Press
GLAZBA ZA PLES

Švedska electro swing senzacija Movits! dolazi u Tvornicu

Sjajan švedski electro swing bend Movits! premijerno dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture u srijedu 15. veljače 2017.

Movits! pronalazi svoj put po svijetu te se njihova glazba već lagano uspinje na svjetskim ljestvicama dok ih mediji nazivaju švedskim glazbenim čudom. Uz sjajan prvijenac koji ih je lansirao na prva mjesta u Švedskoj, nastup na američkoj televiziji koji im je otvorio nova vrata, Movits! dostavljaju svoju zaraznu energiju u sve dijelove svijeta i s mješavinom jazza, swinga i hip-hopa brišu bilo kakve jezične barijere.

Bend je daleko dogurao od malog mjesta Luleå u najsjevernijem dijelu Švedske gdje su braća Johan (glavni vokal i autor pjesama) i Anders (DJ i producent) počeli stvarati. Nakon prvog EP izdanja, kojeg je dvojac izdao pod imenom Planeten Jorden (Planet Earth), braći se pridružio saksofonist Joakim, te su se 2005. godine otisnuli na veliku ljetnu turneju.

Crpeći inspiraciju iz perkusija kao i ere swinga, počeli su raditi na prvom albumu, kojeg su s deset glazbenika snimali tri godine. Prvi pravi zapamćeni singl s istoimenog debitantskog albuma je “Äppelknyckarjazz” koji je završio na 13. mjestu najemitiranijih singlova nacionalnog švedskog radija. Objava albuma 2008. godine lansirala je stvari na drugu razinu, a bend je počeo svirati po velikim dvoranama po cijeloj Skandinaviji.

Pravo iznenađenje je označio poziv na nastup u SAD-u na talk showu “The Colbert Report” na kojem su nastupili usporkos jezičnoj barijeri. Nakon toga se njihov prvijenac našao na vrhu iTunes i Amazon ljestvica.

Drugi album “Out Of My Head” iz 2011. označio je povratak hip-hop korijenima, uz elemente jazza i swinga, a singl “Sammy Davis Jr” je učvrstio položaj na radijskim ljestvicama po Švedskoj. Movits! se potom otisnuo na turneju po SAD-u i Europi, te postao bend s najviše nastupa u Švedskoj.

Movits! publiku tjera na skakanje i ples pred pozornicom sa svojom kreativnom mješavinom žanrova, te čine da pjevate na glas pjesme koje ne razumijete.

Ulaznice su u pretprodaji 40 kn, a na dan koncerta 55 kn.

Linker
19. kolovoz 2022 19:45