JULIEN DUVAL
Neistražene destinacije

Dosta vam je gužvi i razvikanih mjesta? Otkrijte skrivene dragulje za savršeni odmor diljem Hrvatske

Kontinentalni dio, unutrašnjost Istre i zaleđe Dalmacije oduševljavaju povijesnim gradovima, prirodnim ljepotama i aktivnostima na otvorenom.

Kontinentalni dio, unutrašnjost Istre i zaleđe Dalmacije oduševljavaju povijesnim gradovima, prirodnim ljepotama i aktivnostima na otvorenom.

KARLOVAC I LIKA

Avanturu započnite u Karlovcu, gradu na četiri rijeke. Toliko su čiste da u njima možete plivati, ići na rafting, voziti kajak ili loviti ribu. Podvodni svijet upoznajte u Slatkovodnom akvariju Aquatica. Okolne atrakcije su Stari grad Ozalj, Baraćeve špilje te Rastoke, koje nazivaju “Plitvice u malom”. Fascinantan je i Đulin ponor u Ogulinu, gdje je i Ivanina kuća bajke. Riječ je o multimedijalnom i interaktivnom centru posvećenom životu i radu dječje spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, rođene u Ogulinu. U ličkom selu Smiljanu rođen je jedan drugi velikan - izumitelj Nikola Tesla - pa je ondje otvoren Memorijalni centar. Volite li povijest, oduševit će vas i nekadašnja vojna baza Željava u utrobi planine. Na ulazu je olupina starog aviona - omiljena scenografija za Instagram. Okrijepite se domaćim specijalitetima: ličkim krumpirom, koji ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, janjetinom ispod peke, uštipcima, sirom škripavcem...

image

Dvorac Veliki Tabor u Hrvatskom zagorju

JULIEN DUVAL

SREDIŠNJA HRVATSKA

Tu ima najviše dvoraca nakon doline rijeke Loire u Francuskoj, a Trakošćan i Veliki Tabor neki su od njih. U Hrvatskom zagorju ima i mnogo muzeja - o seljačkoj buni, krapinskim neandertalcima... Rashladite se u bazenima brojnih toplica i počastite štruklima ili puricom s mlincima. Na obali rijeke Drave je barokni Varaždin, gdje se ljeti održava poznati festival ulične umjetnosti Špancirfest. Nedaleko je Lepoglava, odakle je glasovita čipka koju je UNESCO proglasio svjetskom baštinom. Ljubitelje antičke povijesti oduševit će Arheološki park Andautonija kod Velike Gorice. Posjetite i biser sakralne baštine, kapelu sv. Barbare u Velikoj Mlaki, te još desetak drugih starih drvenih crkvica. U središnjem dijelu Lijepe naše su čak dva parka prirode: Žumberak - Samoborsko gorje i Medvednica. Planinari će biti oduševljeni usponom na Svetu Geru, Japetić, Oštrc ili Okić, a hedonisti turom po vinskim cestama Plešivice.

image

Ilok je najistočniji grad u Hrvatskoj

IGOR ŠELER

SLAVONIJA I BARANJA

Upoznajte magiju hrvatskog istoka. Park prirode Kopački rit jedno je od najbolje očuvanih poplavnih područja u Europi, a Papuk jedina hrvatska planina s obiljem vulkanskih stijena. Zato je ondje utemeljen i naš prvi geološki park Rupnica. Baranju zovu majkom vina pa ćete u Kneževim Vinogradima i Zmajevcu otkriti čaroban svijet graševine. Nećete biti žedni, ali ni gladni: čvarci, kulen, fišpaprikaš i čobanac samo su neke od lokalnih delicija. Osvježite se u nekoj od rijeka - plažu u mjestu Draž nazivaju baranjski Maldivi, na Dravi kod Osijeka je popularna Copacabana, a tu je i Vukovarska ada, pješčani otok na Dunavu. U Slavoniji i Baranji su i brojni prekrasni dvorci: Pejačević u Virovitici i Našicama, Prandau-Normann u Valpovu, Odescalchi u Iloku... U Vukovaru je dvorac Eltz, ali i Vodotoranj, rodna kuća nobelovca Lavoslava Ružičke te Muzej vučedolske kulture. Ljeti nemojte propustiti Vukovarski filmski festival.

