Putovanje

Jelena Pajić vodi nas u glavni grad Slovačke i otkriva što jesti, što vidjeti i što nikako ne propustiti

Jedna od omiljenih tv voditeljica u Bratislavi je pila kavu na 95 metara visokom UFO tornju, kušala kupus na sto načina i primila za nos brončanog čovjeka koji je virio iz šahta.

Samo 400-tinjak kilometara, odnosno otprilike četiri i pol sata vožnje, i eto nas u Bratislavi. Već na prvoj šetnji središtem grada vidjeli smo mnoge atraktivne detalje - brojne brončane, željezne ili kamene skulpture.

Uz slovačke povijesne ličnosti na šetnici uz Dunav naići ćete i na malenu brončanu vilu, a u središtu grada na statuu Ignáca Lamára, poznatog i po nadimku Schöner Náci, što nema nikakve veze s nacizmom, jer znači Lijepi Náci, koji je, prema urbanoj legendi, postao poznat po tome što je žene na ulicama Bratislave pozdravljao riječima “Ljubim ruku”.

image

Čumilov kip - radnik koji viri iz šahta jedna je od gradskih atrakcija.

PRIVATNI ALBUM

Blizu njegove statue je isto tako poznati Čumilov kip - radnik koji viri iz šahta. Prema legendi, onima koji dotaknu glavu kipa ispunit će se želja, ali samo ako je uspiju zauvijek zadržati u tajnosti. Kipove je 1997. izradio Viktor Hulík, umjetnik iz Bratislave.

image

Ulica u starom dijelu grada.

PRIVATNI ALBUM

ŠETNICE

Zgodno je prošetati najužim središtem grada. Neki lokali ili klubovi pokušat će vas privući glazbom, neki mirisima i hranom, a izlozi suvenirnica nude šaroliku ponudu raznih predmeta - od plišanih krteka, krtice iz crtića koja je nekad bila poznata i kod nas, do magneta, šalica i čaša. Vrlo je atraktivna šetnica koja počinje kod Slovačkog nacionalnog kazališta prema jednom od brojnih dunavskih mostova. Cijeli taj prostor poziva na druženje, šetnju i opuštanje u kafiću...

image

Slovački specijalitet - meso s pireom od bundeve i kestenima...

PRIVATNI ALBUM

SLOVAČKE DELICIJE

Na putovanjima volim vidjeti znamenitosti, promatrati ljude, ali me uvijek najviše zaintrigira lokalna hrana. Preporuka broj jedan koju ćete istražujući online naći je Slovak pub. Restoran je uređen kao stara pivnica, a jedinstven je i po tome što ima vlastitu farmu 25 kilometara od Bratislave. Uzgojeno na farmi priprema se u restoranu, gdje peku i domaći kruh te kolače po tradicionalnim receptima.

Juha od kupusa s kobasicama vrlo je slična varivu od kupusa koje se sprema u Hrvatskoj, razlika je kiselo vrhnje koje Slovaci u nju dodaju. Odlična je nakon višesatne vjetrovite šetnje gradom. Uz to, svakako treba probati i njihovu inačicu valjušaka, u ovom slučaju punjenih mesom.

image

Bratislavski dvorac jedan je od simbola grada.

SHUTTERSTOCK

BRATISLAVSKI DVORAC

Za početak sunčanog jutra koje nas je dočekalo sljedeći dan odlučili smo krenuti prema Bratislavskom dvorcu, obnovljenom baroknom zdanju u kojem je danas muzej. Na vrhu brdašca na kojem se sve nalazi uživat ćete u šetnji vrtom koji je, doduše, vjerojatno najljepši u proljeće, pogledu na Dunav, brodove i drugu stranu grada.

image

Jelena Pajić na terasi dvorca.

PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Petra Kurtela odlično se provela u američkom Utahu: Čaroban zalazak, fina hrana i vožnja uspinjačom

PLAVA ZVIJEZDA

Od dvorca prema mostu spuštaju se brojne male, vijugave uličice, a u jednoj od njih nalazi se Modrá Hviezda, tradicionalni slovački restoran u kojem smo jeli nešto kasnije. Restoran nudi pečenu patku s posebno pripremljenim slatkim kupusom i tjesteninom sličnom mlincima ili meso s pireom od bundeve i kestenima. Pripremaju i odličnu paštetu od pačje jetre s bademima i brusnicama, kao i foie gras na karameliziranoj jabuci.

image

Tradicionalni restoran Modrá Hviezda.

