Instagram
hakuna matata

Blogerica Isabella Rakonić jesen je zamijenila bajkovitim pješčanim plažama: 'Najbolji dojam na mene su ostavili lokalci'

Jedna od naših najpoznatijih lifestyle blogerica, Isabella Rakonić zagrebačku ćudljivu jesen zamijenila je puno toplijim i sunčanijim krajevima. Otputovala je na Zanzibar, destinaciju koja kako kaže, još uvijek nije otkrivena, pa je uživanje u netaknutoj prirodi, pješčanim plažama i autentičnosti neprocjenjivo. Što je se najviše dojmilo, kakva je hrana, a kakvi su ljudi, otkrila nam je u svom dnevniku iz Zanzibara.

Kako si se odlučila otputovati u Zanzibar i što te se najviše dojmilo?

Za Zanzibar sam se odlučila zato što, osim što obožavam beskonačno prostrane plaže, volim otkrivati nova mjesta. Mislim da je Zanzibar jedan biser koji još uvijek nije postao komercijalan poput, na primjer Balija, te da ga treba što prije posjetiti i uživati u njegovoj iskrenosti i autentičnosti.

Najbolji dojam, osim naravno savršeno čistog i tirkiznog mora, ostavilo mi je domaće stanovništvo. Iako žive u siromaštvu i neimaštini vidi se da su istinski sretni. Ne traže, ne prose i ne mole za više već marljivo rade i drže se svog mota "Hakuna Matata" što znači - nema problema.

Instagram

Što bi savjetovala onima koji se misle uputiti na ovakve destinacije - na što treba pripaziti, a što posjetiti u Zanzibaru? Kakvi su ljudi, svakodnevica i običaji...

Zanzibar je prilično siguran otok. Ljudi su veoma srdačni, uvijek nasmijani, otvoreni i znatiželjni. Rado stupaju u kontakt sa strancima, raspituju se odakle dolazite, uvijek su spremni pomoći i odgovoriti na sva pitanja. Priroda na Zanzibaru je rajska, netaknute pješčane plaže, bujne šume pune rijetkih životinjskih i biljnih vrsta. Zovu ga i "otokom začina".

Obavezno treba posjetiti Stone Town, grad pod Unescovom zaštitom, kuću u kojoj je rođen pjevač grupe Queen Freddy Mercury, palaču čuda, staru tvrđavu, tržnicu robova, Prision island, farmu začina... plaže su, s druge strane, posebna priča - Nungwi, Kendwa, Matemwe, Kizimkazi, Paje... gotovo netaknute, puderasto bijelog pijeska, tirkizne boje mora, a prekrasni koraljni grebeni užitak su za ronioce.

/ Instagram

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c7 preset

Kakva je hrana, jesi li isprobala nešto neobično?

Hrana je raznovrsna i veoma ukusna, obilje voća i morskih plodova uz rižu čine osnovnu prehranu lokalaca. Popularna domaća jela su Pilav, koji se priprema ili s mesom ili s ribom, octopus curry, hobotnica kuhana u mješavini kurkume i korijandera u kokosovom mlijeku. Zanzibarska pizza na marketu Forodhani bila mi je otkriće, iako nema veze s talijanskom, vrlo je ukusna. Mishkaki je nešto poput naših ražnjića, radi se od govedine ili piletine i peče na roštilju. Cijene su veoma niske, za usporedbu potrebno je samo 20-30 dolara i možete pojesti svježeg jastoga u resortu ili jednom od najluksuznijih restorana na otoku.

Instagram

Inače često putuješ, imaš li savjete za one koji se spremaju na put- što i kako spakirati, kako 'ubosti' povoljnije putovanje?

Putovanja obično planiram ranije s obzirom na niže first minute cijene. Gledam povoljne ponude na internetu od naših pa sve do stranih agencija. Svašta se može pronaći ako se provede malo duže vremena u istraživanju. Za pakiranje ni sama još nisam postala profesionalac. Često gledam fotke s lokacija gdje ću putovati i pokušavam stilski i estetski složiti kombinacije koje će odgovarati uz destinaciju. Ne nosim previše odjeće jer gotovo uvijek posjetim dućane i kupim nove komade. Za mene su osnovne stvari modne kombinacije i naravno tehnika, od drona do usb-a. Svašta se može pronaći u mom koferu jer se pri odabiru uvijek vodim onom "bolje spriječiti nego liječiti".

Instagram

Možeš li izdvojiti neku smiješnu ili neobičnu situaciju koja ti se dogodila prilikom ovog putovanja (ili nekog prijašnjeg)?

Svako putovanje nosi brdo smiješnih situacija, najveća čar toga je što ih se ne mogu sjetiti na prvu već uvijek dođu same od sebe u nekom trenutku kada ih ispričam i nasmijem prijatelje. Prva koja mi pada na pamet je situacija kada sam slučajno upoznala poznatog glumca Jackie Chana u Francuskoj.

Processed with VSCO with c1 preset

Koja je tvoja sljedeće destinacija i koja se mjesta nalaze na tvojoj listi želja?

Sljedeća je jedna u blizini, uvijek zabavan Berlin, a nakon toga idem u Miami i na krstarenje Karibima. Otkako sam završila fakultet odlučila sam što više vremena provesti na putovanjima da nadoknadim vrijeme provedeno u knjižnici.

Instagram

Putuješ li sama ili u društvu? Tko je zadužen za tvoje Instagram fotke?

Samo par puta sam putovala sama, više volim putovati u društvu. Obično su to dečko, prijateljice, prijatelji ili roditelji. Onaj tko putuje sa mnom ujedno je i na dužnosti dežurnog fotografa. Njihova sreća je što je meni potrebno samo par minuta da "ispoziram" i dobra fotka je ulovljena tako da ne trošimo puno vremena, niti živaca na fotkanje (kasnije se ja mučim u postprodukciji).

Linker
15. travanj 2024 08:53