Kamo na izlet

Idemo podno Biokova! Vikend na sunčanoj rivijeri uvijek je sjajna ideja

Doći u Makarsku kad minu gužve pravi je užitak: razgledajte znamenitosti, posjetite muzej sa zbirkom školjki iz svih svjetskih mora i oceana te uživajte u craftu pivu iz prve makarske pivovare.

Međunarodnom pokretu Cittaslow, u kojem se okupljaju mjesta bogate tradicije, kulture i kvalitetnog svakodnevnog življenja, odnedavno se kao prvi grad iz Hrvatske pridružila Makarska. Da je grad podno Biokova već započeo svoj put prema poboljšanju ljepote življenja pokazuje i projekt Maestral kojim je oživljena kulturna baština i revitalizirana stara gradska jezgra, uljepšani javni prostori, a dojmu usporavanja inače kaotične svakodnevice pridonosi i okružje u kojem se promoviraju lokalna gastronomija i autentični proizvodi te se tako potiče lokalno poduzetništvo. Sve to, naravno, privlači posjetitelje u Makarsku koja upravo 24. listopada obilježava dan grada.

image

Konoba Kalalarga

MATKO BEGOVIć

Posjetitelji u njemu imaju puno toga za vidjeti, od tragova prapovijesne gradine do primjeraka kasnoantičke i venecijanske arhitekture na poluotoku Sveti Petar. Na drugoj, istočnoj strani makarske luke smjestio se pak franjevački samostan Blažene Djevice Marije u čijim se podrumima smjestio poznati Malakološki muzej sa zbirkom školjki iz svih svjetskih mora i oceana. Na glavnom gradskom trgu nalazi se spomenik pjesniku fra Andriji Kačiću Miošiću, podignut 1890., te Župna crkva svetog Marka s bogatom riznicom predmeta iz 18. i 19. stoljeća.

image

Riba na gradelama

MATKO BEGOVIC

U okolnim ulicama, primjerice u Kalalargi, mogu se pak vidjeti ostaci barokne arhitekture, a u obližnjem Lištunu barokna kuća obitelji Ivanišević. Gradski muzej Makarska smjestio se u palači koju je krajem 18. stoljeća za sebe i svoju obitelj dao sagraditi venecijanski liječnik Tonoli.

Nakon šetnje posjetitelji se mogu okrijepiti u restoranima kao što su Gastro diva u kojem se nude lokalna jela, a u blizini je i Konoba Kalalarga, tradicionalni obiteljski restoran gdje se može pojesti prava makarska marenda.

image

Zalazak sunca

MATKO BEGOVIć

U Hoops Beer and Food Factoryju, prvoj makarskoj pivovari, može se uživati u craft pivu, zanimljivom izboru burgera i živoj glazbi, u Rooster Pubu sudjelovati u pub kvizovima i velikom izboru piva, a ljubiteljima ribljih jela svidjet će se ponuda u restoranima Riba i Jež.

image

Galebovi vjerno dočekuju ribare

TONI KATIć
Linker
24. travanj 2024 15:56