rechteren ponos je Almela. Oko 1700. je grof Adolph Hendrik van Rechteren dao oko dvorca urediti park u francuskom stilu, zajedno s lovištem, koji je 1830. pretvoren u krajobrazni park. U dvorac i park još navraća grofovska obitelj Van Rechteren Limpurg i iz tog su razloga zatvoreni za javnost.

image

Huize Almelo

PRIVATNI ALBUM

U obližnjoj ulici Herengracht nalazi se nekoliko starih kuća sagrađenih 1889. za osoblje koje je vodilo brigu o Huize Almelo, a danas su u njima umjetnički atelijeri.

Almelo ima i nekoliko muzeja koje vrijedi posjetiti - primjerice Wevershuisje koji je posvećen starim tehnikama ručnog tkanja i čipkarstva. Ulaz je besplatan. Zanimljiv je i gradski muzej (Stedelijk Museum Almelo) u ulici Prinsenstraat, sa zbirkom koja predstavlja život u Almelu u razdoblju od 1880. do 1960. Razni su to predmeti, od lepeza i kapa do portreta poznatih stanovnika tog grada i zbirke umjetničkih slika. Ulaznica stoji 6 eura.

image

Prizor s ulice

PRIVATNI ALBUM

Bolletje Winkel u ulici Grotestraat Zuid tradicionalno je mjesto u kojem možete uživati u ukusnim slasticama i kavi. Na prvom katu nalazi se muzej sa zanimljivim vrstama kalupa za slastice i kruh (hier wordt brood met liefde bereid, ovdje se spravlja kruh s ljubavlju - kako je napisano na jednom kalupu iz 1867.), starim ručnim mlincima za kavu, vagama s utezima iz 19. stoljeća.

image

Muzej Wevershuisje

PRIVATNI ALBUM

Četvrtkom od 9 do 14 i subotom od 9 do 17 možete posjetiti tržnicu na središnjem trgu Marktplein. Tamo se prodaju razne vrste poznatih nizozemskih sireva, svježa riba iz Sjevernog mora, svježe voće i povrće, pa čak i odjeća.

Protestantska crkva Grote Kerk na trgu Kerkplein utemeljena je 1236., a današnji izgled dobila je 1738. Zanimljiva je zbog posebno lijepih orgulja i grobnice nekadašnjeg vladara Almela, grofa Adolpha Hendrika van Rechterena, ali i zbog izložbi koje se u njoj održavaju - u kolovozu su bili izloženi radovi Keesa Stoopa, belgijskog slikara koji se u mladosti nastanio u Almelu i tu ostao do svoje smrti 2019. Bila sam i u muzeju het Huis van Katoen en Nu, gdje se održavaju izložbe i razna događanja u kojima sudjeluju građani Almela. Oduševila me izložba "Šetnja kroz bogatu povijest gradske jezgre" s crno-bijelim fotografijama središta grada prije 100 i 150 godina. Ulaz je besplatan, a pri izlasku iz muzeja dobila sam na poklon brošuru o muzeju i kemijsku olovku s natpisom Almelo loves you i srdačne osmijehe djelatnica muzeja. A ja sam im spontano uzvratila: "I love Almelo".

image

Tržnica s ponudom sireva

PRIVATNI ALBUM

Lijepi i cjenovno umjereni restorani razbacani su po čitavom gradu, od pizzerija Capri u ulici Kerkstraat i Valentino u ulici Grotestraat do restorana NielZ na trgu Marktplein s velikom terasom i ukusnom hranom te drugih nizozemskih, indonezijskih, grčkih i turskih restorana. Pokraj robne kuće HEMA nalazi se ugodan kafić Bar Biertje, a u ulici Schokland je kušaonica Belgie s terasom iznad vode, na kojoj možete po lijepom vremenu uživati u različitim vrstama pića. Možete unajmiti i kanu te doživjeti Almelo na jedan drugačiji način od šetnje ulicama i trgovima.

image

Vožnja turističkim brodom kanalom De Haandrik

SHUTTERSTOCK

Uživala sam u vožnji turističkim brodićem po kanalu na kojem se nalazi gradska vijećnica. Polazi svake srijede i subote u 15 sati iz lučice s trga Marktplein, cijena karte je 5 eura, a dobije se i stručno vodstvo.

Na svakom ćete koraku osjetiti romantičnu "dušu" ovog prelijepog grada te gostoljubivost njegovih građana. Još bi se mnogo toga moglo napisati o Almelu, dojmovi su predivni, no prepuštam vama da ga dalje sami istražite ako vam se pruži prilika.

image

Boletje Winkel

PRIVATNI ALBUM

Dobro je znati!

  • Ako ostajete dulje, praktično je nabaviti OV-chipkaart - karticu operatera NS kojom možete putovati vlakom po cijeloj Nizozemskoj. Stoji 8 eura, a kupuje se na automatu na željezničkoj postaji ili u većem supermarketu: na nju stavljate polog (minimalni je 20 eura) i trošite ga ovisno o udaljenosti vaše destinacije.
  • Ulaz u većinu muzeja i izložbenih prostora je besplatan.
  • Strogo središte grada zatvoreno je za automobile, to je jedna velika pješačka i biciklistička zona. Do udaljenijih dijelova grada voze lokalni autobusi.

Gdje odsjesti u Almelu?

Theaterhotel Almelo ima 4 zvjezdice, bazen i vlastito kazalište u kojem igra više od 100 predstava godišnje; ili Huis van Bewaring hotel u središtu grada s 3 zvjezdice; ili all-inclusive hotel Preston Palace s 3 zvjezdice i tropskim bazenom, udaljen 2,1 km od središta grada... No, u ponudi su razni apartmani i sobe lokalnih iznajmljivača, čije cijene variraju ovisno o popunjenosti i godišnjem dobu.

Linker
23. travanj 2024 23:02