Putovanje iz snova

Idemo u regiju Champagne u potragu za blagom 18 metara pod zemljom

Zagrebački PR stručnjak Ivica Mamić obišao je pokrajinu na sjeveroistoku Francuske poznatu po proizvodnji šampanjca i ušao u podrum srednjovjekovne opatije gdje se čuvaju najkvalitetnije boce, a u krajoliku punom vinograda uživao je i iz zraka, na visini od 150 metara.

Nakon prošlogodi­­šnjeg u Um­­briji u Italiji, ovogodišnji team building odlučili smo provesti u Fran­­cuskoj, u pokrajini Champagne. Povod našem putovanju bilo je neformalno obilježavanje jubileja naše agencije za komunikacijski menadžment, kojoj je ove godine dva desetljeća od osnutka. Sedam sunčanih i toplih jesenskih dana u pokrajini Champagne bilo je rezervirano za obilazak gradova poznatih po proizvodnji šampanjca te povezivanje našeg tima i stvaranje uspomena.

image

Ivica i Ankica Mamić za team building svoje agencije IMC odabrali su regiju na sjeveroistoku Francuske

Privatni album

Do Pariza je, jasno, lako doći na različite načine, a mi smo odabrali let Croatia Airlinesom. Cijena povratne karte bila je otprilike 1700 kuna po osobi. Kako je francusku metropolu nemoguće upoznati u tako kratkom vremenu, odredili smo ključne točne obilaska. Među njima su bili katedrala Notre Dame, Slavoluk pobjede na aveniji Champs-Élysées, Eiffelov toranj, Opera Garnier, Louvre, Bazilika Svetog Srca, avenija Saint-Germain na kojem se nalazi i opatija Saint-Germain-des-Pres s kipom Svete Rite - zagovornice nemogućeg. U odličnoj kavi - uz kroasane s marmeladom ili ukusan sendvič - možete uživati u cafeu Les Deux Magots ili Café de Flore smještenim na Saint-Germainu, a koje su rado posjećivali i brojni umjetnici kao što su Picasso, Hemingway, Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Dalí... No, budite strpljivi, to je glasoviti kafić i na stol ćete morati pričekati, i to u relativno dugačkom redu.

image

Izložbeni prostor vinarije Taitinger

Privatni album

Za obilazak pokrajine Champagne unajmili smo kombi, a za smještaj smo odabrali kuću u pitoresknom mjestu Châtillon-sur-Morin koju su vlasnici - živopisni i veseli bračni par farmera - iz gospodarske svrhe prenamijenili u turističku. Prilikom dolaska na stolu nas je dočekao baguette i divan, topli čokoladni kolač, a u hladnjaku domaća jaja s njihove farme i rashlađen šampanjac. Kad svemu tome dodate i širok osmijeh domaćina, možete zaključiti da je to bila zaista odlična dobrodošlica. A ugodna obiteljska atmosfera, lijepo uređen unutarnji prostor i okućnica, uveli su nas u dinamiku mirnijeg seoskog života, sasvim drugačiju u odnosu na našu užurbanu, gradsku svakodnevicu.

image

Ekipa je spavala na obiteljskom imanju u Châtillon-sur-Morinu, u nekadašnjoj gospodarskoj zgradi koju su vlasnici preuredili u kuću za najam

PRIVATNI ALBUM

Iz naše kuće u Châtillon-sur-Morinu vrlo brzo i jednostavno, unutar jednog sata, mogli smo doći do svih važnijih lokacija koje smo odlučili posjetiti. Prva na popisu bio je grad Troyes u kojem svakako morate obići baziliku svetog Urbana iz 13. stoljeća. Njenu gradnju je započeo papa Urban IV., na mjestu svoje rodne kuće. Sljedeća na popisu bila je Katedrala svetog Petra i Pavla, gotička građevina koja je 1862. uvrštena u popis najvrednije francuske nacionalne baštine. Osim obilaska brojnih povijesnih građevina i muzeja, preporučujem popiti šampanjac na gradskom trgu.

