Profimedia, robertharding
PUTOPIS

Britanski Djevičanski otoci: komadić raja na zemlji

Što učiniti kad vas najbolja prijateljica još iz srednjoškolskih dana pozove da je posjetite na Britanskim Djevičanskim otocima gdje živi? U mojem slučaju reakcija je bila mala anksiozna epizoda - koliko je to daleko, koliko košta, kako ću ostaviti firmu, kako će svijet općenito funkcionirati dok sam ja na godišnjem odmoru...? Zgranuti  prijatelji nisu razumjeli zašto ne zahvaljujem nebesima što imam smještaj u tropskom raju. Jedna rečenica je bila presudna – ovo nije nešto o čemu razmišljaš, već platiš kartu i pamtiš to do kraja života.

Možda je bilo do tona glasa, ali sam ustuknula, kliknula 'pay' i s moje kartice je otišlo love za dvije povratne karte do otočja zvanog Britanski Djevičanski otoci.

Ovaj put je bio posjet jednoj od mojih najstarijih i najdražih prijateljica s kojom dijelim tajne i probleme od svoje 14. godine. Jana je prije šest godina odselila na otok Tortolu, tamo je pronašla prekrasnog supruga i u tropskom raju odgajaju trogodišnju kćer. Ovo nam je bila prilika da provedemo više vremena zajedno, da nam se djeca druže jer želimo prijateljstvo prenijeti i na iduću generaciju. Činjenica da moja prijateljica živi u mjestu koje podsjeća na kakav savršeni wallpaper je samo pomogla da stvorimo prekrasne uspomene koje ćemo pamtiti čitav život.

, Image: 88270340, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding
Profimedia, robertharding

U cijelom svijetu postoje mjesta za koje biste se kladili da su pravi raj na zemlji. Ima ih nekoliko, a među njima je i onaj dio Kariba, odnosno Malih Antila gdje se nalazi Britansko Djevičansko otočje. Radi se o području od 60 otoka i grebena, a to su Anegada, Beef, Cooper, Ginger, Jost Van Dyke, Norman, Peter, Salt i Tortola. Sve otoke godišnje posjeti velik broj turista iako su ovo su najmanje razvijeni otoci u sklopu Kariba. Ako volite svoj mir, bez puno gužve i turista, onda su Djevičanski otoci pravi izbor za vas, a ako uz to volite istraživati prirodu, drugo nemojte ni tražiti. Britanski Djevičanski otoci, poznati i kao “nautički raj”, netaknuti su dio vulkanskog arhipelaga kojeg krasi tirkizno, kristalno čisto more i bijele pješčane plaže s čarobnim zalascima sunca.

, Image: 41327388, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, LOOK-foto
Profimedia, LOOK-foto

Kad smo stigli na aerodrom na St Thomasu, vlaga i toplina su me skoro onesvijestile. Ali već na malenom karipskom aerodromu sam brzo uvidjela da ovdje vrijeme teče polakše, i ubrzo naučila termin island time. Zamislite dalmatinsku fjaku, i tako puta pet, to je brzina kojom teče island time. Nakon maksimalnog stresa kojem sam svakodnevno izložena imala sam problema s prilagodbom – odjednom je jedina dilema bila koji badić obući, što ćemo jesti i na koju plažu idemo? Ipak, nakon tjedan dana i najokorijeliji radoholičari popuste i s velikim veseljem sam se uhvatila da i po sat vremena jednostavno gledam valove i ne mislim o ničemu. Prava tropska nirvana.

Klima je suptropska i vlažna, a visoke temperature su ublažene vjetrovima. Najbolji izvori vode su bunari i kišnice, a kako sezona uragana traje od srpnja do listopada, tada je najbolje ne dolaziti. Mi smo tehnički stigli pred kraj zime, a dočekalo nas je ugodnih 26 stupnjeva, mada su nas domaćini upozorili da ćemo možda morati nositi i duge rukave. Isto tako, kad ovisite o kišnici, naučite cijeniti vodu na jedan drugačiji način, ali i prirodu općenito.

Klima i vegetacija na najvećem otoku Tortoli, i Britanskim Djevičanskim otocima općenito, mnogo je suša je nego na drugim Karipskim otocima, što čini prozirnost vode većom. Zato su Britanski Djevičanski otoci popularna destinacija za ronioce s disalicom i s bocama. Ljubitelji ronjenja mogu istraživati nevjerojatni podmorski raj pun šarolikog života, koralja i reljefa. Otoci su prepuni skrivenih uvala a gotovo svugdje možete uživati u izvrsnoj egzotičnoj lokalnoj hrani.

