Sanjin Kaštelan
Dan planeta Zemlje

Učinite danas nešto lijepo za našu planetu Zemlju - njezin je dan!

Današnji dan, 22. travnja, u svijetu je prepoznat kao Dan planeta Zemlje. To je i više nego dobar razlog da razmislite što ćete danas raditi i kako ćete Zemlju barem na jedan dan poštedjeti negativnog utjecaja čovjeka.

U centru Zagreba danas se odvija nekoliko zanimljivih događaja u kojima možete sudjelovati. Tako će Mali plac Dan planeta Zemlje proslaviti u najekološkijem tonu dosad: zabranom korištenja tankih plastičnih vrećica i zaokretom u smjeru ekološki prihvatljivih i biorazgradivih materijala. Tim povodom, Branimir centar dijelit će platnene i papirnate vrećice svim posjetiteljima, a bit će moguće i kupiti platnene vrećice Udruge Kamensko te tako podržati Udrugu u njezinom radu. Platnene vrećice Udruge Kamensko bit će ubuduće dostupne u redovitoj ponudi Malog placa za sve zaboravne ili slučajne posjetitelje. Dio Malog placa bit će i ove godine posvećen domaćim i egzotičnim sadnicama, njihovoj prodaji i razmjeni, uz izložbene primjerke Floraarta koji će na jedan dan pretvoriti Mali plac u Branimir centru u veliki zeleni vrt pun bilja. Šetnja maloplacnim vrtom ove subote, od 10 do 15 sati, bit će uvod u nadolazeću međunarodnu vrtnu izložbu, 52. Floraart.

U parku Ribnjak od 14 sati odvijat će se Plant exchange picnic no. 2 - prava prilika za uživanje u pikniku, prirodi i razmjeni biljaka za nove zelene prijatelje. Osim biljaka, dobrodošle su sadnice, pelceri, sjemenke, a jedino pravilo je trgovina bez novaca. Sredstvo trgovanja ovog puta su biljke i svi njihovi oblici.

Globe against a black background, North - and South America visible, clear elevation differentiation, cutout, Image: 43346117, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Profimedia, imageBROKER

U Galeriji Klovićevi dvori i javnim prostori Gornjeg i Donjeg grada, od 12 do 19 sati, odvijat će se projekt "Zagreb bijeli grad 1920." kroz niz događanja i EDU majstorskih radionica. Ovaj vas projekt vremeplovom vodi u davno zaboravljene dvadesete godine prošloga stoljeća uz zvuke čarlstona, perlica i bogatstvo perja, uz pjesmu i ples. Uz radionice kostimografije održat će se i predavanje, performans te revija. Pogled unazad vraća nas i u povijest hrvatskog kazališta i Teatar marioneta i njegove istaknute stvaraoce.

Nastao je kao dio praktičnog rada Diplomskog studija kostimografije kolegija Primijenjena kostimografija II i III pod mentorstvom doc.dr.art. Ivane Bakal, a polazište je u primijenjenoj i likovnoj umjetnosti, tradiciji i povijesti grada Zagreba te izvedbenim umjetnostima.

Linker
19. travanj 2024 12:10