image

Pogled na bajkoviti grad Châlons-en-Champagne

Privatni album

Za treći dan našeg putovanja odredili smo Reims, grad na sjeveroistoku Francuske, važno povijesno središte u kojem je papa Stjepan IV. okrunio franačkog cara Ludovika I. Pobožnog, čime je započeta tradicija krunidbe francuskih kraljeva upravo u Reimsu. Krunidba kraljeva odvijala se u katedrali Notre Dame koja je na popisu Svjetske baštine UNESCO-a. Osim katedrale, na UNESCO-ov popis svjetske baštine uvrštene su i padine brda Montagne de Reims koje okružuju grad te kuće i podrumi šampanjca. Na brdima Montagne de Reims uzgaja se vinova loza s najkvalitetnijim grožđem, od kojeg različite obitelji proizvode najpoznatije i najbolje šampanjce. Jednu takvu obiteljsku tvrtku, Taittinger, i sami smo posjetili. Uz stručno vodstvo simpatičnih zaposlenika otkrili smo povijest kuće i njene podrume, dok je sam obilazak započeo povijesnom pričom o opatiji Saint Nicaise iz 13. stoljeća koja je stajala na mjestu današnje vinarije. Od srednjovjekovne opatije, nažalost, ostali su samo tuneli - ali i podrumski prostori na dubini od 18 metara. U njima se - u kontroliranim i strogo propisanim uvjetima - čuva 24 milijuna dragocjenih boca šampanjca. Ondje strpljivo sazrijevaju prije nego što svjetlo dana ugledaju u čašama ljubitelja šampanjca diljem svijeta. Pravo blago pod zemljom!

image

U podrumu nekadašnje srednjovjekovne opatije čuvaju se najkvalitetnije boce šampanjca

Privatni album

Posjetili smo i Hautvillers, selo okruženo vinogradima i s mnogo obiteljskih vinarija. Uživali smo u šetnji njegovim krivudavim ulicama i u razgledu samostana Abbaye Saint-Pierre d‘Hautvillers. U okviru samostana je i crkva, a u podnožju njenog oltara je grobnica Doma Perignona, benediktinskog svećenika koji je krajem 17. stoljeća u mnogočemu pridonio proizvodnji šampanjca.

Obišli smo i Épernay, glavni grad pokrajine Champagne: uz brojne povijesne spomenike, kao što su Gradska vijećnica i Portail Saint-Martin, ondje se nalazi i Avenue de Champagne (Avenija šampanjca), poznata i kao "Champs-Élysées" regije Champagne i dom je velikih šampanjskih kuća. No, poseban doživljaj svakako je let balonom na visini od 150 metara iznad grada - naravno, s čašom šampanjca u ruci. Ova perspektiva daje potpuno novi doživljaj, ne samo grada nego i cijele njegove okolice, ljepote krajobraza, povijesne i suvremene arhitekture te kulture francuskog naroda. Ako putujete u Francusku, svakako posjetite ovu predivnu pokrajinu, mi ćemo to definitivno učiniti opet!

image

Grupni selfie ispred crkve Notre-Dame u Reimsu

Privatni album

Dobro je znati

Ulica mačaka: Kad ste u gradu Troyesu, obvezno prošetajte najužom ulicom u gradu Ruelle des Chats (Ulica mačaka). Naziv je dobila jer su mačke prelazile s krova na krov kuće bez ikakvih problema i tipičan je primjer tamošnje srednjovjekovne gradnje.

Vječni dom Doma Perignona: U mjestu Hautvillers nalazi se grobnica benediktinskog svećenika Dom Perignona pokopanog 1715., po kojem je nazvan i svjetski poznati brend šampanjca.

Avenija šampanjca: Ako putujete u Champagne, morate stati u gradu Épernayu i proći kroz Avenue de Champagne, poznatu i kao ‘Champs-Élysées‘ regije Champagne, gdje je dom poznatih kuća koje se bave proizvodnjom tog pjenušavog pića.

Linker
24. travanj 2024 07:22