Privatni album
Znamenitosti Münchena

Bogata zabava i 'crveni tepih' usred zelenog parka! Bavarska prijestolnica 'uvećani' je Zagreb

Zagrebački modni dizajner Damir Begović u bavarskoj prijestolnici oduševio se izložbom Thierryja Muglera, zabavljao se u noćnim klubovima i kupao u Englisch Gartenu - u koji se vikendom svi dolaze pokazati i biti viđeni.

Prijateljica mi već četiri godine živi u Münchenu pa sam je otišao posjetiti i provesti nekoliko dana u bavarskoj prijestolnici. Nije mi to prvi posjet ovom gradu - bio sam u njemu prije dvije godine kada sam boravio u Herrschingu, gradiću na obali jezera Ammer, s Münchenom povezanim gradskom željeznicom. Onamo se dolazi na kupanje, jedrenje ili vožnju brodom i šetnju uz pet kilometara dugu obalnu promenadu, najdužu u Njemačkoj.

Aplikacijom do Münchena

Ovaj put sam putovao BlaBlaCarom, kojim se i inače često koristim jer živim u Zagrebu, a radim u Varaždinu. Imao sam sreću da Hrvatska još nije bila na crvenim listama pa smo sve granice prošli bez zadržavanja i brzo stigli do glavnog željezničkog kolodvora u Münchenu. Moja prijateljica Ivona Vrljić, koja radi kao online marketing menadžerica, živi u širem središtu grada, južno od rijeke Isar, pa sam do nje lako došao pješice.

Privatni album
Grad je najlakše obići romobilom ili biciklom. Takav su princip prijevoza i razgledavanja odabrali Damir i njegova prijateljica Ivona.

S Ivonom i njezinim prijateljima prve večeri otišli smo u Culturcafe Hexenhaus, u ulici Pilgersheimer, sav u drvetu, s vrtom, kućicom u krošnjama i malenom pozornicom, uređen kao što mu ime kaže - Vještičja kuća. Taj dan se otvarala pa je bila gužva i morali smo čekati u redu, ali se isplatilo, odlično smo se proveli.

Animated figurines of Rathaus-Glockenspiel -  tourist attraction on New Town hall of Munich,  Germany,Image: 538224938, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Dmitry Rukhlenko / Panthermedia / Profimedia
Profimedia / Dmitry Rukhlenko / Panthermedia
Pokretne figure na Novoj gradskoj vijećnici na Marienplatzu.

Sve je bilo odlično organizirano, zaštitari su provjeravali nose li se maske i svi su se pridržavali sigurnosnih uputa.

Sljedeći dan otišli smo biciklom do kupališta na rijeci Isar i šetali se po Engleskom vrtu - Englischer Garten - najvećem parku i zelenom srcu Münchena. Kroz njega prolazi Isar i nekoliko potoka i jezera pa se svuda može kupati i sve je odlično uređeno. Prošetao sam se i do novog vidikovca, u obliku nedovršenog drvenog mosta koji ne dolazi do druge obale rijeke, projekt japanskog arhitektonskog studija Bow-Wow.

Privatni album
Kupalište na rijeci Isar mjesto je na kojem se svi dolaze pokazati.

Kažu da se preko vikenda u Engleski vrt svi dolaze opustiti i pokazati svoja tijela, kako bi se vidjelo koliko su truda uložili da dobro izgledaju - pa ovaj zeleni park nazivaju i "crveni tepih Münchena". I dolaze, naravno, biciklom. Uz pomoć aplikacije lako se može unajmiti bicikl ili električni romobil. Samo je uključite i pokaže vam gdje se nalazi najbliži, aplikacijom i platite te potom, kada vam više ne treba, putem nje provjerite gdje ga možete ostaviti. Sistem je odličan, najam nije skup, samo nekoliko eura, a izuzetno je praktično.

Image: 4175702, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Werner Dieterich / Alamy / Alamy / Profimedia
Werner Dieterich / Alamy / Alamy
U parku usred grada može se i surfati.

Obići grad biciklom ili romobilom jednostavnije je i brže nego automobilom.

Naravno, prošetao sam se i glavnim trgom Marienplatz, provozao se biciklom pokraj Maximilianeuma, zgrade Bavarskog parlamenta, obavio kupnju u dućanima kojih nema kod nas i kupio darove...

Image: 353873950, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Johann Hinrichs / Alamy / Alamy / Profimedia
Johann Hinrichs / Alamy / Alamy
Poznata pivnica Hofbräuhaus am Platzl postoji od 1589.

Navečer sam s Ivonom i njenim društvom otišao u turski vege restoran Kismet. Iako sam porijeklom Slavonac i ne mogu zamisliti obrok bez mesa, moram priznati da hrana nije bila loša. I uspio sam se najesti.

Image: 387281152, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: volkerpreusser / Alamy / Alamy / Profimedia
Profimedia / volkerpreusser / Alamy / Alamy /
Stari brod pretvoren u restoran na nadvožnjaku.

Sljedećih dana još smo navečer izlazili u klubove Villa Flora i Backstage te se svaki put odlično proveli.

Već sam prvi dan u Münchenu primijetio plakate za veliku izložbu Thierryja Muglera "Couturissime", a kako sam modni dizajner, nisam je htio propustiti. Pred kraj boravka otišao sam u Kunsthalle i oduševio se. Vidjeti uživo njegovih oko 150 kreacija koje su nosile Gisele Bündchen ili Celine, Emma Sjöberg u videospotu "Too Funky" Georgea Michaela... Oduševio sam se. Njegove modele od gume potpuno je drukčije doživjeti uživo jer se na fotografijama ne može vidjeti kako su one sašivene. Na izložbi se zaista može osjetiti naboj njegovih modela, njegova energija i silna kreativnost.

Privatni album
Damir Begović na izložbi dizajnera Thierryja Muglera.

Nevjerojatno je koliko je toga prvi napravio u modi, svako malo vidim nešto novo i sjetim se - pa to je Thierry Mugler već napravio. Sve u svemu, uživao sam i u Kunsthalleu i u cijelom posjetu Münchenu. Ponekad mi se čini kao da je uvećani Zagreb jer mu pomalo nalikuje, ali je dovoljno različit da bude zanimljiv i da u njemu možete vidjeti i doživjeti nešto novo. Onamo bih se jednog dana možda mogao i preseliti.

Čitajte i:

Lijek za dušu! Renesansne palače Genove i pitoreskni Portofino blogericu oporavili nakon izolacije

'Ponovno rođeni otok': Nekad bez stanovnika, danas je meka za ljubitelje flore, faune i duty free zona

Pogled za pet: Hrvatski dragulji - destinacije za kratke posjete i brzo punjenje baterija

Od Atlantika do Azurne obale: Natali Dizdar provela nas je Francuskom gdje je bila s dečkom

Atena kroz oči Iris Cekuš: Fina hrana, dobra organizacija i veličanstven pogled s Akropole

Linker
16. travanj 2024 12:49