Preporučujemo!

Trebate psihološku pomoć, a ne znate kome se obratiti, ovi mladi ljudi znaju

Nikada više nismo trebali savjete struke kako bi se što lakše nosili s novim normalnim nego danas. Društvo studenata psihologije Psihomnia još je prije četiri godine pokrenulo projekt PsiHelp s ciljem osiguravanja dostupnije psihološke pomoći građanima. Dio tog projekta su i praktične radionice, koje su planirane za ožujak.

Radionice će se izvoditi na grupnoj razini i to diljem Hrvatske: u Zadru, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, a provode ih za to prethodno obučeni volonteri. Kako je naglasila voditeljica projekta PsiHelp i buduća psihologinja, Splićanka Klara Boraska, sve su radionice besplatne, što je dodatan motiv da ih se posjeti.

"Nedavno smo proveli prvi ciklus radionica koje su se bavile temama od toga što je mentalno zdravlje, kako upravljati emocijama, kako otkriti vlastiti potencijal, kako se sprijateljiti sa stresom te koji su recepti za bolju komunikaciju. Odaziv je bio odličan, a nadamo se da će tako i biti s ovim novim ciklusom u ožujku. I dalje ćemo se na radionicama baviti ovim temama, ali i drugima", najavljuje Klara Boraska, dodajući da se radionice održavaju po fakultetima i srednjim školama te je za informacije o datumima i mjestu provedbi, kao i prijavama za njih potrebno pratiti društvene mreže PsiHelpa.

U rješavanju vašeg problema mogu vam pomoći i savjeti stručnjaka koje smo ugostili u emisiji Bez brige s Dijanom.

Inače, uz radionice, PsiHelp na svom Facebooku, Instagramu i LinkedInu pruža stalnu pomoć, između ostalog i kroz kratka, edukativna videa o psihičkim poteškoćama i načinima rješavanja istih. A jedini u Hrvatskoj raspolažu s jedinstvenom online bazom podataka dostupnih psihoterapeuta, savjetodavnih terapeuta, psihologa u javnom zdravstvu te udruga, centara i savjetovališta. Web stranica realizirana je 2020. godine, a o svakom stručnjaku dostupne su informacije o obrazovanju, edukacijama, radnom mjestu i provedbi psihoterapije, kao i kontakti.

"Projekt PsiHelp rezultat je entuzijazma i želje studenata psihologije da se odgovori na gorući problem mentalnog zdravlja u Hrvatskoj. Porast emocionalnih problema prerastao je u javno zdravstveni problem našeg društva, a čest je i problem društvene stigme i srama koji prate psihičke probleme i poremećaje. Projekt je pokrenut upravo s ciljem rješavanja navedenih problema, odnosno s ciljem olakšavanja i normalizacije traženja stručne pomoći", ističe Klara Boraska, dodajući da su svi u PsiHelpu iznimno ponosni na njihovu bazu podataka.

Čitajte i: Sad je strašno važno pokazati emocije, jedino tako se možemo nositi sa strahom, tvrde stručnjaci

"To je prva, i za sada jedina, web baza podataka ovakve vrste u Hrvatskoj. Postupak pretrage vrlo je jednostavan te ne trebate imati posebno tehnološko znanje da bi se mogli koristiti bazom. Treba samo u traženi filter upisati grad, cijenu, vrstu i provedbu psihoterapije, preferirani jezik i uputnicu HZZO-a. Naravno, korištenje baze je besplatno i sigurno. Upravo je zbog svog projektnog plana izgradnje baze podataka PsiHelp jedinstvena u odnosu na druge projekte slične tematike. Važno je i spomenuti da je riječ o održivom projektu, stoga nam je u planu projekt obnavljati svake godine na način da se postojeća baza nadograđuje”, istaknula je koordinatorica PsiHelpa koja preporuča i njihovu PsiHelp Čitaonicu na Facebooku društva.

Linker
24. travanj 2024 11:10