U PRIRODI

Gorski kristal Julijskih Alpa - izlet na Kranjsku Goru

Slovenski gradić na rubu Triglava zimi privlači skijaše, a u proljeće ga pohode šetači, planinari i biciklisti, kao i ljubitelji povijesti te hedonisti, jer ondje je čak i gastronomija na visini.

Na spomen Kranjske Gore mnogima će prva asocijacija biti zimske aktivnosti i svjetski skijaški kupovi, no taj slovenski gradić u Julijskim Alpama i okolna mjesta imaju što ponuditi i u proljeće. Kad snijeg okopni, taj zeleni gorski kristal na rubu Nacionalnog parka Triglav privlači šetače, planinare i bicikliste - odnosno sve ljubitelje aktivnog odmora i nestvarno lijepih krajolika. Prednost Kranjske Gore, smještene na 800 metara nadmorske visine, jest i blizina Hrvatske pa se iz Zagreba, Rijeke i Istre ondje može stići za dva i pol sata.

image
MARKO FEIST
HODANJE I BICIKLIRANJE

Ruta za hodanje je bezbroj, a među najpoznatijima je Alpe-Adria Trail. Dugačka je 750 kilometara, ima 43 etape, a prolazi kroz Sloveniju, Austriju i Italiju jer se Kranjska Gora, početna točka toga puta, nalazi na tromeđi tih država. Kraća je Juliana Trail s 267 kilometara: podijeljena je na 16 etapa, prolazi oko Julijskih Alpa i prikladnija je za obitelji. Biciklizam je također jedan do načina za istraživanje toga kraja, to više što ima čak 200 označenih staza, prilagođenih raznim uzrastima i fizičkoj spremi. Za one ustrajnije tu je petodnevna tura od Kranjske Gore preko Bleda, Bohinja, Tolmina, Kobarida, Bovca i Vršiča pa nazad.

image
PROSTOCK/DPPHOTO/PROFIMEDIA PROSTOCK/DPPHOTO/PROFIMEDIA
PRIRODNE LJEPOTE

Penjačima je privlačan divlji kanjon u mjestu Gozd Martuljek, a ljubiteljima vodenih sportova rafting i vožnja u kajaku na rijekama Savi i Soči. Gornjesavsku dolinu, jednu od najljepših u Alpama, obožavaju ribiči, kao i umjetno jezero Jasna gdje ljeti dolaze kupači. Među prirodnim ljepotama su gore Dovška baba i Vitranc, vrhovi Sleme i Mojstrovka, dolina Krnica, selo Srednji Vrh... Nezaboravno iskustvo pruža Nordijski centar Planica, jer se ondje pod nadzorom instruktora može letjeti u zračnom tunelu dva metra iznad zemlje.

image
DRAGONCELLO/ALAMY/ALAMY/PR DRAGONCELLO/ALAMY/ALAMY/PR
ŽIVOT U ALPAMA

Tko nije ljubitelj avanturizma i adrenalina, neka posjeti Slovenski planinski muzej u Mojstrani s bogatom zbirkom povijesnih predmeta, fotografija, dokumenata i knjiga vezanih uz život na tom prostoru. U Mojstrani je i Trg olimpijaca, posvećen 21 proslavljenom sportašu s tog područja. U mjestu Rateče, gdje je pronađen drugi najstariji rukopis na slovenskom jeziku (vjerski tekst iz druge polovice 14. stoljeća), nalazi se pak etnografski muzej Kajžnkova hiša. Alpski život dočarava i Pocarova farma u mjestu Zgornja Radovna: datira s početka 17. stoljeća i jedno je od najstarijih obnovljenih seoskih gospodarstava u triglavskom nacionalnom parku.

image
PHILLIP THOMAS/ALAMY/ALAMY/PHILLIP THOMAS/ALAMY/ALAMY /
KEKECOV TATA

Među znamenitostima Kranjske Gore i okolice je i Aljaževa kula koju je 1895. podignuo svećenik, planinar i skladatelj Jakob Aljaž. Riječ je o cilindričnom tornju od debelog pocinčanog lima koji je prema Aljaževim nacrtima izradio stolar Anton Belec, a nalazi se na 2864 metra nadmorske visine i najviša je točka Slovenije. Na prijevoju Vršič je pak ruska kapela sv. Vladimira, koju su 1916. sagradili ruski ratni zarobljenici tijekom Prvog svjetskog rata, a na adresi Podbreg 27 je rodna kuća književnika Josipa Vandota, poznatog po trilogiji "Kekec".

image
VEDRAN PETEH/ CROPIX
MICHELINOVA ZVJEZDICA

Kranjska Gora poznata je i po kulinarstvu. U brojnim gostionicama može se kušati šaran, najpoznatiji specijalitet toga kraja, no tu su i restorani visoke gastronomije. Restoran Milka dobio je Michelinovu zvjezdicu, a preporuku ima restoran Mama Marija. Nemojte zaobići ni Pino Alpino, gdje jelovnike kreiraju chefovi Maj Suhadolnik i Bruno Šulman, pobjednik slovenskog MasterChefa. U Kranjskoj Gori je i smještaj vrhunski, a u samom središtu grada nedavno je otvorena Vila Pavlina. Riječ je o apartmanskoj kući za odmor od granitnog kamena i drva koja ima 12 soba i vrhunski wellness za resetiranje duha i tijela.

Linker
19. travanj 2024 04:41