Nugal
 Ivo Ravlić / Hanza Media
Po svjetskoj mjeri

Vodič po kristalnim uvalama: Francuski Vogue izabrao osam najljepših hrvatskih plaža

Neprocjenjivi biser Hrvatske - njezine zapanjujuće plaže ovoga su puta za oko zapele jednom od najpoznatijih svjetskih časopisa, francuskom Vogueu koji je napravio mali vodič po našim, kako ih nazivaju, kristalnim uvalama.

Na tom laskavom popisu od čak osam plaža nalazi se neizostavni Zlatni rat na otoku Braču, a opisan je kao omiljeno ljetovalište ne samo zbog bistrog i tirkiznog mora, već i zbog sportova na vodi - bilo da se radi o jedrenju ili vožnji kajakom.

Famous Zlatni Rat beach on Brac island view, Bol, Dalmatia, Croatia, Image: 303072184, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Zlatni Rat

Već nekoliko puta proglašavana jednom od najljepših plaža Hrvatske, ali i Europe, Stiniva na otoku Visu na ovom se "popisu morskih ljepotica" spominje kao skrovište vojnika za vrijeme Drugog svjetskog rata, smještenom u mirnom potoku, koju nezgodan pristup kopnom čini još i ljepšom.

Stiniva, Vis, 020817.
Uvala Stiniva se nalazi na Juznoj strani Visa stoga u zadnjih nekoliko godina privlaci veliki broj turista.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barisin / Hanza Media
Stiniva

S Makarske rivijere istaknute su Punta Rata u Brelima koja je, prema Vogueu, pravi dokaz da mediteranski raj još uvijek postoji gdje se lako, na stijenama ili ispod borova, nađe mirno mjesto za opuštanje.

Brela, 150708
Unatoc burnom vremenu brojni breljanski gosti uzivaju u boravku na moru.
Na slici rijetko vidjen prizor za ovo doba godine, sjeverni dio plaze Punta rata bez suncobrana i skoro bez kupaca koje je obeshrabrilo burno vrijeme.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / Hanza Media
Punta Rata

Nedaleko nje, a i na ovoj listi nalazi se i Nugal plaža među stijenama, na sunčanoj strani planine Biokovo, a omiljena je među nudistima.

Makarska, 110713.
Plaza Nugal koja se nalazi u park-sumi Osejava izmedju Makarske i mjesta Tucepi.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / Hanza Media
Nugal

Za one koji se žele spustiti malo južnije, Vogue preporučuje plažu Betina nedaleko Dubrovnika, koja svoju posebnost duguje lokaciji - smještena je iza stjenovite špilje, a do nje je moguće doći samo vodenim taksijem ili kajakom.

Dubrovnik, 300812.
Tvrtka Helimax, osnovana prije tri godine, jedina je u Hrvatskoj specijalizirana za komercijalne panoramske letove, te za organizaciju evenata i turistickih snimanja iz zraka. Cjenik panoramskih letova za tri osobe krece se od 200 eura za desetominutnu avanturu, do 700 eura za sat leta.
Na slici atraktivna Betina spilja u blizini plaze Banje.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / Hanza Media
Betina špilja

Svoju posebnost, također spomenuta, plaža Banje duguje panoramskom pogledu na stari grad Dubrovnik, a Vogue je naziva i jednom od najpoznatijih plaža na jugu Dalmacije.

Banje beach, Old Port and Dubrovnik Old Town, Dubrovnik, Dalmatian Coast, Croatia, Europe, Image: 334238678, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding
Profimedia, robertharding
Banje

Još su se dvije otočke plaže našle na ovom popisu, a obje na sunčanom Hvaru. To su privatna plaža Little Green Bay okružena prekrasnim stablima maslina, a slijedi je Dubovica koja je zbog bistroće mora idealna za otkrivanje prekrasnog podvodnog života.

Little Green Bay
Little Green Bay

Dubovica Beach on the island Hvar, Croatia, Europe, Image: 371165181, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding
Profimedia, robertharding
Dubovica

Linker
15. travanj 2024 06:18