Kamo za izlet?

Čarobni Mrkopalj: Kolijevka hrvatskog skijanja jedna je od najatraktivnijih destinacija zimi

Malo mjesto u Gorskom kotaru u ovo doba godine privlači posjetitelje svojim snježnim ugođajem na vožnju sanjkama, kao i ljubitelje zimskih sportova i skijaških spustova jer tu je i prva skakaonica u Hrvatskoj.

Kako su zbog pandemije koronavirusa mnogi ljubitelji zimskih radosti otkazali planirano uživanje na snijegu u Alpama, kao jedna od najatraktivnijih zamjenskih destinacija nametnuo se Mrkopalj u Gorskom kotaru.

Smještena na zapadnim obroncima Velike Kapele, ta je planinska općina u sve školske udžbenike geografije ušla s podatkom da se u njoj nalazi Begovo Razdolje, najviše naselje u Hrvatskoj, koje je smješteno na 1078 metara nadmorske visine.

image
Čelimbaša ima tri staze, ukupne dužine oko tri kilometra.
ROBERT FAJT/CROPIX

S ostatkom zemlje Mrkopalj je odlično povezan autocestom Zagreb - Rijeka pa u jednom od prvih skijališta u zemlji - u tom kraju zovu ga kolijevkom hrvatskog skijanja - ovih dana vlada poprilična gužva.

Prvi skijaški kamp i skakaonica

U Mrkoplju je 1913. organiziran prvi skijaški kamp u zemlji, 1934. u njemu je sagrađena prva skijaška skakaonica, a od 1965. u njemu je u funkciji skijaška žičara Čelimbaša, na koju, na žalost mnogih roditelja, nije dopušten pristup djeci mlađoj od 12 godina.

image
Mrkopalj je malo mjesto u središnjem dijelu Primorsko-goranske županije gdje je rođen bivši hrvatski, sada slovenski reprezentativac u Biatlonu, Jakov Fak.
ROBERT FAJT/CROPIX

Dok im se roditelji skijaju, djeca zato mogu uživati u sanjkanju, grudanju i šetnji. Zbog epidemioloških mjera posjetitelji Čelimbaše - skijaši i sanjkaši - moraju nositi zaštitne maske, ali na izlet zato ne moraju ponijeti hranu jer su u ponudi hostela Skijaški dom brojna gotova jela i topli napici za van.

Vrhunske kuće za odmor

U hostelu se, dakako, može i prespavati, baš kao i u obližnjim privatnim apartmanima i kućama za odmor. Jedna od najljepših je vrhunski uređena drvena planinska kuća “Šume pjevaju”, smještena na osami, sa staklenim zidom koji pruža fenomenalan pogled na okolne prirodne ljepote.

image
Sagrađena je od drveta i pruža osjećaj topline,...
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
...a velike staklene stijenke omogućuju nesmetan pogled na prekrasnu prirodu koja je okružuje.
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ako u Mrkopalj stižete s većim društvom, smještaj potražite u kući za odmor Stara škola u Begovom Razdolju, koja raspolaže s tri sobe i apartmanom te prima do 14 gostiju.

Mrkopalj rekreativce i sportaše privlači cijele godine, pa i u toplijim mjesecima nudi mogućnost aktivnog odmora: vožnju biciklom, planinarenje i alpinizam, paintball, orijentacijsko trčanje, baš kao i berbu gljiva te ljekovitog bilja.

image
Pogled na divnu prirodu.
ŽELJKO SOP

Idealno je ishodište za planinarske izlete jer se u blizini nalaze neke od najatraktivnijih gorskih destinacija, poput Samarskih stijena, Matić poljane, Park šume Golubinjak, Lokvarskog jezera, spilje Lokvarke i Japlenškog vrha.

Linker
17. travanj 2024 16:38