PRIVATNI ALBUM

IZVANZEMALJCI

Jedna od turističkih atrakcija grada je UFO toranj, no čini mi se da ga u velikoj mjeri posjećuju i domaći. Za manje od 10 eura dizalo i još nekoliko stepenica odvest će vas na 95 metara visine s koje, ako je dobro vrijeme, možete vidjeti i Austriju, s obzirom na to da je udaljena samo nekoliko kilometara. Pogled s UFO tornja je divan. Bilo da gledate prema starom dijelu grada i na dvorac oko kojeg ste nešto ranije šetali pa ga sad vidite iz nešto drugačije perspektive, bilo da promatrate Dunav i brodove koji po njemu plove. Odlučite li se nešto pojesti ili popiti, toranj nudi i to.

image

Jedna od turističkih atrakcija grada je i UFO toranj.

SHUTTERSTOCK

Kava uz pogled na park i zelenilo pod nogama su svakako za preporuku. A ako vam treba doza adrenalina, kavi možete priložiti i jedan bungee skok s tornja, s obzirom na to da je i to u ponudi.

MAĐARSKA SECESIJA

Pogled bi vam s te visine mogla privući i suprotna strana rijeke. Od mosta na kojem se nalazi UFO toranj prema Starom mostu, pa i dalje, nalazi se vrlo ugodna šetnica, tzv. Dunavska promenada. Mnogo zelenila, uređeni travnjaci, mjesta za fotografiranje, cijeli niz kafića i restorana, veliki trgovački centar... Uživali smo neobavezno se šećući ulicama grada i na povratku slučajno naletjeli na crkvu svete Elizabete, poznatiju kao Plava crkva. Sagrađena je početkom 20. stoljeća u secesijskom stilu, a zbog plave fasade izgleda kao da je iz nekog animiranog filma - ili slastičarnice.

image

Crkva svete Elizabete s početka 20. stoljeća u Bratislavi je poznatija pod nazivom Plava crkva.

SHUTTERSTOCK

KOZMOPOLITSKI UGOĐAJ

Grad nudi brojne restorane, gastronomiju sa svih krajeva svijeta, a i na ulicama je moguće sresti različite kulture i narode. No, ulice su za pojam jednog glavnog grada dosta prazne, što je vrlo vjerojatno posljedica pandemije. Mjestimično se na ulicama jedna do druge nalaze nova i moderna zdanja ili stara, ali u potpunosti obnovljena, a odmah do njih prastare zgrade u raspadajućem stanju, koje čekaju neke bolje dane. Mnoge su pošarane grafitima, no u gradu ima i puno zanimljivih murala i slične ulične umjetnosti.

U DRUŠTVU TIGRA

Treći dan puta bio je rezerviran za Zoološki vrt Bratislave koji je površinom zaista izniman. Nastamba vuka, primjerice, prostire se na čak pet četvornih kilometara. Društvo su nam tako to jutro bili lav, tigar i ostale velike mačke, nekoliko nosoroga koje je zaista fascinantno vidjeti na samo metar-dva udaljenosti.

Apsolutna senzacija su čak četiri žirafe koje stanuju u njihovom vrtu, kao i jato plamenaca koje je divno vidjeti uživo. U svakom slučaju, odlučite li obići baš sve u Zoološkom vrtu, pripremite udobne cipele i odvojite dovoljno vremena da ne morate žuriti.

Zoološki je zaokružio putovanje u Bratislavu. Fina klopica, ugodna šetnja, malo znamenitosti i pokoja divlja životinja koju dosad nisam imala prilike uživo vidjeti.

Čitajte i: Marijana Perinić o nezaboravnom putovanju u Maroko: ‘Obavezno se cjenkajte i ne zaboravite se opskrbiti finim začinima‘

image

Jelena Pajić sa zaručnikom Petrom Ćulibrkom na vidikovcu nad Dunavom.

PRIVATNI ALBUM

NA PUTU KUĆI

No, dan još nije bio gotov. Budući da je Beč toliko blizu, samo 60-ak kilometara, šteta je bila ne posjetiti ga, makar na samo jednu večer, tim više što je u Austriji najavljen lockdown. Taj dan smo napravili 30 tisuća koraka i popriličnu kilometražu i bili smo zadovoljni svime što smo odabrali i vidjeli. Središte je bilo prepuno, i domaćih ljudi i posjetitelja. Grad živ, užurban, zadivljujuć i u tako kratko vrijeme što smo ga imali prilike doživjeti. Pa da smo samo zbog svoda i orgulja u katedrali svetog Stjepana došli, isplatilo bi se.

GLAVNI GRAD UGARSKE

Od 1536. do 1848. prijestolnica Ugarske je zbog turskog upada u Panoniju bila iz Budima premještena u Bratislavu, tada poznatu kao Pressburg.

image
PRIVATNI ALBUM

DVA TEATRA

Slovačko nacionalno kazalište smješteno je u neoklasicističkom zdanju iz 1866., a od 2007. ima i novu, modernu zgradu na obali Dunava.

IME

Svoje današnje ime Bratislava je službeno dobila tek 1919., nakon raspada Austro-Ugarske.

Linker
18. travanj 2024 15:44