image

Grožnjan je čarobni grad u unutrašnjosti Istre

JULIEN DUVAL

UNUTRAŠNJOST ISTRE

Ljepote najvećeg hrvatskog poluotoka kriju se i u njegovoj unutrašnjosti. U jezgri Motovuna je čak 26 zaštićenih spomenika kulture, a u Grožnjanu se ljeti organiziraju likovne, plesne i dramske radionice, muzička akademija za mlade te jazz festival. Višnjan će privući zaljubljenike u astronomiju, jer ondje je svjetski poznata zvjezdarnica, a Svetvinčenat vraća u doba vitezova. Upoznajte i Hum, najmanji grad na svijetu, koji su prema legendi sagradili divovi. Istražite i Pazin, gdje je francuski pisac Jules Verne smjestio radnju romana “Matijaš Sandorf”. Ako ste adrenalinski ovisnik, okušajte se u ziplineu iznad Pazinske jame, čija je dubina 100 metara. U utrobu zemlje možete zaviriti i u nekadašnjem rudarskom gradu Labinu. Buzet je grad tartufa pa ondje, ali i u drugim istarskim oštarijama, kušajte fuže s tom delicijom. Probajte i maneštru od bobići, ombolo, omlet od divljih šparoga... Nazdravite malvazijom te rakijom biskom.

image

Rafting na rijeci Cetini

IVO BIOČINA

DALMATINSKO ZALEĐE

Mnogo je atrakcija u zaleđu Dalmacije. Ljeti se održava Sinjska alka, upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine. Privlačan je i Imotski s tvrđavom Topana iz 10. stoljeća. Nedaleko je Modro jezero, omiljeno kupalište Imoćana, te prirodni fenomen Crveno jezero, najdublje kraško jezero u Europi. Tko voli aktivan odmor, neka se provoza kanuom ili okuša u raftingu na brzacima rijeke Cetine. Ako ste u šibenskom kraju, posjetite tematski park Etnoland Dalmati, koji spaja povijest, tradiciju i kulturu dalmatinskog zaleđa. Počastite se drniškim pršutom, ovčjim sirom iz mišine, kruhom ispod peke, janjetinom s ražnja, arambašićima... Vrhunsku kapljicu potražite u nekoj od vinarija iz Ravnih kotara. U zadarskom zaleđu je i mjesto Vrana, gdje je Maškovića Han, najveći spomenik turskog graditeljstva u Hrvatskoj. Posjetite i Park prirode Vransko jezero, u čijem se ornitološkom rezervatu gnijezdi više od 100 vrsta ptica.

image

Sinjska Alka je pod zaštitom UNESCO-a

JULIEN DUVAL

TURISTIČKI REKORDI

S ciljem zadržavanja pozitivnih trendova te nastavka učinkovitog pozicioniranja Hrvatske kao poželjne mediteranske destinacije, HTZ provodi niz promotivnih aktivnosti na globalnoj razini s posebnim naglaskom na pred i posezonsku turističku ponudu. Pozitivni pomaci u tom smjeru vidljivi su već ove godine.

• Do sredine svibnja 2024. u našoj je zemlji ostvareno je 3 milijuna dolazaka i 9 milijun noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 10 posto u dolascima i 9 posto u noćenjima.

• U navedenom razdoblju najviše su noćenja ostvarili domaći gosti, a potom oni iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Velike Britanije i Italije.

• Najviše je noćenja bilo u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji te na Kvarneru. Što se destinacija tiče, najpopularnije su Zagreb, Dubrovnik, Split, Rovinj, Poreč i Zadar.

image
HTZ

Sadržaj nastao u suradnji Gloria x Hrvatska turistička zajednica

Linker
22. lipanj 2024 10:16