Profimedia, Alamy
Raj za bicikliste

Belgija ima odličnu ideju za rješavanje prometnih gužvi

Više od 400 tisuća Belgijanaca prima biciklističku naknadu za odlazak na posao biciklom. Sveukupno, dosad je isplaćeno oko 93 milijuna eura kako bi se potaknula vožnja biciklom, a time i rasteretio gradski promet od pretjeranih gužvi i ono najvažnije - kako bi se smanjilo zagađivanje zraka ispušnim plinovima.

Ovu inicijativu plaćaju poslodavci kojima se to na kraju odbija od sveukupnog poreza. Zaposlenicima se zauzvrat plaća prijevozno sredstvo - bicikl i njegovo cjelokupno održavanje. Prošle je godine oko 400 tisuća Belgijanaca profitiralo od ove ideje koja je državi donijela 93 milijuna eura u kasu. Prije pet godina, 2011., brojka je bila 30% niža, svega 314.000 zaposlenika se ovime okoristilo.

Uz financijsku komponentu te poticaj da se upotrebom bicikala smanji gužva u prometu, još jedna važna ideja stoji iza toga - smanjenje ispušnih plinova s kojima Belgija ima ozbiljnih problema. Belgijsko udruženje biciklista čak je pokrenulo i veliku kampanju "Bike to Work". Ovo je još jedan dokaz da se mogu poduzimati određene mjere kako bi se podigla kvaliteta života. Je li Hrvatska možda blizu tome?

Linker
19. travanj 2024 18:49