SITNE KRVOPIJE

Donosimo sedam savjeta za borbu protiv stjenica kako vam putovanje ne bi prisjelo

Dobro pretražite krevet u hotelskoj sobi, ponesite sredstva za ublažavanje ugriza, a postoje i mjesta za kofer na kojima se nametnici ne zadržavaju.

Putovanja nas vesele, opuštaju i obogaćuju, no uvijek postoji mogućnost da nam sve prisjedne ako se dese neke loše stvari na koje nismo računali. Od ekstremnih situacija poput elementarnih nepogoda i terorističkih napada, do zdravstvenih problema zbog kojih bi uvijek trebalo imati putno osiguranje. Nekad je, međutim, dovoljno i nešto naoko sitno da nam pokvari odmor i uživanje, primjerice - stjenice. Te su krvopije veličine koštice jabuke najprije izazvale paniku u Parizu, gdje je nedavno održan Tjedan mode, a potom i u Londonu te još nekim europskim metropolama - između ostalog i u Zagrebu i Rijeci. Pojavile su se ondje gdje cirkulira mnogo ljudi: u metrou, zračnim lukama, kinima, kazalištima pa čak i u najluksuznijim hotelima. Najčešće se skrivaju u uzglavljima i okvirima kreveta, na madracima i jastucima (zbog čega se na engleskom nazivaju “bed bugs”), a prenose se i putem prtljage.

image

Među europskim gradovima pod najezdom stjenica je i Pariz

PROCIP/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA PROCIP/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA

Aktivne su noću i pred zoru, a ubod stjenica može biti bolan te uzrokovati neugodan svrbež, alergijske reakcije i upale. Liječnik će u tom slučaju propisati antiseptičku kremu ili losion te oralne antihistaminike. U Francuskoj je kriza sa stjenicama alarmirala vlast jer se iduće ljeto ondje održavaju Olimpijske igre pa se u svim gradovima, a pogotovo u Parizu, uvode hitne mjere za borbu protiv te pošasti. Najučinkovitije će ih eliminirati stručne službe za dezinsekciju, no evo i sedam savjeta za prevenciju i kontrolu štete ako putujete:

image

Na put je najbolje ponijeti kofer od tvrdog materijala i hermetički zatvorene vrećice

ARMAN ZHENIKEYEV/TETRA IMAGES/PROFIMEDIA ARMAN ZHENIKEYEV/TETRA IMAGES/PROFIMEDIA

1. Na put ponesite kofer od čvrstog i tvrdog materijala. Sigurniji je od platnenih torbi, lakše se dezinficira, a i ima manje pukotina u koje se stjenice mogu zavući. Dodatnu sigurnost dat će hermetički zatvorene plastične vrećice.

2. Kofere nemojte držati na podu hotelske sobe ili apartmana. Stavite ih na komodu, stol ili neko drugo povišeno mjesto. Vaša će odjeća biti najsigurnija u kadi, jer tamo se stjenice ne zadržavaju.

3. Kad dođete u smještaj prvo pregledajte sobu, a posebno temeljito pretražite krevet jer su stjenice vidljive golim okom.

4. Pronađete li tragove stjenica (krv i izmet), kontaktirajte hotelsko osoblje i napustite sobu. Kao dokaz možete priložiti fotografije snimljene s mobitelom i zatražiti povrat novca.

5. Nabavite zaštitne navlake za madrace, koristite alkohol u spreju jer ga stjenice ne vole, a prije odlaska na spavanje možete nanijeti neki repelent.

image

Krvopije se najviše zadržavaju na madracima

NICOLAS TUCAT/AFP/PROFIMEDIA NICOLAS TUCAT/AFP/PROFIMEDIA

6. Primijetite li ih prekasno, odjeću stavite u crne vreće i ostavite na suncu minimalno jedan dan. Stjenice ne podnose visoku temperaturu. Kad stignete kući, odjeću operite na minimalno 60 stupnjeva, a ono što se ne može prati ostavite u crnim vrećama na suncu još nekoliko dana.

7. Ako su vas stjenice ugrizle, najbolje se namazati antihistaminikom jer svrab je ponekad neizdrživ, a češanje može dovesti do upale.

Linker
05. ožujak 2024 14:27