PRIVATNA ARHIVA
HARMONIJA I HYGGE NISU MIT

Davor Bruketa s obitelji u zemlji harmonije: ‘Danska je fascinantna. I najsiromašnija stambena zgrada izgleda uredno‘

Dizajner i marketinški stručnjak Davor Bruketa ljeto je proveo s obitelji proučavajući arhitektonska remek-djela na sjeveru Europe, gdje se temperatura vrtjela oko ugodnih 20 Celzijevih stupnjeva, a umjesto plivanjem, bavio se - skijanjem na travi.

Dizajner i marketinški stručnjak Davor Bruketa ljeto je proveo s obitelji proučavajući arhitektonska remek-djela na sjeveru Europe, gdje se temperatura vrtjela oko ugodnih 20 Celzijevih stupnjeva, a umjesto plivanjem, bavio se - skijanjem na travi.

Dvije godine nakon što smo s unajmljenim automobilom obišli Norvešku - od Trondheima do Osla - i otkrili da nam umjesto vrućina više odgovara temperatura od 20 Celzijevih stupnjeva, da samo očarani prirodom europskog sjevera, njegovom održivom i humanom arhitekturom, inkluzivnom kulturom i vibrantnom umjetničkom scenom, ovo smo ljeto odlučili provesti - u Danskoj. To je zajednica malo veća od naše, s 5,8 milijuna stanovnika. Sastoji se od poluotoka Jutlanda i 406 otoka, od kojih je 108 nastanjeno, a najveći su Zeland i Fyn. Mnogi veći otoci spojeni su mostovima: Øresund povezuje Zeland sa Švedskom, a Storebæltsbroen Fyn sa Zelandom. Danska je većinom ravnica s najvišim vrhom Møllehøj na 170,86 metara.

image
Davor Bruketa skijao se na travi u Kopenhagenu.
PRIVATNA ARHIVA

Čari glavnog grada

Do Kopenhagena se može direktnim letom iz Zagreba. Glavni grad Danske, sa 600 tisuća stanovnika, baš je po mjeri čovjeka. Iako je relativno malen, među svjetskim je prijestolnicama dizajna i arhitekture pa nam je to bio poticaj da ga posjetimo. Nalazi se na otoku Zelandu, premrežen biciklističkim stazama, a bicikli se mogu unajmiti na svakom koraku. Naša prijateljica, dizajnerica Helen Holmdal Petersen, provela nas je gradskim kanalima, i to na splavi s kaučem: odmah smo osjetili taj čuveni hygge, termin kojim Danci opisuju ljepotu življenja. U Kopenhagenu smo proveli pet dana - dva na početku i tri na kraju našeg danskog ljeta.

Smještaj

Odsjeli smo u hotelu Audo, svojevrsnom showroomu koji je napravio arhitektonski studio Norm Architects u suradnji s dizajnerskim brendom Menu. Sastoji se od deset soba, čiji se izgled često mijenja - kao i izgled zajedničkih prostorija - a u hotelu možete kupiti sve što vidite, od namještaja do detalja.

U potrazi za Hamletom

Posjetili smo Roskilde Domkirke, crkvu koja je pod zaštitom UNESCO-a i od 15. stoljeća službena je pogrebna crkva danskih monarha, a nalazi se nedaleko od centra Kopenhagena. Arhitektura katedrale pokazuje 800 godina europskih arhitektonskih stilova i jedan je od prvih primjera gotičke katedrale u Skandinaviji izgrađene od cigle, a za nju su zaslužni biskup Absalon i Peder Sunesen. Još jedna znamenitost s UNESCO-ova popisa svjetske baštine nas je oduševila, a riječ je o dvorcu Kronborg pokraj grada Helsingøra, koji je imao veliku stratešku važnost jer se nalazi na najužem tjesnacu (4 km) između Danske i Švedske. Radnja Shakespeareovog “Hamleta” odvija se u njemu.

image
Zgrada Fjordenhus u Vejleu.
PRIVATNA ARHIVA

Studiji i muzeji

Posjetili smo i dizajn studio Frama u Kopenhagenu. Oni izrađuju sve i svašta, od namještaja do parfema, a showroom im se nalazi u ljekarni iz 19. stoljeća - i izgleda fantastično. Muzej suvremene umjetnosti u Louisiani nalazi se južno od centra glavnoga grada, blizu obale. Oduševilo nas je što je arhitektura tako predivno uklopljena u prirodu, imate osjećaj da su Jørgen Bo i Vilhelm Wohlert napravili pravo čudo, kao da je taj muzej oduvijek tu, u simbiozi s prirodom.

Čitajte i: Filmski kritičar i glumica posjetili Island: Janjetina na sve načine i surovi krajolici kao da su s drugog planeta

Kolovoz ponosa

Kolovoz u Danskoj ne može proći bez kopenhaške “Povorke ponosa”, najvećeg danskog festivala ljudskih prava koji se održava svake godine još od 1996. Središnja točka je Trg gradske vijećnice u centru grada. Sve je bilo obasjano svjetlima duginih boja pa tako i Radisson Collection Royal Hotel (nekad poznatiji kao SAS), koji je 1960. projektirao Arne Jacobsen za Scandinavian Airlines System (SAS) i posebno za njega dizajnirao moj najdraži komad namještaja - famozni stolac “egg chair”.

image
Skulptura ‘Boy’
PRIVATNA ARHIVA

Atrakcija u Aarhusu

Posebno nas je zadivila “Your rainbow panorama” poznatog islandskog umjetnika Olafura Eliassona koja se nalazi na krovu ARoS Art Museuma u Aarhusu, gradu u kojem smo proveli pet dana. Riječ je o kružnom, tonski obojenom hodniku koji je tu od 2011. i pruža impresivan pogled na grad i horizont. Boje se mijenjaju u kombinaciji s oblacima koji dolaze s oceana i stvaraju predivnu sliku.

