TZG SKRADIN
DOBAR PROVOD U SKRADINU

Gdje Krka ljubi Jadran: Najljepše mjesto za ljetni odmor koje obožava i Bill Gates

Venecijanska arhitektura, muški rižot i Muzej oldtimera neke su od atrakcija gradića na ušću rijeke u more, koji obožava i Bill Gates

Gradić na desnoj obali Krke, udaljen 18 kilometara od Šibenika, najkraće bi se mogao opisati kao - mjesto gdje rijeka ljubi more. Uske kamene ulice Skradina, barokna crkva Porođenja Blažene Djevice Marije i kuće u venecijanskom stilu - zbog čega je cijela gradska jezgra zaštićeni spomenik kulture - oduševile su i američkog milijardera Billa Gatesa, koji ga je s obitelji prvi put posjetio 2004. Vraćao se nekoliko puta i rekao da je Skradin, koji ima oko 3800 stanovnika, najljepše mjesto za ljetni odmor.

Skradinska marina u kojoj se miješaju slatka i slana voda otvorena je cijelu godinu

KAZALIŠTE I KLAPE

Tko dolazi ovog ljeta ne smije propustiti Glumište pod Murvom, kazališni festival na otvorenom, koji se ondje organizira već 11 godina, a ulaz za sve predstave je besplatan. Skradin se ponosi i Susretom dalmatinskih klapa koji je održan 4. kolovoza na trgu Male Gospe, a nastupile su klape Filip Dević, Stine, Kampaneli, Brodarica, Skradinke... Organizirao se već 39. put i jedna je od najstarijih klapskih manifestacija u našoj zemlji.

U povijesnoj jezgri najviše je kuća iz 18. i 19. stoljeća

STARI AUTOMOBILI

Ljubitelji oldtimera na svoje će doći u Muzeju automobila Ferdinand Budicki, koji je nakon petogodišnjeg djelovanja u Zagrebu svoj postav nedavno otvorio u Skradinu. Dio je Muzeja povijesnih vozila i industrijske baštine Scardona park, a u njemu su izloženi stari automobili, motocikli, bicikli, fotografije, artefakati i memorabilije. Ondje će se organizirati i brojne tematske izložbe, predavanja, tribine, projekcije filmova, tehničke radionice... Ljubitelji plovila mogu posjetiti skradinsku marinu, koja je zbog svog središnjeg položaja na našoj obali polazišna točka mnogim zaljubljenicima u krstarenje. Otamo se, naime, jednostavno mogu otisnuti prema sjevernim i prema južnim jadranskim otocima.

BOGAT STOL

Taj je kraj poznat i po bogatoj domaćoj kuhinji. Poznata delicija je skradinski mesni rižot koji se katkad kuha i jedanaest sati, a tradicija nalaže da ga pripremaju samo muškarci. Povremeno se podlijeva temeljcem od kuhanog pijetla, govedine i junetine, a na kraju se doda malo pršuta. Popularna su i jela ispod peke, hladni skradinski brudet od jegulje s palentom od kukuruznog brašna te koprtlje - štapići pršuta i pancete umotani u janjeće iznutrice i kuhani s komadima suhog mesa. Jedu se i ćokalice, sitne ribice koje žive između gornjeg sloja slatke vode rijeke Krke i donjeg sloja slane morske vode. Lokalni desert je skradinska torta od badema, oraha i meda, koju su nekad mladenci morali kušati prije prve bračne noći.

Skradin, 270717.
ACI Marina u Skradinu.
Na fotografiji: jelo pripremljeno u konobi Bonaca.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Šabić / Hanza Media
Jelo pripremljeno u konobi Bonaca

Skradin, 270717.
ACI Marina u Skradinu.
Na fotografiji: crni rizot pripremljen u konobi Bonaca.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Šabić / Hanza Media
Crni rižot u konobi Bonaca

SMJEŠTAJ

Većinu ovih specijaliteta nude restorani Skala, Zlatna školjka i Cantinetta te konobe More i prstaci, Dalmatino, Toni i Evala. Uz crna i bijela domaća vina nude i rakiju od žižula i oraha te liker od ružinih latica. U Skradinu postoji samo jedan hotel, obnovljeni Skradinski buk u središtu grada, na desnoj obali Krke, koji je otvoren cijelu godinu. Jedini hostel je Loda, također u staroj gradskoj jezgri, a u blizini su i sportski tereni te plaža. U gotovo svakoj skradinskoj ulici moguće je pronaći privatni smještaj, a boravak i sadržaj za goste osmišljava lokalna turistička agencija Active Destination, koja organizira posjet i brojnim zanimljivim mjestima izvan grada.

Skradinski Buk, 160915.
Ove sezone na slapovima Krke zabiljezen je rekordni broj posjetitelja.
Iako boja lisca najavljuje jesen, slapovi su prepuni kupaca.
Foto: Ante Baranic / CROPIX
Ante Baranić / Hanza Media
Slapovi Krke

BICIKLISTI I GASTROAVANTURISTI

I ljubitelji rekracije imaju što raditi u tom kraju. Ušće Krke i Prukljansko jezero zbog mirnoće i ujednačenog strujanja idealni su za ljubitelje veslanja, a tu su i tri uređene biciklističke staze u čarobnom prirodnom okruženju. Jedna vodi do Bribirske glavice, druga do slapa Skradinski buk, a treća do obala Prukljanskog jezera. Staze nisu zahtjevne pa pedalirati mogu svi članovi obitelji, a oni kojima je ipak draža šetnja mogu skrenuti s puta te krenuti uz neku od brojnih obilježenih staza vina i maslinova ulja.

Roski slap, Skradin, 210416.
Treca etapa biciklisticke utrke Tour of Croatia startala je danas u 11 sati u Makarskoj.
Duzina etape je 190km i zavrsava u Sibeniku.
Na fotografiji: prelaz preko mosta na Roskom slapu
Foto:Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media
Tura biciklom oko nacionalnog parka Krka traje sedam sati, a cijena po osobi iznosi 300 kuna

HRVATSKA TROJA

U blizini Skradina je Nacionalni park Krka s pet ulaza. Idete li na ulaz Skradin, tada je iz grada najlakše doći brodskom linijom ili pješačko-biciklističkom stazom dugom tri i pol kilometra. Najposjećeniji dijelovi parka su Skradinski buk, Roški slap i otočić Visovac koji se ubraja među najznačajnije hrvatske prirodne i kulturne znamenitosti. Spomenik kulture najviše kategorije je arheološki lokalitet Bribirska glavica, deset minuta lagane vožnje od Skradina prema Benkovcu. Nalazi se na nadmorskoj visini od 300 metara, a na površini od 72 tisuće četvornih metara su ostaci iz pretpovijesti, doba Liburna, rane i kasne antike, starohrvatske povijesti te ranog i kasnog srednjeg vijeka. Među arheolozima je ovaj lokalitet poznat kao - hrvatska Troja.

TZG SKRADIN

Bribirska Glavica, 240414.
Reportaza o arheoloskim istrazivanjima na brdu Bribirska Glavica, kod Skradina, koju istrazuju zajedno Australski i Hrvatski arheolozi.
Na fotografiji: Bribirska Glavica.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media
Antičku Varvariju - danas Bribirsku glavicu - Hrvati su naselili u 7. stoljeću

Linker
18. travanj 2024 06:33