Sky walk na Biokovu
 Zvonimir Barisin / CROPIX
Milijunski pogled

Hod po oblacima na Biokovu: Nova šetnica jedinstvena je u Hrvatskoj, ali i Europi

Nebeska šetnica nova je atrakcija parka prirode Biokovo, s koje se vide makarska i otoci, a za lijepog vremena čak i Italija.

Turisti, strani i domaći, ovih su dana dočekali ponovno otvaranje atrakcija Hrvatske, a među njima je jedna nova, jedinstvena u našoj zemlji - Nebeska šetnica u Parku prirode Biokovo. Sagrađena je na visini od 1228 metara, a zovu je i “hod po oblacima s pogledom od milijun dolara” - što je točno i u doslovnom smislu jer je u nju uloženo oko osam milijuna kuna.

Najveći je to projekt u povijesti Javne ustanove PP Biokovo, nastao kao dio opsežnijeg projekta revitalizacije ovog planinskog bisera, koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. U vrijednosti od ukupno 31 milijuna kuna u planu je gradnja još 11 projekata - novih edukativnih sadržaja i atrakcija prirodne baštine, a u tijeku je i gradnja posjetiteljskog centra u Župi, novih biciklističkih staza te nabava autobusa za posjetitelje.

Makarska, 240620
Skywalk ili nebeska setnica koja je dovrsena na predjelu Ravna Vlaska na planini Biokovo iznad Makarske. Luk prekriven staklom strsi 12m od ruba litice visoke 1228m i jedini je takav u Hrvatskoj. Nova biokovska atrakcija ceka skoro otvaranje.
Na fotografiji : Skywalk na planini Biokovo.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
CROPIX
Skywalk ili nebeska šetnica

Kako doći do nebeske šetnice?

Od 2. srpnja, nakon godine dana gradnje, za posjetitelje je otvorena šetnica površine 40 četvornih metara u obliku potkove u jugozapadnom dijelu Parka prirode, neposredno uz info centar Ravna Vlaška, na 13. kilometru biokovske ceste koja vodi od recepcije Parka do vrha Sv. Jure.

U sklopu vidikovca sagrađen je i geološki stup, trodimenzionalan prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova, s opisima starosti i vrsta stijena.

rrem
Do šetnice vodi vijugava, uska cesta

Čim se kroči na šetnicu, zapravo se staje na staklenu površinu ispod koje je više stotina metara provalije, dok se ispred pruža impozantan pogled na srednjodalmatinske otoke.

Pristup je omogućen s pješačkog platoa pomoću stubišta širokog oko dva metra, što omogućuje efikasan kružni promet posjetitelja bez stvaranja gužve.

Kroatien, Dalmatien, Makarska, Naturpark Biokovo, auf dem dritthöchsten Berg Kroatiens, dem Sveti Jure 1762 m.,Image: 277594188, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Rainer Hackenberg / AKG / Profimedia
Rainer Hackenberg / AKG / Profim
Sveti Jure na visini od 1762 metra najviši je vrh Biokova

U cijenu ulaznice za Park prirode Biokovo, koja stoji 50 kuna, uključen je i posjet Nebeskoj šetnici, na kojoj u jednom trenutku može biti najviše trideset osoba, a njih na samom ulazu čekaju četke za brisanje cipela - kako prljavština na njima ne bi oštetila stakleni pod šetnice.

Kroatien, Dalmatien, Makarska, Naturpark Biokovo, St.–Georgs-Kapelle auf dem Gipfel des dritthöchsten Berg Kroatiens, dem Sveti Jure 1762 m.,Image: 277594191, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Rainer Hackenberg / AKG / Profimedia
Rainer Hackenberg / AKG / Profim
Kamena crkvica ispod vrha Sveti Jure

Jedna i jedinstvena

Iz Makarske do vidikovca treba oko 45 minuta oprezne vožnje strmom i uskom planinskom cestom, a na putu posjetitelje nerijetko dočekaju i divlji konji. Na 12 metara od ruba litice, koliko strši šetnica u obliku polukruga, za idealnog vremena s nje se može vidjeti čak i Italija.

Biokovo, 040720. 
Zalaz sunca gledan sa Skywalk vidikovca Ravna Vlaska. Nakon prolaska olujnog oblaka, zalaz sunca je donijeo vatrene boje na nebu. 
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barisin / CROPIX
Prije nego stupite na šetnicu, morate očetkati obuću

Šetnica s prozirnim, staklenim podom sagrađena je na visini od 1228 metara i jedinstvena je u Hrvatskoj i Europi. Od ruba litice, duboke nekoliko stotina metara, strši čak dvanaest metara, a prije nego što stupite na nju morate očetkati obuću.

Pročitajte i:

Split nikad nije bio bliže: Genijalna inicijativa studenata, žele omogućiti ljetovanje svojim kolegama

Baranja je raj za hedoniste, ali i avanturiste: Prirodne ljepote, dobra hrana i još bolje vino

Prirodno bogatstvo koje oduševljava! Impresivna Dinara najljepša je baš u rano ljeto

Njegovo veličanstvo - Dubrovnik! Slavna prošlost i ljepota koja oduzima dah svjetske elite

Linker
10. travanj 2024 23:36