vikend izlet

Adrenalinska avantura u Slavoniji: Na Papuku je više od 200 km staza, a u ponudi imaju i lungić u šumskom voću

Park prirode u netaknutom dijelu najviše slavonske planine nudi obilje mogućnosti za aktivan odmor. Posjetiteljima su na raspolaganju poučne i planinarske staze, vožnja kanuima i biciklima te mnogi drugi uzbuljivi sadržaji.

Obilazak parka prirode Papuk, prvog UNESCOova geoparka u Hrvatskoj, podrazumijeva uživanje u netaknutim dijelovima Slavonije, ali i vrlo aktivan odmor. Za samo deset kuna, koliko iznosi cijena ulaznice, može se obići sedam poučnih staza za sve dobne skupine, a najposjećenija je ona grofa Jankovića čija je grobnica u špilji otvorenoj za posjetitelje. Ta kružna staza duga oko dva kilometra nedavno je rekonstruirana pa je sad sigurnija i ljepša, a u njezinoj blizini može se unajmiti kanu.

image
Adrenalinski park na Papuku.
ARHIVA

Nedaleko od staze, u dolini rijeke Veličanke, nalazi se Velički grad u blizini kojeg je eko kamp Duboka, jedini takav kamp u kontinentalnom dijelu Hrvatske, s 11 parcela za kampere i kamp-prikolice, za oko 200 posjetitelja. U sklopu kampa velika je novost Adrenalinski park površine četiri tisuće četvornih metara s dva velika poligona, za djecu i odrasle.

Osvježenje je park dobio i na mjestu starog vidikovca Kapavac gdje je sagrađen potpuno novi s pogledom na mađarske gore sa sjevera, Požešku goru i Dilj na jugu.

image
Drveni vidikovac.
SHUTTERSTOCK

Tijekom šetnje stazama nemoguće je ne zapaziti 35 metara visok slap Skakavac, većim dijelom godine iznimno bogat vodom, pod kojim se sve češće održavaju vjenčanja. U nastavku su jama Suhodolka i ponor Uviraljka u kojima se istražuju šišmiši, s obzirom na to da od sveukupno 43 vrste u Hrvatskoj ovdje živi čak 14.

image
Na jezeru se može unajmiti kanu.
SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Zelena oaza usred Zagreba: Art park je otvorio sezonu na novoj lokaciji uz oduševljenje mnogih

Na prostoru Papuka može se planinariti, na raspolaganju je više od 200 kilometara označenih staza i slavonski planinarski put, a mogućnost najma brdskih i električnih bicikala svi zainteresirani mogu iskoristiti na više od 100 kilometara staze. U sklopu planinarskog doma Jankovac je restoran s vrhunskim tradicionalnim delicijama i “rapsodijom Papuka”, kako nazivaju svoju ponudu šumskog voća u čijem se umaku radi čak i jelenski lungić.

image
Slap Skakavac.
MARIO KRPAN GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Turističkim se autobusom može doći do svih destinacija parka prirode - od Voćina i Jankovca sve do Velike i Kuće Panonskog mora gdje se kroz najsuvremeniju tehnologiju može otkriti kako je prije 16 milijuna godina izgledao svijet na Papuku.

image
Slap Skakavac.
MARIO KRPAN GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Linker
20. ožujak 2024 01:37