Profimedia, Alamy
SAVRŠENO JE VRIJEME ZA PUTOVANJE

Barcelona je grad koji voli vas, ali i vašu djecu

Simpatična, živopisna i u svakom svom kutku prožeta mediteranskim suncem, Barcelona je grad čiji je duh itekako prepoznatljiv. Njezina savršena lokacija, arhitektura vrijedna divljenja, ali i šarolika ponuda zabavnih sadržaja mamac su za turiste iz svih krajeva svijeta. Zbog svoje živosti i vedrine, ovaj španjolski biser vrlo je čest odabir mlađih generacija. Ipak, i mnogi parovi s malom djecom itekako su dobrodošli, a uspomene koje će sa sobom ponijeti jedne su od onih koje će zauvijek zauzimati mjesto u obiteljskim albumima.

Centar Barcelone po mnogočemu je poseban, no ono što ga doista izdvaja iz mase europskih gradova njegove su fascinantne građevine. I dok se svaki velegrad ponosi svojom arhitekturom, Barcelona se uvijek nekako nalazi korak ispred. Taj položaj osigurale su joj ponajprije građevine španjolskog arhitekta Antonia Gaudíja.

, Image: 295401906, License: Rights-managed, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful;
Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Cultura RM
Profimedia, Cultura RM
Sagrada Família

Pokret koji je predvodio krajem 1800. godine nazvan je Katalonski modernizam, a obilježavaju ga krive linije, asimetrija, utjecaji iz prirodnog svijeta i šarenilo boja – sve ono što u glavama mališana stvara dodatan prostor za neiscrpno maštanje. Gaudíjevo svakako najpoznatije djelo je velebna katedrala Sagrada Família, koja će ljepotom svojih fascinantnih vitraja prouzročiti divljenje svih generacija. Iako je ona najpoznatije Gaudíjevo djelo, Sagrada Família nije jedini gradski punkt s njegovim potpisom. Casa Batlló, primjerice, mjesto je koje će zbog šarenila krova koje krije alegorijsku priču o borbi Sv. Jurja sa zmajem rasplinuti dječju maštu. Nadalje, Park Güell podsjeća na mjesto iz bajke, a neke od najljepših obiteljskih fotografija mogu nastati upravo ovdje.

, Image: 159435360, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Casa Batlló

, Image: 12335687, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Park Güell

Smješten na brdima iznad Barcelone, osim savršenog pogleda, nudi i šarenilo mozaika te kamene lukove koji će djecu motivirati na višesatnu igru skrivača. Simbol parka i grada općenito je gušter izrađen od bezbroj mozaik pločica, a legenda kaže da ćete se, ako dotaknete Gaudijevog guštera, svakako vratiti u Barcelonu.

I dok grad otvara vrata svojih bezbroj restorančića i kafića, okrjepu možete potražiti i na gradskoj tržnici, mjestu na kojemu ćete se poželjeti zadržati satima, što zbog boja, što zbog raznolikosti mirisa i okusa koji tamo vladaju. Uobičajeno je na gotovo svakom štandu pronaći bogatu ponudu svježih voćnih sokova, a zgodna je činjenica i da se nude po izuzetno niskim cijenama.

, Image: 165333424, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Gradska tržnica u Barceloni

, Image: 345631803, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Gradska plaža u Barceloni

Uz svaki zanimljivi gradski kutak, nezaobilazna turistička postaja je i gradska plaža. Uvijek drage i opuštajuće lokacije, plaže su mnogima omiljene oaze. U Barceloni do njih vode pitoreskne ribarske uličice, a na jednoj od čak tri, koliko ih ovaj grad posjeduje, pronaći ćete baš svoje savršeno mjesto za odmor nakon dugih šetnji. Uz malo sreće, dan će biti idealan i za kupanje. Naime, tamošnje je more uglavnom mirno, a pješčani će plićak stvoriti idealnu kulisu kako bi se kraju priveo uzbudljiv dan u jednom od najljepših gradova Europe.

Linker
08. travanj 2024 17:35