Radio & Juliet

Ukrajinske balerine i baletani pripremaju se za poseban nastup u Lisinskom

Dio prihoda od ulaznica za izvedbu u kojoj će nastupiti ukrajinski prvaci baleta Ivan Žuravljov i Olga Timoševa bit će doniran za Ukrajinu.

Radio & Juliet, osebujna plesna senzacija koju prati glazba benda Radiohead, hvaljeno je djelo koje je obišlo cijeli svijet, a pred zagrebačkom će publikom gostovati drugi put. Edward Clug, koreograf kojeg mnogi nazivaju europskim koreografskim genijem, autor je predstave Radio& Juliet, kao i nagrađivanog kratkog djela Quatro, koje će biti izvedeno kao uvertira istu večer.

Baletni solist Ivan Žuravljov, ravnatelj Ukrainian Classical Balleta te umjetnički direktor produkcijske kuće Artentainment u predstavi Radio & Juliet plesat će ulogu Tibalda, dok će njegova supruga, zvijezda suvremenog plesa, Olga Timošiva nastupiti u ulozi Julije. Trenutno su u Mariboru u tijeku intenzivne probe za nastup u Lisinskom. Bili smo na jednoj od njih i iskoristili priliku da kratko porazgovaramo s Ivanom Žuravljovim.

image

'Radio & Juliet'

PRESS
image

Bez obzira na to što ih situacija u njihovoj domovini silno pogađa, smatraju da je misija kulture i umjetnosti povezivati ljude.

PRESS

Od cijele trupe koja je trebala nastupiti u Lisinskom, jedino su Ivan i Olga, sa svojom petomjesečnom bebom, u posljednji tren uspjeli napustiti Ukrajinu. Ne želeći da ovaj projekt pripreman za Lisinski propadne, Ivan Žuravljov ispričao je kako su ga uz pomoć Slovenije i Hrvatske uspjeli spasiti.

Realizacija bila upitna

"Prije svega, upitna je bila sama realizacija projekta te smo sa Sinišom Josipovićem iz Artentainmenta i drugim organizatorima dugo razmišljali o mogućnosti i načinu izvedbe, kako bismo to mogli učiniti. Sva sreća, uspjeli smo se dogovoriti s mariborskim Slovenskim narodnim kazalištem i s Edwardom Clugom, koji nam je omogućio suradnju s plesačima Kazališta tako da sad u suradnji triju država, Hrvatske, Slovenije i Ukrajine, pripremamo spektakl za Lisinski. Iznimno smo im zahvalni.“

image

Trenutno su u Mariboru u tijeku intenzivne probe za nastup u Lisinskom.

PRESS

Bez obzira na to što ih situacija u njihovoj domovini silno pogađa, Ivan smatra da je misija kulture i umjetnosti povezivati ljude.

"Ovdje smo da zajedno radimo jedno prekrasno djelo - to je naša jednostavna poruka. U ovoj situaciji želimo pokazati na primjeru naše suradnje s plesačima mariborskoga kazališta i prijateljima iz Hrvatske da se narodi mogu ujediniti i pokazati veliku umjetnost. U svakom slučaju, ovo je naš posao, ono što znamo raditi najbolje, zato je ovo najbolji način da humanitarno pomognemo Ukrajini. Ostajemo maksimalno fokusirani te pristupamo pripremama potpuno profesionalno“, kazao je Ivan.

Čitajte i: Zagrebački HNK donosi praizvedbu dramskog teksta prema jednom od najčitanijih romana 21. stoljeća

Ulogu Romea, umjesto najavljivanog Denisa Matvienka, plesat će solist mariborskoga baleta Slovenskoga narodnoga kazališta Matjaž Marin, a u ostalim ulogama plešu solisti i članovi baletnoga ansambla SNG-a Maribor. Izvedbu se može pogledati 19. ožujka, a ulaznice su dostupne na blagajnama Lisinskog i online.

01 - Modified: 2022-04-20 13:57:54 - Feat.: 0 - Title: Kyiv Calling: Kad sranja krenu, punk je, još uvijek, najbolji glazbeni alat
01 - Modified: 2022-04-20 13:57:54 - Feat.: 0 - Title: Kyiv Calling: Kad sranja krenu, punk je, još uvijek, najbolji glazbeni alat
Linker
03. listopad 2022 09:43