Kamo na izlet

A zašto ne Lipik!? Opustite se u ljekovitoj vodi ili unajmite bicikl i posjetite lokalne atrakcije

Grad u dolini rijeke Pakre privlači izletnike lječilišnim toplicama, lipicancima i parkom koji je u doba blagdana ukrašen s više od 200 tisuća lampica.

Cijeli kraj je jednostavno prelijep, prometni položaj mu je iznimno povoljan, arhitektura atraktivna, a dodate li tome ljekovitu vodu, mogućnosti za lov i ribolov, sport i zabavu, na jednom mjestu dobili ste sve što moderno turističko središte može ponuditi - tim su riječima putopisci opisivali Lipik, grad koji je uoči Drugog svjetskog rata prema broju ostvarenih noćenja bio druga najomiljenija turistička destinacija u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

Razvoj turističkog središta Požeško-slavonske županije oduvijek je bio vezan uz toplice, poznate po ljekovitoj mineralnoj vodi, te uz glasovitu ergelu koju rado dolaze razgledati cijele obitelji.

image
Kočija s lipicancima iz Državne ergele.
MATIJA VRBAN/ TURISTIČKA AGENCIJA LIRA

Nije čudno stoga što se na gradskom grbu nalaze zgrada Kursalona, reprezentativnog primjerka visoke renesanse budimpeštanskog arhitekta Gustava Ratha, te glava lipicanca, pasmine koja se u Lipiku uzgaja od sredine 19. stoljeća.

Od toplica do brojnih sadržaja

Grad u dolini rijeke Pakre, okružen obroncima Papuka na sjeveru te Psunja s istočne i južne strane, i danas izletnike privlači brojnim adutima. Njegov Povijesni perivoj, uz koji je smješten lječilišni kompleks, spomenik je parkovne arhitekture, a drvena kapela sv. Andrije u Brezinama, osam kilometara od gradskog središta, jedina je drvena crkva u Slavoniji očuvana u izvornom obliku.

image
Paviljon u adventskom ruhu.
MATIJA VRBAN/ TURISTIČKA AGENCIJA LIRA

Osim toga, u toplicama se u svako doba godine možete opustiti u zatvorenom bazenu s termomineralnom vodom, a šetnje blagim obroncima Psunja i Papuka idealne su za obiteljski provod s djecom. U Lipiku tijekom prosinca možete besplatno posjetiti božićni park osvijetljen s više od 200.000 lampica, cijele je godine dostupan obližnji vidikovac s pogledom na grad, dok lokalne atrakcije možete obići unajmljenim biciklom vozeći se tematskim stazama ukupno dugim više od 200 km.

Linker
12. travanj 2024 22:13