Sandra Šimunović / Hanza Media / CROPIX
Najljepše doba godine

Vodič kroz Advent u Zagrebu - Što i gdje posjetiti?

Složit će se mnogi - najljepše doba u Zagrebu je ono u vrijeme Adventa, pogotovo sada kada treba obraniti i titulu najljepše adventske destinacije u Europi!

Zato je ove godine adventski izbor veći nego ikad, a brojne lokacije diljem grada aktualne su po prvi puta, poput Novog Zagreba, Tunela Grič, Martićeve ulice, skrivenih dvorišta diljem Gornjeg grada te Vranicanijeve poljane i Oktogona. Da rezervirate jedan cijeli dan ne biste uspjeli sve obići. Sva sreća programi na gotovo svim lokacijama traju sve do 8. siječnja, ali neki i kraće. Uglavnom dovoljno vremena da uživate u svakoj lokaciji i raznovrsnom programu. Radi lakšeg snalaženja donosimo kraći pregled što biste mogli pogledati na pojedinoj lokaciji. Krenimo redom!

Julien Duval / Advent u Zagrebu
Ledeni park

Ledeni park

Klizalište na Tomislavcu je svakako jedan od čarobnijih doživljaja u centru Zagreba. Otvoreno je svakodnevno od 10:00 do 23:00 sata, a kada ne kližete možete uživati u vidikovcu koji se nalazi u parku te se opustiti uz čašu šampanjca ili puncha te baciti pogled na klizače. Bogata gastronomska ponuda uključuje sve - od američkog gulaša i zanimljivih hot-dogova, preko domaćih knedli, turske baklave, blisko-istočnih falafela, britanskog puncha, švicarskog raclettea, talijanskog panettona, francuskih šampanjaca, pa sve do rapske torte i dalmatinskih sireva i pršuta.

Advent na Strossmayerovom trgu - "Kod Rudolfa"

Kako sami kažu - Advent za velike i male! Ovdje svakako povedite mališane jer program i ponuda će im se svidjeti. Projekcije crtića i dječjih filmova poput "Družba Pere Kvržice", dječje karaoke i likovne radionice crtanja i oslikavanja uz miris wafflea, palačinki, tople čokolade i raznih slatkih proizvoda čine ponudu. Neki od koncerata je na programu svake večeri, a dok vi uživate u gulašu u kruhu uz koji izvrsno pristaje najnovije piće na tržištu - jabukovača Starog lisca, maleni mogu kušati dječje kuhano vino!

Advent na Zrinjevcu

Najljepši zagrebački park u kojem je sve i započelo. Ovdje se već sve održava po provjereno dobrom programu i ugođaju. Koncerti na Zrinjevcu su svakodnevno u 18:00 i 20:00 sati, a vikendom se uz večernji glazbeni program održavaju i jutarnji koncerti u 11:00 sati. Dječji program održava se svakim danom od 17:00 do 19:00 sati, te vikendom u dodatnom terminu od 11:00 do 13:00 sati. Nezaobilazna je i gastro ponuda koju čine klasična jela poput krpica sa zeljem, sarme, finih gulaša, germ knedli i štrukla. Provjerite i rukotvorine koje se nude na kućicama.

Zagreb, 261116.
Kao i prethodnih godina grad je manifestacijom Advent u Zagrebu donijeo carobnu atmosferu adventa i predblagdanskog razdoblja. Na vise lokacija odvijat ce se zabavni i kulturni sadrzaji za posjetitelje.
Na fotografiji: lampice na Zrinjevcu.
Foto: Sandra Simunović / CROPIX
Sandra Simunović / Hanza Media / CROPIX

Advent na Europskom trgu

"Osjećate se mlado, preferirate pravi 'urbani štih'? Ovo je pravo mjesto za vas!", poručuju nam s ovog Adventa, a u skladu s tim odabran je i glazbeni program. Ponedjeljkom, srijedom i petkom od 20 sati po izboru Eddyja Ramicha zabavljat će vas DJ-i, a koncerte po izboru Balcony TV-ja možete slušati utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom od 20h. Dobra glazba ovdje je imperativ, a prošećete li Kurelčevom imat ćete i brojne gastro delicije na dlanu jer ovdje se nalaze kućice Submarine, Rougemarine, Program i brojni drugi.

