Getty Images
VIKEND IZLET

Dva dana u raju - pet wellness oaza za savršen zen

Kad vam pukne film, razmislite biste li se mogli ‘sastaviti’ u nekoj wellness oazi - uz masažu aromatičnim uljima, hodačke ture uz more ili gorske predjele, plivanje u bazenu s pogledom na zagorske brege ili opuštanje udvoje na slavonskom vodenom krevetu

MALI LOŠINJ - Aromatična snaga otoka

S obzirom na 2600 sunčanih sati godišnje, 1100 vrsta ljekovitog i aromatičnog bilja te čisto more, otok Lošinj ima stoljetnu tradiciju lječilišnog turizma. A s otvaranjem novih wellness hotela - poput Aurore - ta je grana sada unaprijeđena. U njihovom spa centru, koji se prostire na 1500 četvornih metara i na dvije razine, svi se tretmani baziraju na autohtonim biljkama creskog i lošinjskog arhipelaga, izvode se ručno, a nazivi su im ‘lokalni’ - Miris Lošinja, Snaga otoka, Susak power… Kako ‘otok vitalnosti’ ima blage zime, masaže prirodnim eteričnim uljima mogu se raditi i na otvorenom, pod stoljetnim borovima nedaleko od mora. Tko se pak i zimi želi okupati, može to učiniti u unutarnjem bazenu s grijanom morskom vodom. Ambiciozni vježbači rekreiraju se u teretani, a oni s manje snage - tijekom lagane 20-minutne šetnje do središta Malog Lošinja. Cijena noćenja u wellness hotelu je 485 kuna.

Aura-Botanical-Spa-Garden

SPLIT - S pogledom na more

Iako je Split veliki prirodni wellness - zbog mora, lijepih plaža i park-šume Marjan - tijekom hladnijih mjeseci ondje se može uživati i u zatvorenom. U Radisson Blu Resortu, smještenom na šljunčanoj plaži, nalazi se wellness centar veličine 2000 četvornih metara koji, uz ostalo, nudi devet soba za tretmane lica i tijela kozmetikom Elemis, hidromasažni i japanski onsen bazen, finske saune… Aneks hotela se obnavlja pa će sve sobe imati pogled na more, a novost je Champagne & Wine Lounge, restoran s tradicionalnom dalmatinskom kuhinjom te proširena teretana, koja sada ima sobu za jogu. Kako je ta mediteranska oaza smještena samo tri kilometra od središta grada, uvijek se može otići do Dioklecijanove palače ili popiti kava na Rivi. Najniža cijena noćenja u hotelskom kompleksu je 100 eura.

Split, 20810.
Radisson blu, hotel Split uskoro otvara vrata i prima prve goste.
Foto : Jadran Babic / CROPIX
Jadran Babic / Hanza Media

KOZJI VRH - Kineska masaža u Gorskom kotaru

Oni koji žele obilaziti trgovine s trendovskom odjećom, uživati u ludom noćnom životu i biti viđeni - neka zaobiđu Kozji Vrh. U to mjestašce nedaleko od Prezida u općini Čabar, smješteno na 920 metara nadmorske visine, dolaze oni željni mira, tišine i netaknute prirode, a dodatni osjećaj intime pružit će im wellness kuća na osami. Ima 230 četvornih metara, a nudi sve što je parovima ili grupama potrebno za zdravlje i opuštanje: finsku saunu, masažni bazen za pet osoba, prostor za relaksaciju ispred kamina, a tu je i obnavljajuća kineska masaža tui na. Uskoro će u ponudi biti i šestodnevna radionica joge, koju će podučavati instruktori iz studija Divine Energy Park. U Kozjem Vrhu mogu uživati i ljubitelji aktivnog odmora, jer zimi je ondje popularno skijanje, skijaško trčanje, sanjkanje, šlaufanje (spuštanje niz snježne padine na gumi) te krpljanje (hodanje po snijegu uz pomoć ovalnih ili četvrtastih ploča koje se pričvršćuju na potplate). Cijena noćenja je od 150 do 240 eura (za dvije do osam osoba), a za kućne ljubimce se nadoplaćuje pet eura.

Ivan Žagar

Ivan Žagar

TERME TUHELJ - Arapski snovi u Zagorju

Iako Zagorci ponosno čuvaju svoj ‘kaj’, u Termama Tuhelj vlada internacionalno ozračje. Lokalpatriotizam je pak zastupljen u tretmanima gdje se koristi tuheljsko ljekovito blato, kao i u restoranu dvorca Mihanović, u kojem se pripremaju tradicionalna jela poput štrukla i purice s mlincima. No, tu su i meksički restoran, finska sauna, indijska joga, japanska shiatsu masaža, a odnedavno i - turski hamam. Kroz takozvani Sulejmanov ritual (120 minuta 580 kuna) te tretman Arapski snovi (80 minuta 480 kuna) i u tom sjevernom kraju, koji krase pitomi brežuljci i srednjovjekovni dvorci, može se osjetiti dašak Orijenta. A zahvaljujući parnoj kupelji, pilingu, naizmjeničnom polijevanju hladnom i toplom vodom na zagrijanom kamenom stolu te trljanju tijela obilnom pjenom od sapunice, možda i lagodan život sultanija u istanbulskoj palači Topkapi. Noćenje u hotelu Well stoji 480 kuna, a od sredine siječnja 360 kuna.

Terme Tuhelj

Terme Tuhelj

LENIJE - Odmor uz Bosut

Pogrešno je mišljenje da se Slavonci opuštaju samo uz tamburice, rakiju i ribolov. I u istočnom dijelu Hrvatske njeguje se wellness kultura, što dokazuje spa oaza nedaleko od rijeke Bosut. Hotel Villa Lenije nudi najbolje od svjetskih trendova u postizanju psihofizičke ravnoteže: masažu vrućim kamenjem, ajurvedsku masažu pinda sweda, parne kupelji, bazene s hidromasažom i protustrujnim plivanjem… Tu je i VIP zona s vodenim ležajevima gdje se zaljubljeni parovi mogu opustiti i okrijepiti uz aromatični čaj i voće. Novost u ponudi je profesionalno šminkanje (s umjetnim trepavicama 160, a bez njih 120 kuna), što je idealno za one koji žele nakon opuštanja prošetati gradom. Hotel je, naime, u središtu Vinkovaca pa su sve znamenitosti i događanja blizu. Cijena noćenja s doručkom je 610 kuna.

Josip Stiburek

Linker
15. travanj 2024 16:00