Getty Images, iStock
BOŽIĆNE PJESME

Živciraju vas božićne pjesme? Ove su malo drukčije, dajte im priliku!

Ima stvarno lijepih božićnih pjesama, ali kada stoti put u dva dana čujete legendarnu "Last Christmas" Whama! ili Mariah Carey kako pjeva "All I Want for Christmas is You", to ipak može biti malo previše.

Usto, iako bi ovo trebalo biti vrijeme sreće, mira i zadovoljstva, ima i mnogo onih kojima sva ta blagdanska gungula iz raznoraznih razloga ide na živce i jedva čekaju da to sve prođe i da se život vrati ustaljenom ritmu. Možda i vas u društvu nazivaju dežurnim Grinchem, ali ne trebate se osjećati krivo samo zato što na Božić niste najboljeg raspoloženja. Štoviše, prigrlite svoju mrzovolju i poslušajte neku od ovih pet pjesama koje će vas utješiti i podsjetiti da izostanak blagdanske euforije i nije toliko rijedak fenomen.

Blink 182 – I Won't be Home for Christmas

Veseli pop-punkeri nisu uvijek baš tako veseli. Barem ne kada je Božić u pitanju. Ovo je pjesma s kojom se može poistovjetiti svako gunđalo i zanovijetalo, svatko kome gužve, kupovina darova i inzistiranje na dobrom raspoloženju neopisivo idu na živce. Ako ste se barem jednom za obiteljskim blagdanskim ručkom osjetili nervozno i poželjeli da ste negdje drugdje, a ne znam nikoga tko nije, ovo je pjesma za vas.

The Knife – Reindeer

Postoji milijun pjesama o Božiću, Djedu Mrazu, vilenjacima, blagdanskom slavlju i sreći, ali nema baš mnogo pjesama o sobovima. Da, o sobovima. Oni vuku saonice u kojima nasmiješeni djedica nosi darove djeci širom svijeta i bez njih čitava operacija ne bi bila moguća, ali ih se u pjesmi nitko nije sjetio. Zato je švedski synth-pop duo ispjevao sjajnu odu ovim zapostavljenim junacima. Mračno, plesno i atmosferično, baš za Božić.

Belle & Sebastian – I Don't Love Anyone

Škotski bend koji se proslavio nježnim pjesmama na granici sna i jave još je na albumu prvijencu "Tigermilk" ispjevao pravu odu mizantropiji i teškom cinizmu u kojoj se među ostalim krije i stih "I don't love anything/Not even Christmas/Especially not that". Iako su kasnije snimili i krasan live album "pravih" božićnih pjesama, ovo je istinska himna svih onih koje blagdansko veselje zaobilazi, onih koji su za Božić sami ili su tek po prirodi neveseli.

The Pogues featuring Kirsty MacColl – Fairytale of New York

Kako bi ironija bila veća, najljepša anti-božićna pjesma ujedno je i ona koju se često svrstava u sam vrh najljepših božićnih. No, "Fairytale of New York" zaista jest i jedno i drugo, gorko-slatka, na momente tužna, a povremeno i primjereno vesela: u njoj se tužna ljubavna priča miješa s božićnom atmosferom koje podvlači tugu i promašenost odnosa. Pjesma koja nas podsjeća da ne možemo pobjeći sami od sebe bez obzira na to koji je dan uz godini.

Denim – I Will Cry at Christmas

Na Božić treba biti sretan, veseo i razdragan i imati samo sretne misli. To nas uče kroz filmove, pjesme i reklame, a ako se kojim slučajem ne osjećate tako nešto sigurno s vama nije u redu. Da ne mora biti tako pokazao je u pjesmi "I Will Cry at Christmas" Lawrence Hayward, frontman utjecajnog benda Felt sa svojim novim bend Denim. Topla elektronika, rubno plesna, govori o samoći i plakanju u vrijeme kada se svi ostali vesele. Ne morate je ni čuti do kraja, a već ćete pjevati uz nju.

Linker
23. travanj 2024 15:08