image
‘Your rainbow panorama’, hodnik obojen duginim bojama, atrakcije su u ARoS Museum of Art u Aarhusu.
PRIVATNA ARHIVA

Rat mora

Najsjeverniji grad Danske je Skagen, a najsjevernija točka je plaža Grenen ispred koje se “sudaraju” Sjeverno i Baltičko more. Točno se može vidjeti nadmetanje tih dvaju mora, po valovima koji udaraju jedni u druge, kao da se bore za prevlast nad Skandinavijom. Istočno od Grenena nalazi se Gothenburg, a sjeverno je Oslo, stoga i ne čudi što se na plaži mogu vidjeti ostaci njemačkih bunkera iz Drugog svjetskog rata, a često se može naići i na tuljane, ali i na njihove leševe koje more ovdje izbaci.

image
Najsjevernija točka Danske je plaža Grenen na kojoj se mogu vidjeti i leševi tuljana koje izvlači more.
PRIVATNA ARHIVA
image
Leševi tuljana koje izvlači more.
PRIVATNA ARHIVA

Stogodišnji svjetionik

Jugozapadno od Skagena, na obali Sjevernoga mora, smjestio se više od 100 godina star svjetionik Rubjerg Knude. Bio je sagrađen na zapanjujućim pješčanim dinama koje su more i vjetar tijekom godina “pojeli” i tako skratili obalu do samoga ruba svjetionika pa su ga 2019. pomaknuli 70 metara u unutrašnjost, kako bi spriječili da dođe do rušenja. Svjetionik je visok 23 metra i težak 720 tona. Na vrh, umjesto žarulje, ugrađena je prizma koju okreće vjetar, a kroz sam je svjetionik postavljena instalacija koja, umjesto da šalje svjetlost prema moru, baca svjetlo unutar tornja stvarajući efekt kaleidoskopa.

image
Svjetionik Rubjerg Knude na obali Sjevernog mora.
PRIVATNA ARHIVA

Lego kuća

Posjetili smo Lego kuću u Billundu. Cijeli smo dan proveli učeći o Legu, gledajući retro kutije legića koje smo imali kao djeca. Vidjeli smo i Fjordenhus, zgradu koja izlazi iz mora i izgleda kao skulptura. Projektirali su je Olafur Eliasson i Sebastian Behmann.

Čitajte i: Komadić raja u kornatskom arhipelagu: Šator pod zvijezdama i najljepše buđenje u masliniku uz more

Močvarni svijet

Vadehavscentret ili Wadden Sea centar je za posjetitelje UNESCOove Svjetske baštine Vadenskog mora, međuplimne zone Sjevernog mora koja se proteže od Nizozemske do Danske i služi za podizanje svijesti o Vadenskom moru i močvarama oko njega. Jedinstvena zgrada arhitektice Dorte Mandrup - za koju se trska koristi na fasadi, krovu i podlozi - potpuno je prilagođena močvarnom području.

image
Wadden Sea centar za posjetitelje.
PRIVATNA ARHIVA

Vikinzi i arheologija

Nedaleko od centra, na jugozapadu Jutlanda, nalazi se vikinški gradić Ribe, najstariji u Danskoj, utemeljen početkom 8. stoljeća. U Højbjergu, predgrađu Aarhusa, nalazi se Moesgaard Museum (MOMU), danski regionalni muzej posvećen arheologiji i etnografiji.

Umjetnost življenja

Stambene zgrade u Danskoj, barem one novije, prava su umjetnička djela. “The Wave”, koji su projektirali Henning Larsen Architects, inspiriran je Opera Houseom u Sydneyju poznatog danskog arhitekta Jørna Utzona. Danska pokazuje da stambene zgrade mogu biti puno više od goleme naslage betona. Odmah pokraj The Wavea, na moru, smjestio se Kayak Club za koji su zaslužni Force4Architects.

image
PRIVATNA ARHIVA

Skijanje usred ljeta

Nismo samo razgledavali, bavili smo se i sportom: naime, na krovu termoelektrane u Kopenhagenu smo se - skijali. CopenHill je jedan od zaštitnih znakova Danske, a projektirao ga je studio BIG. Skija se po krovu spalionice, na pisti dugačkoj 500 metara, koja je zimi prekrivena snijegom, a ljeti - travom. Osjećaj je neobičan, kao da skijaš na potpuno tupim skijama po stazi prekrivenoj čistim ledom - unatoč tome što smo prije spusta “pripremili” skije, umočivši ih u specijalnu ljepljivu smjesu. No, s vrha staze se pruža fantastičan pogled na grad, more i luku, a fascinantna je činjenica da iz te spalionice izlazi samo vodena para, bez ikakvog mirisa smeća.

Čitajte i: Biser Lombardije iz kuta fizioterapeutkinje Ane: Impresivno mjesto koje je obožavala i Maria Callas

Uzorni stil života

Danska je fascinantna. I najsiromašnija stambena zgrada izgleda uredno, nikome ne pada na pamet da svoj balkon ostakli ili stavi prozore drugačije od ostatka zgrade. Cijela se sela dogovaraju oko boja fasada i svaka pa i najneuglednija kuća u selu ima uredno dvorište, podšišanu travu i obojenu ogradu. Danci imaju izniman osjećaj za zajednički interes, a njihovi rezultati pokazuju da se to očito isplati. Tu sve počinje. U nekim manje uspješnim zajednicama ljudi se ne mogu dogovoriti niti oko redovnog održavanja stambene zgrade. I tu sve završava.

image
Bicikli se mogu unajmiti na svakom koraku.
PRIVATNA ARHIVA
Linker
26. travanj 2024 11:50