Podsjećaju na dijalog!

Uđite u naša četiri zida: Zvijezde zablistale na prvoj institucionalnoj izložbi o LGBTIQ+ identitetima

U Tiflološkom je muzeju otvorena hvalevrijedna izložba koja potiče na dijalog i podsjeća na nejednakost i nepravednost kroz koje brojni prolaze.

Izložba Uđite u naša četiri zida koja je otvorena u Tiflološkom muzeju u Zagrebu okupila je naše zvijezde koje su svojim dolaskom podržale socijalni dijalog i zajedništvo. Riječ je o izložbi koja podsjeća kako prava LGBTQ+ osoba nisu i ne bi trebala biti neka posebna, već osnovna ljudska prava, a održava se povodom 20. obljetnice prve povorke ponosa u Zagrebu.

Na otvorenju su se pojavile Viktorija Rađa, Mia Kovačić i Lejla Filipović koje je izložba oduševila.

image

Viktoria Rađa i Mia Kovačić

RENATO VUKIć
image

Lejla Filipović i Viktoria Rađa

RENATO VUKIć

"Prepoznavanjem trenutka u kojem živimo i propitivanjem bez zadrške otvaraju se nove mogućnosti u promicanju pravde za one koji bi trebali biti isti, no nisu. Podređene manjine često ostaju u sjeni nadmoćnih, koji svoje istine proglašavaju jedinim i vječnim. No paradigme se mijenjaju i budućnost se otvara prema nekim novim konceptima", govori ravnateljica muzeja, Željka Bosnar Salihagić koja je s muzejskom savjetnicom Moranom Vouk Nikolić suautorica izložbe.

image

Uđite u naša četiri zida

RENATO VUKIć
image

Uđite u naša četiri zida

RENATO VUKIć

Uvažavanje, razumijevanje, prihvaćanje različitosti, poštivanje, zajedništvo, zbližavanje… postaju više od slova na papiru. Pomaci se događaju aktivnim iskorakom nakon edukacija, korištenjem novih znanja, osmišljanjem i provođenjem novih, naprednijih strategija.

image

Ravnateljica Tiflološkog muzeja Željka Bosnar Salihagić i Mikel
Iriso.

RENATO VUKIć

U ne tako davnoj prošlosti drugačiji, poput ljudi druge boje kože, žena, osoba s invaliditetom i sl., teško su mogli ostvariti svoj puni potencijal. Da bi problem nejednakosti i nepravednosti postao vidljiv, shvaćen i prihvaćen, potrebno ga je istaknuti, posebno naglasiti. Tek tada se pokreću inicijative koje dovode do promjena.

image

Uđite u naša četiri zida

RENATO VUKIć
image

Uđite u naša četiri zida

RENATO VUKIć

"Treba činiti dobro i kad se dobro dobrim ne vraća", dodaje Bosnar Salihagić.

Godine 1953. Tiflološki muzej započeo je svoju 70 godina staru povijest baveći se slijepim osobama pa onda i slabovidnima da bi misiju nastavio borbom za prava svih osoba s invaliditetom. Štiteći prava jedne manjinske skupine prirodno se razvila briga i skrb za druge skupine na margini društva, one ranjive i nedovoljno zaštićene, često zaboravljene u svojim naoko homogenim okruženjima.

Čitajte i: Uđite u naša četiri zida: Stiže fenomenalna izložba koja nas uči prihvaćanju i potiče dijalog

Posljednjih dvadesetak godina muzej je dotaknuo mnoga zapostavljena i manje prisutna područja u zajednici koju svi dijelimo. Trudi se uvijek obraćati svima i nikomu nikada ne zatvarati vrata. U tome je poseban i drugačiji i na to smo ponosni. Bavili smo se i nasiljem, osobama treće životne dobi, kroničnim bolestima, migrantima…

image

Uđite u naša četiri zida

RENATO VUKIć

Izložba o LGBTIQ+ identitetima prva je institucionalna izložba na ovu temu u Republici Hrvatskoj.

Zbog ograničenja prostora i opsežnosti ove podzastupljene teme, nažalost nisu detaljno prikazani i zastupljeni svi LGBTIQ+ identiteti niti priče, stoga je namjera ove izložbe tek odškrinuti vrata i potaknuti daljnje inicijative propitivanja problematike unutar spomenuta četiri zida.

Izložbom želimo istaknuti da ljude ne oblikuje samo pripadnost jednoj skupini, nego je ona samo dio koji ih manjim dijelom definira. Ljude čine osobine i postupci, skriveni i javni, vrijedni poštovanja i uvažavanja, oni su više od spola i roda koji im je pripisan rođenjem.

Linker
18. travanj 2024 15:09