Korisni savjeti

Uz ovih osam jednostavnih trikova rublje će vam neodoljivo svježe mirisati danima

Ako vas muči kako što dulje zadržati svježinu (opranog) rublja, pa čak i mjesecima, imamo korisne savjete. Uz njih je odzvonilo preventivnom pranju odjeće, koja na primjer, u ljetnim mjesecima čeka zimu.

Jedan od najljepših mirisa koji možemo osjetiti na drugoj osobi - je miris svježe oprane odjeće. No, koliko god se mi trudili i prali, dovoljno je da nam odjevni komadi odleže nekoliko dana u ormaru i sva čarolija nestane. Uz ove trikove možete postići da svježina na vašoj odjeći traje mnogo dulje.

Jedno nošenje, jedno pranje, uz jednu iznimku

Nije prevelika mudrost, koliko god vi smatrali da se malo znojite ili prljate, odjeću je bolje što češće prati. Osim znoja, neugodne tragove može ostaviti dezodorans, šminka, druge prljavštine... iznimka za ovakav režim su traperice, njih, baš kao i grudnjake, stručnjaci preporučuju orati nakon nekoliko pranja.

image

Nemojte da rublje tjednima stoji prljavo.

UNSPLASH

S prljavim komadima što prije u pranje

Ako želite da vam odjeća svježe miriši, uputno bi bilo oprati ju što prije nakon nošenja. Znamo da je suludo paliti perilicu za samo nekoliko komada stoga je gotovo nemoguće baš svaki komad robe oprati nakon nošenja, ali pokušajte izbjeći da vam prljavo rublje danima i tjednima stoji u košari. Ako imate neki ekstra uprljan komad, umjesto da ga bacite u košaru s ostalim prljavim rubljem, prvo ga izvjetrite, a ako je potrebno i properite na ruke.

Čitajte i: Koliko često perete grudnjake? Dermatologinja otkrila da većina žena jako griješi, jeste li vi među njima?

Manje je više

Ovo zlatno pravilo vrijedi u čak dvije stvari - nemojte pretrpavati bubanj perilice s prevelikim količinama odjeće. Iz očitih razloga, ako zagušimo perilicu s ogromnom količinom veša, velika je vjerojatnost da će dosta komada biti loše oprano. Osim toga, pravilo umjerenosti vrijedi i za količinu deterdženta i omekšivača. Ako u pranju koristimo prevelike količine kemikalija, to nije jamstvo da će nam se rublje bolje oprati, nego upravo suprotno.

image

Oprezno dozirajte deterdžent i omekšivač.

UNSPLASH

Odaberite mirišljavi deterdžent

Kvalitetan i mirišljav deterdžent obavlja pola, ako ne i sav posao prilikom pranja. Svatko od nas ima vlastite navike, boju odjeće koju preferira, stoga i individualno biramo deterdžente. Osim toga, pronađite i svoj omiljeni omekšivač za rublje od kojeg će vam odjeća još neko vrijeme svježe mirisati.

Ne odgađajte sušenje

Nakon završetka pranja, mokro rublje ne ostavljajte predugo u perilici. Ako je moguće organizirajte se tako da ste slobodni baš u trenutku kada ona završi. Ista stvar je i sa sušilicom, osim toga svi koji je imaju znaju koliko je ‘opasno‘ zakasniti na vađenje rublja, barem što se izgužvanosti tiče.

image

Često prozdračite odjeću.

UNSPLASH

Otvorite ormare

Ormari ponekad mogu razviti čudan miris, sjetite se barem povremeno da ih provjetrite, kako ljeti tako i zimi. Osim toga svima nam je poznat ‘trik‘ za odbijanje moljaca, no danas postoje različiti mirisi za ormare osim klasične lavande. Oni će pomoći i da odjeća složena u najudaljenijim kutovima dugo vremena miriši.

Čitajte i: Čupavi influenceri: Oni su slavni i utjecajni, a istovremeno totalno neodoljivi

Magični losion za tijelo

Ako netom prije odijevanja na kožu nanesete svoj omiljeni losion za tijelo, odjeća će upiti njegov miris i držati ga dugo vremena. Ovaj trik pomaže, ako je unatoč svemu miris s vaše odjeće ‘ishlapio‘.

image

Bilo bi dobro da ormare držite otvorenima.

UNSPLASH

Opezno s parfemima

Koliko god htjeli da vam odjeća isto kao koža i kosa miriši po omiljenom parfemu, oduprite se porivu da ga špricate direktno na tkaninu. Osim ružnih mrlja, odjeća može upiti previše parfema i stvoriti kontraefekt.

Linker
21. ožujak 2024 17:35