STIPE BOŠČIĆ
riznica legendi

Čarolija blagdana na mističnim bilogorskim brežuljcima

Bilogora je bajkovita je cijele godine, ali zimsko razdoblje donosi posebnu dozu mističnosti.

Bilogora je bajkovita je cijele godine, ali zimsko razdoblje donosi posebnu dozu mističnosti.

Zimu smo dočekali s veseljem, jer ulicama i trgovima gradova i većih mjesta zavladalo je blagdansko šarenilo i šušur, u čemu ponajviše uživaju najmlađi. Ako vas tek očekuje pravi odmor ili vam jednostavno treba zimska pauza od obaveza i briga, predlažemo lijep i sadržajan obiteljski izlet na bregovitu Bilogoru.

Bajkovita je cijele godine, a zimsko razdoblje donosi posebnu dozu mističnosti. Zašto spominjemo mističnost? Zato što je ovaj kraj riznica priča i legendi te čudesnih mitoloških bića koja će - ne samo kod mališana - izazvati oduševljenje u mašti bez granica. Na vama je da odaberete neku od kuća za odmor na Bilogori i zajedno sa svojim domaćinima upoznate običaje, priče i ljepotu ovog kraja koji će vas nesumnjivo osvojiti na prvu.

image
STIPE BOŠČIĆ

Kuće za odmor okružene su lijepom prirodom koja mami na izlet i istraživanje. Bude li koji dan lijepo vrijeme, bilogorske brežuljke istražite biciklom ili pješice. Na Bilogori nema saonica Djeda Božićnjaka koje vuku sobovi, ali ima prelijepih konja. Tako možete naučiti jahati ili ih jednostavno samo pomaziti. Nakon dobre šetnje opustite se u jacuzziju ili sauni, a potom uz topli kamin uživajte u šalici toplog čaja ili kuhanog vina. I promatrajte zimski sumrak koji šume, zvonike i sela u daljini boji u crveno.

image
STEFAN BRAJKOVIĆ

Gole grane nalik su divovima Vedima, jednim od brojnih mitoloških bića koja žive u pričama bjelovarsko-bilogorskog kraja. Osim istraživanja, blagdansko vrijeme iskoristite za posjet adventskim događanjima u Bjelovaru, ali i većini općina koje ga okružuju. Manifestacija “Advent u Bjelovaru” iz godine u godinu donosi sve bogatiji program s nastupima poznatih glazbenika i zabavljača. U tom ispreplitanju tradicijske kulture i moderne proslave Božića program se odvija gotovo svakodnevno. Pruža vam se prilika da vidite kako su se blagdani nekad proslavljali, a kako je danas. Ono što će vas oduševiti je klizalište u samom središtu Bjelovara, a pritom je oko vas šarenilo lampica, kućice s bogatom ugostiteljskom ponudom i brojni lokalni proizvođači kod kojih možete nabaviti domaće proizvode i rukotvorine.

image
STIPE BOŠČIĆ

Teglica bagremovog, cvjetnog ili lipovog meda odličan je dar, ali i doprinos zdravlju i jačanju imuniteta. Ovo je samo mali dio onoga što vas tijekom zime očekuje u bjelovarsko-bilogorskom kraju. Dođete li, otkrit ćete još mnogo toga - kao u svakoj bajci. Nadamo se ponekoj pahulji snijega, što će čaroliji blagdana dati dodatnu ljepotu, a vaš boravak na mističnim bilogorskim brežuljcima učiniti nezaboravnim.

Linker
27. travanj 2024 18:12