Život genija

Točno je znao što publika želi čuti: Ne propustite veliki dokumentarac o legendarnom Đorđu Novkoviću

Ovu nedjelju, 22. studenog u 20:10 sati na Prvom programu HTV-a, emitirat će se dokumentarni film o skladatelju koji je ispisao povijest hrvatske zabavne glazbe.

Dokumentarac o Đorđu Novkoviću je dio serijala o dobitnicima Porina za životno djelo pod nazivom "A Porina dobiva..." koji je krenuo s emitiranjem krajem rujna.

Đorđe Novković je točno znao što publika želi čuti. Kako kaže njegov kolega, također veliki skladatelj Zrinko Tutić u filmu: "Riječ je o nepogrešivom osjećaju emocije i energije". Tutić u filmu dodaje i sljedeće: "Mi drugi, kojima je Bog isto podario valjda nešto, doduše ne kao njemu, mi smo mu bili pri ruci".

image
Đorđe Novković.
BILJANA GAURINA/CROPIX

Oko Đorđa su uvijek bila velika imena. Napisao je Mišine hitove "Ako me ostaviš", "Poljubi zemlju", "Ostala si uvijek ista", "Drugi joj raspliće kosu, a ja je volim", "Ja nemam više razloga da živim", "Svi pjevaju, ja ne čujem" itd.

Autor je i brojnih hitova Srebrnih krila, Severine, Željka Bebeka, Gabi Novak, Nede Ukraden, Dalibora Bruna, grupe Pro Arte, Tomislava Ivčića, Duška Lokina, Vlade Kalembera, Jasne Zlokić, Daniela Popovića i mnogih drugih.

Kroz film saznajemo koliko je bio zaljubljen u sport, najviše u stolni tenis u kojem je zabilježio veliki međunarodni uspjeh. Detalje o njegovom životu i osobnosti u filmu su otkrili njegov sin Boris Novković, Vlado Kalember, Rajko Dujmić, Neda Ukraden, tekstopisac Željko Pavičić, Kemal Monteno i Nikša Bratoš.

Ovo je deveti film po redu, nakon onih o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Dinu Dvorniku, Dunji Vejzović, Zdenku Runjiću, Arsenu Dediću, Ruži Pospiš Baldani i Ivi Robiću. A ovo su umjetnici i ansambli čije nam životne priče slijede: Boško Petrović, Kvartet 4M i Oliver Dragojević.

Linker
15. travanj 2024 13:47