SHUTTERSTOCK
PRIRODNA LJEPOTA

Idila u istarskom selu: ‘Pobjednička‘ Instagram lokacija za ovo ljeto koja skriva brojne izletničke atrakcije

Malo istarsko selo bez stalnih stanovnika postalo je atrakcija na društvenim mrežama zbog zanimljivih kotlastih udubina koje je u stjenovitom tlu stvorila rijeka Mirna.

Malo istarsko selo bez stalnih stanovnika postalo je atrakcija na društvenim mrežama zbog zanimljivih kotlastih udubina koje je u stjenovitom tlu stvorila rijeka Mirna.

Istra je puna skrovitih bajkovitih lokacija, među koje svakako spadaju Kotli, mjesto s petnaestak kuća bez stalnih stanovnika, koje prije svega oduševljava svojom prirodnom ljepotom. Do tog skrivenog zaseoka vodi uska, asfaltirana cesta na koju se skreće s glavne prometnice za Buzet, a od Rijeke je udaljen samo pola sata lagane vožnje. Kotli su atraktivni u svako doba godine, pogotovo u kišnom razdoblju, jer kroz selo protječe rijeka Mirna koja je u stjenovitom, vapnenačkom tlu stvorila kotlaste udubine po kojima je ovo naselje iz 18. stoljeća dobilo i ime.

image
Rijeka Mirna napravila je kotlaste udubine.
SHUTTERSTOCK

Taj dio toka Mirne pun je malih slapova, a najveći, koji nosi ime kao i selo, visok je 12 metara. Ljeti se slap ne može vidjeti jer kako rijeka presuši - nestaje i slap. A kako se vodostaj smanjuje, u vapnenačkim stijenama ostaju jezerca s toplom vodom koja mame kupače. Za hodanje po presušenom koritu preporučuju se tenisice jer su vapnenaste stijene zbog erozije prilično skliske i kada su potpuno suhe.

image
Kotli
SHUTTERSTOCK

Uz tok rijeke Mirne vodi 13,5 kilometara duga Staza sedam slapova koja počinje i završava u Buzetu, a vodi od Selca, Glistonije preko Kuhari do Kotli pa se tako do ovog prirodnog bisera može doći i pješice. No, oni koji su isprobali stazu kažu da je prilično zahtjevna pa je ta avantura namijenjena iskusnijim hodačima. U okolici ima mnogo staza za hodanje, a u blizini se nalaze i pješčane dine, koje pokazuju koliko je Istra geološki raznolika i zanimljiva. Ovo maleno selo nekada je bilo izuzetno gospodarski razvijeno, poznato po vrsnim krojačima i mlinarima, a jedan mlin pokraj slapa još prkosi vremenu. U Kotlima nitko ne živi već desetljećima, no većina starina je brižno obnovljena i nudi luksuzan smještaj za turizam.

image
Nema niti jednog stanovnika.
INES STIPETIC
image
Stari gradić u Istri.
INES STIPETIC

Čitajte i: Kotli su hit na Instagramu, a u njihovu ljepotu zaljubila se i Izabel Kovačić

U mjestu postoji i jedna gostionica gdje se s pogledom na rijeku i male prirodne bazene može okrijepiti ili pojesti neki od istarskih specijaliteta, poput domaćih fuži s tartufima. Kotli su u svakom slučaju poželjna destinacija za bilo koje doba godine - i ljeti kada su okruženi bujnim zelenilom i zanimljivo izdubljenim koritom rijeke Mirne, u jesen kada kiše vraćaju Mirnu u njezin riječni tok, pa i zimi kada malene slapove zarobi led i stvori bajkovite strukture.

image
U mjestu postoji samo jedan restoran koji radi do kraja rujna.
SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Na tragu Divljeg zapada: Priuštite si vikend izlet u vestern idili uz konje, kočije i dobru hranu

Linker
26. travanj 2024 16:35