Advent na glavnom trgu

Ovdje svakako vrijedi prošetati u potrazi za poklonima zbog brojnih štandova i raznovrsne ponude, a možete zastati i na kuhanom vinu na jednoj od kućica.

Zimska Dvorišta

Od 3. 12. Gornjim gradom će se širiti ugodna atmosfera već provjereno dobrog projekta Dvorišta u koja ovog puta stiže blagdanska atmosfera. Čak tri tjedna - od subote 3.12. do petka 23.12. od 17:00 do 23:00 (a subotama već od 10:00) trajat će program, a posjetitelji će uživati na čak pet lokacija, od dvorišta Muzeja grada Zagreba u Opatičkoj 20 do atrija palače Amadé u Demetrovoj 1.

Zagreb, 271116.
Otvorenje programa Advent u Zagrebu na Strossmayerovom setalistu. Setaliste je ukraseno mnogobrojnim lampicama i postavljeni su standovi sa hranom.
Foto: CROPIX
Sandra Simunović / Hanza Media

Advent na Strossu

U bogatom svakodnevnom programu sve generacije imaju priliku pronaći nešto za sebe. Svi koji zakorače na jedan od najromantičnijih dijelova zagrebačkog Gornjeg grada ovdje će zasigurno provesti nekoliko sati jer će ih dočekati 8 bajkovito ukrašenih kućica s raznolikom gastro ponudom kao i vrlo velik izbor craft piva, čajeva, vina, kuhanih vina i drugih adventskih delicija. Advent na Strossu uz 8 kućica osigurao je čak tri grijane kupole koje će biti uređene kao građanski saloni, a tu je i pozornica s koje će posjetitelje svakoga dana zabavljati poznati muzičari (Remmi, Mario Kovač, Robert Mareković...) u ulozi DJ-a i klupski i veći bendovi. Tema koja se u scenografiji provlači na Strossu jesu medenjaci i paprenjaci pa će osim brojnih ukrasa uzduž šetališta ovdje biti i 30-tak jelki izrađenih od drveta i postavljenih na bedem.

Advent u Klovićevim dvorima

Ovaj se Advent velikim koncertom grupe Vatra otvara 1. prosinca na platou Gradec. Nadalje, na ovoj će vas pozornici zagrijati popularni izvođači poput Marka Tolje, Ljetnog kina, Songkillersa, Nole, Detoura, Sare Renar, Dino Dvornik Tribute banda, Grette i drugih. Osim besplatnih koncerata, nastupa glazbenih zborova i dobre gastronomske ponude, Advent u Klovićevim dvorima ponudit će zabavu za cijelu obitelj. U atriju Galerije Klovićevi dvori, najmlađe i sve koji vole ovaj zimski sport, oduševit će, dosad u Zagrebu, neviđeno klizalište izgrađeno bez leda. Napravljeno od potpuno ekološkog specijalnog materijala, ovo će klizalište garantirati dobru zabavu tijekom cijelog Adventa bez obzira na vremenske uvjete. Za najmlađe tu je Laboratorij zabave koji će održati niz predstava i radionica za djecu koja će na zabavan način i kroz igru učiti o kulturi i umjetnosti. Za najljepšu adventsku fotografiju s pogledom na Zagrebačku katedralu bit će postavljen poseban okvir – mjesto za fotografiranje i to ne bilo kakvo. Iz okvira će za najljepšu fotografiju, kad to poželite, padati snijeg.

promo

Priča s Griča- Advent na Vranicanijevoj poljani

Priča s Griča – nova je bajkovita adventska lokacija na Gornjem gradu, smještena između kule Lotrščak i zgrade DHMZ-a, na prekrasnoj povijesnoj Vranicanijevoj poljani. Svakodnevno, od 11 do 22 h, sve do 31. 12. 2016., ovdje možete uživati u gastronomskoj ponudi za istinske bonvivane te nastupima probranih jazz glazbenika i DJ-a. Čudesnoj i pomalo mističnoj atmosferi pridonose scenografski elementi poput radova umjetnice Hane Tintor.