Da biste došli do tih prekrasnih plaža, vozite po britanski, desnom stranom, a pritom morate paziti jer suvozači često bez ikakvog prethodnog objašnjenja, zaustavljaju auto, izlaze obaviti nešto dok svi ostali čekaju... otočko vrijeme, otočki načini... Za one koji se smatraju zaljubljenicima u ronjenje i istraživanje bogatog podvodnog bogatstva, rješenje je organizirano ronjenje s iskusnim instruktorom koji će vas povesti na vožnju života kako bi mogli vidjeti nevjerojatni živi svijet što obitava ispod morske površine.

Privatni album

Kao jedna od brojnih aktivnosti preporučuje se ribolov u organizaciji brojnih agencija s iskusnim kapetanom koji će vam pokazati gdje su najbolja mjesta za pecanje. Mi smo se zadovoljili uživanjem u mahi-mahi ribi i mesu popularne školjke xy koje se sprema na bezbroj načina. Karipska kuhinja je zapravo simfonija afričke, indijanske, francuske, indijske i španjolske kuhinje. Može se slobodno reći da je karipska kuhinja zapravo kreolska, odnosno kuhinja bivših europskih kolonija pomiješana s lokalnom i istočnjačkom. Već od 19. stoljeća se počela izdvajati specifična kuhinja ovih otoka, s vlastitim specijalitetima i karakteristikama.

Cane chairs on veranda overlooking tropical island, Image: 104650682, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights - Fee Payable Upon Reproduction, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Red Cover
Profimedia, Red Cover

Na Britanskim Djevičanskim otocima možete uživati u fantastičnim hamburgerima, steakovima koji su poboljšana lokalna verzija ovih jela sa zanimljivim umacima, ljutim pilećim krilcima, morskim plodovi pripremljenim na zanimljive načine, svježim salatama u kojima se nađe i tropsko voće, fuzija boja, okusa koja savršeno funkcionira. I tako sve do povratka kući kada shvatite da ste pet kilograma teži.

Karipski otoci su kolijevka mornarskog mlijeka - ruma. Svaki proizvođač ima svoju tajnu u proizvodnji koja određuje pravac okusa i arome. Rum je podloga brojnim nevjerojatno ukusnim i osvježavajućim koktelima u kojima su svježi sokovi lokalnog voća poput manga, ananasa, papaje, marakuje, a okusi koktela se savršeno nadopunjuju uz ukusno začinjenu hranu i karipske ritmove. Kad se prebacite na island time, svi ti elementi čine savršenu simfoniju za oporavak uma i tijela.

, Image: 81969739, License: Rights-managed, Restrictions: reproduction only by payment or fees and sample, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Huber images
Profimedia, Huber images

Proveli smo tri tjedna stacionirani u Road Townu na otoku Tortola, a svaki dan bi se potrudili otići na novu plažu ili izlet brodom na neki od obližnjih otoka. Turistima su na raspolaganju taksiji, a plaže su pune barova u kojima možete pojesti i popiti te koristiti Internet - stoga nema potrebe da se mičete sa svoje omiljene ležaljke. Lokalno stanovništvo nakon posla ili u slobodne dane odlazi na plažu, a dress code je općenito vrlo ležeran - lagana, najčešće šarena odjeća. S obzirom na ovu ležernost jako se drži do pristojnosti tako da će vam zamjeriti ulazak u dućane i kafiće u kupaćem kostimu, čak ako je iznimno vruće.

Crafts Alive Market, Road Town, Tortola, British Virgin Islands, West Indies, Caribbean, Central America, Image: 174017090, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding
Profimedia, robertharding

Fasade kuća su u živim bojama, a osim uživanja na plažama, ima planinarskih staza, botanički vrt, Nacionalni (iako zaista mali) park te nekoliko ulica koje su predviđene isključivo za šoping. Prema viđenom, najbolji izbor kupovine poklona za prijatelje doma je neizostavan rum, zatim zgodne limene šalice za rum, egzotični pekmezi i začini, majice s piratskim motivima i školjke.

Privatni album

Kad smo kod pirata, filmski "Pirati s Kariba" su svojedobno harali tamo, stvarne povijesne osobe su najslavnije dane proživjele upravo na Britanskim Djevičanskim otocima, a velik broj entuzijasta nastanjenih na otocima i danas traga za blagom na dnu mora.

Privatni album

Na otoku Tortoli danas živi oko dvadeset tisuća ljudi, i velika je šansa da se barem preko poznanika svi na neki način poznaju. Ovdje se, budući da je u pitanju malo mjesto, živi po načelima pristojnosti i solidarnosti jer možda će baš onaj iritantni susjed biti dragocjena pomoć za vrijeme uragana ili će si upravo poslovni konkurenti pomagati izvući brod. Sjetila sam se nekih kolega u Zagrebu koje bi trebalo podsjetiti na te vrijednosti jer dugoročno, međusobnim uvažavanjem i solidarnošću možemo svi zajedno postići mnogo više.

Tekst: Jagoda Radojčić

Linker
19. travanj 2024 19:52