Vikend izlet

Idealan bijeg iz svakodnevice: Zaplovite žitnom lađom i doživite nezaboravno iskustvo!

Drvenim brodom, kakav je prije prevozio žito, sada se može ploviti od Brođana do Kamenskog kod Karlovca ili do ušća Korane u Kupu te uživati u vidicima, spokoju - i domaćim kobasicama i sirevima.

Jedinstvena avantura u cijeloj Europi, idealna za bijeg iz gradske gužve, može se doživjeti plovidbom po Kupi na drvenoj lađi, kakvom se u 19. stoljeću prevozilo žito. Nekada su je s obale vukli konji ili seljaci sami, a na njenoj drvenoj replici koja prevozi izletnike može se saznati kako se prije živjelo uz Kupu i čuti priče o bogatoj lađarskoj prošlosti Karlovca.

Čitajte i: Mistična i neodoljiva Škotska: Predivni dvorci, još ljepši krajolici i šarmantni pansioni osvajaju na prvu

image
Ploveći Kupom mogu se vidjeti ostaci željezničkog mosta srušenog u Domovinskom ratu, talijanski bunkeri iz Drugog svjetskog rata...
VEDRAN PETEH/CROPIX

Legenda o sirenama daje pak cijelom doživljaju bajkovito ozračje, a najmlađi putnici mogu preuzeti kormilo i nakratko biti kapetani. Na putu se mogu vidjeti ostaci željezničkog mosta srušenog u Domovinskom ratu, talijanski bunkeri iz Drugog svjetskog rata, crkva Majke Božje Snježne i samostan na Kamenskom, a na ruti se nalazi i potopljena rimska lađa.

Kako se plovi područjem koje se naziva i Zeleno srce Hrvatske, moguće je vidjeti i neke rijetke ptice, poput orla kliktaša ili bjelorepog zaštićenog orla te blistavo plavog vodomara.

U ponudi su dvije plovidbe - jedna traje 90 minuta i košta 90 kuna, a 60 za djecu, studente i umirovljenike, dok druga traje 180 minuta i stoji 140 kn ili 90 za djecu, studente i umirovljenike. Obje polaze s pristaništa u naselju Brođani, plovi se do Pavlinskog samostana u naselju Kamensko, gdje se lađa okreće i vraća u pristanište, dok se drugom turom ide i do mjesta gdje se rijeka Korana ulijeva u Kupu.

image
Bogatu faunu čine labudovi, orlovi kliktaši i bjelorepi orlovi.
NATAŠA ŠAFAR

Čitajte i: Otočki Virovi: Sve ljepote istoka, hedonizam i avanturizam žive na istom mjestu

Kapacitet žitne lađe je zbog epidemioloških mjera ograničen na 30 ljudi. Tijekom plovidbe predviđena je, prema želji, i lađarska zakuska - hladne plate s domaćim suhomesnatim proizvodima i sirevima, a nakon vožnje može se posjetiti i OPG Marinković, gdje se može razgledati njihova farma i uživati u toplom domaćem seoskom ambijentu.

Uz redovne plovidbe, lađa se može unajmiti za razne proslave - rođendane, obljetnice, godišnjice mature, teambuilding pa čak i vjenčanja.

Linker
21. travanj 2024 16:56