Hana Tintor Facebook

Advent u tunelu

Kada se spustite s Gornjeg grada na Mesničku tamo će vas čekati još jedan novi adventski program, ali od 16. prosinca. Manifestacija je zamišljena kao multimedijalno događanje unutar tunela, a sastojat će se od nekoliko elemenata. Prvo je uređenje prostora uz pomoć rasvjete koja će mijenjati boje betonskih zidova, a prostor će se pretvoriti u čarobno mjesto u dubini šume od srebrnih jelki i između santi leda koje će okruživati prostor. Atmosferi će bitno pridonijeti i umjetnička instalacija - skulptura koja će dominirati prostorom tunela. Tijekom događanja, od 16. do 24. prosinca, svakodnevno će u periodu od 15 pa do 21 sat nastupati glazbenici raznih profila, njih tridesetak.

Modni Advent u Oktogonu

Jedan od najljepših zagrebačkih prolaza, Oktogon od 10. do 31.12. bit će pretvoren u modnu ulicu. Čak dvanaest hrvatskih dizajnera predstavit će svoje kolekcije i to u ručno rađenim ormarima, nalik onim rustikalnim. Čim ih odškrinu, ormari će posjetiteljima pokazati svo bogatstvo hrvatskog dizajna. Bit će ovo prilika za sve ljubitelje mode da uživo popričaju i sa svojim omiljenim dizajnerima. Koncerti iznenađenja i spektakularno otvorenje koncertom Marka Tolje i Mangroova, bit će samo uvertira u ono što će se događati u ovom pomalo „zaboravljenom“ prolazu.

Advent u Dizajn Distriktu

Od 1. do 31. prosinca topla i ugodna atmosfera prevladavat će u jednoj od najljepših zagrebačkih ulica - Martićevoj. Tijekom Marketa u Martićevoj u prostoru Croatian Design Superstorea održavat će se radionice i kulturni programi za djecu i odrasle. Tijekom 30 dana Marketa u Martićevoj održat će se 18 radionica za djecu i odrasle, 9 vođenih igraonica s igračkama hrvatskih dizajnera, koncerti za djecu i nekoliko umjetničkih performansa. Iz programa posebno izdvajamo koncert za djecu grupe Meritas i Jelene Radan Mjesto za mene, umjetnički performance Share the light te luminoakustički performance Bojana Gagića i Miodraga Gladovića.

Advent na Europskom trgu Facebook

Novi advent u Novom Zagrebu

Ovog petka započinje Novi advent - događaj koji će na plato Muzeja suvremene umjetnosti donijeti duh Božića i oživjeti blagdansku ponudu Novog Zagreba. Sve počinje velikim koncertom Joe Panda & Da Banda banda koji bi već prvi dan trebao donijeti nezaboravnu atmosferu . Ovdje će vas čekati nešto drugačije i izazovnije gastronomske poslastice. Zato će svi koji dođu imati priliku po prvi put u hrvatskoj probati neodoljive Milka muffine i tople kekse, uživati u čarobnim okusima germ knedli, slatkim i slanim štruklama, uštipcima, odličnom pivu, toplim koktelima, bunceku, krvavicama, mirisnom gulašu, hamburgerima, ruskim krumpirima i neopisivo dobrim juhama.

Svakodnevno od 18.00 do 23.00 sata glazbena pozornica bit će povjerena vrhunskim DJ-ima, dok će svakog petka u večernjim satima na velikoj glazbenoj pozornici zasvirati poznati i manje poznati glazbeni sastavi. Pa tko voli nek izvoli.

Linker
19. travanj 2024 22:55