PROMO
Nominiran za Oscara

U kina stiže bezvremenska priča sa snažnom porukom i raskošnim kostimima

Cyrano će nas uvesti u raskošan svijet ljubavi, ljudske površnosti i unutrašnjih borbi koje su uvijek aktualne, a moći ćemo uživati i u izvanrednim kostimima.

Cyrano će nas uvesti u raskošan svijet ljubavi, ljudske površnosti i unutrašnjih borbi koje su uvijek aktualne, a moći ćemo uživati i u izvanrednim kostimima.

U kina stiže film Cyrano, bezvremenska priča nagrađivanog redatelja Joe Wrighta koji potpisuje i film Ponos i predrasude iz 2005. godine. Njegova najnovija priča prati ljubavni trokut, a bazirana je na kazališnoj predstavi s kraja 19. stoljeća o Cyranu de Bergeracu, francuskom pjesniku koji je živio i stvarao u 17. stoljeću.

Originalnu predstavu je kreirao francuski pisac Edmond Rostand, a film Joea Wrighta je adaptacija mjuzikla iz 2018. godine. Zahvaljujući uvjerljivom prikazu, film je nominiran za Oscara u kategoriji kostima.

Cyrano (Peter Dinklage) je čovjek ispred svog vremena, koji zadivljuje žestokom igrom riječi na verbalnom natjecanju i briljantnim mačevanjem u dvoboju. Nesiguran u svoj fizički izgled, Cyrano je uvjeren kako nije dostojan ljubavi odane prijateljice, blistave Roxanne (Haley Bennett). Cyrano tek treba izjaviti svoje osjećaje voljenoj Roxanne, a ona se na prvi pogled zaljubljuje u Christiana (Kelvin Harrison, Jr.).

image

Cyrano je talentirani pjesnik i izvrstan mačevalac koji je potajno zaljubljen u ženu po imenu Roxane.

PROMO

Redatelj Wright je svojevremeno izjavio kako se od malih nogu poistovjećivao s likom u originalnoj francuskoj inačici kazališne predstave na kojoj je film baziran.

"Bio sam jedno od one djece koja su se osjećala čudnom i nedostojnom ljubavi, što me povezalo s pričom" svojevremeno je izjavio za BBC News. "Radi se o ljudskoj potrebi za povezivanjem i o tome kako u tome često ne uspijevamo". Redatelj koji nam je donio filmske klasike poput Pride and Prejudice i Atonement nastavlja:

"Možda ovaj film ispriča nešto za što vjerujem da predstavlja istinu, a to je da smo više slični no što smo različiti, unatoč vanjskom izgledu.”

image

Cyrano je bezvremenska priča nagrađivanog redatelja Joe Wrighta.

PROMO

Kazališnu dramu o Cyranu je 1897. godine napisao Edmond Rostand, a ona govori o Cyranu de Bergeracu, čovjeku rođenom s vrlo velikim i ružnim nosom, zbog čega se osjećao neprihvaćenim.

U originalnoj kazališnoj drami, Cyrano je talentirani pjesnik i izvrstan mačevalac koji je potajno zaljubljen u ženu po imenu Roxane, koja je i sama ljubiteljica poezije. Cyrano, svjestan svog izgleda i u strahu od odbijanja, traži način kako Roxani otkriti svoje prave osjećaje. Roxane se inicijalno počinje zaljubljivati u zgodnog vojnog kadeta po imenu Christian, no kako Christian nije vičan u pisanju, Cyrano se uključuje u igru te umjesto Christiana počinje pisati pjesme i ljubavna pisma.

image

Za glumicu Haley Bennett ovo je debitantska uloga na velikom platnu.

PROMO

Čitajte i: Uskoro stiže glazbena poslastica! Mlada zvijezda bit će kralj rock ‘n‘ rolla Elvis Presley

Film ilustrira nekoliko tema - moć jezika, prevaru te kompleksnost odnosa u ljubavnom trokutu i unutarnju borbu u kojem se sučeljavaju vanjski izgled i unutarnja vrijednost. Po riječima redatelja Wrighta, film govori o tome “koliko se često ne uspijevamo povezati s drugim ljudima iz straha o tome kako će nas percipirati”.

Omiljeni Peter Dinklage, široko poznat po svojoj ulozi u seriji Igre Prijestolja planira nekoliko novih filmskih projekata, a za glumicu Haley Bennett ovo je debitantska uloga na velikom platnu.

Linker
26. travanj 2024 17:59