KONCERT ZA PAMĆENJE

Slavni tenor Plácido Domingo stiže u Zagreb!

Proslavljeni španjolski tenor najavio je svoj koncert u zagrebačkoj dvorani Lisinski 12. studenog ove godine.

U koncertnoj dvorani uživo doživjeti Plácida Dominga, jednoga od najvećih glazbenih umjetnika današnjice i povijesti glazbe uopće, znači ne samo biti sudionikom povijesnoga događaja nego i imati povlasticu biti dijelom glazbenoga spektakla za pamćenje! Planetarno poznat, karizmatičan, neponovljiv, ikona operne glazbene scene, umjetnik kojega publika obožava i koji je omiljeni gost najpoznatijih opernih i glazbenih pozornica na svijetu, ravnatelj nekoliko najvećih opernih kuća u SAD-u, čovjek koji opernu umjetnost poznaje u svim njezinim aspektima i nijansama, možda kao nitko drugi na svijetu!

image

Tri tenora na vrhuncu slave: Placido Domingo, Jose Carreras i Luciano Pavarotti na Wembleyju

KEITH WALDEGRAVE/ANL/SHUTTERSTOCK

U impresivnoj karijeri surađivao je s najvećim dirigentima i opernim pjevačima svojega vremena, a osim na pozornicama najpoznatijih opernih kuća, neke od antologijskih opernih uloga ostvario je i u filmskim verzijama, surađujući s kultnim redateljima, kao što su slavni Franco Zeffirelli ili Francesco Rosi.

Nemoguće je nabrojiti sve Domingove briljantne operne uloge: u blistavoj karijeri utjelovio je više od stotinu pedeset glavnih uloga u antologijskim ostvarenjima svjetske operne literature i nastupio u više od četiri tisuće opernih predstava! Njegov olimpijski umjetnički status potvrđuje i činjenica da je uz Pavarottija i Carrerasa jedan od Tri tenora, da je snimio više od stotinu nosača zvuka i još toliko videozapisa antologijskih opernih ostvarenja za koja je dobio dvanaest nagrada Grammy, da spomenemo samo tu, jednu od najpoznatijih svjetskih nagrada, od nekoliko stotina koje su mu dodijeljene sa svih kontinenata!

image

Placido Domingo

FIORENZO NICCOLI

Najširoj javnosti je manje poznato da je Domingo i dirigent! Dirigiranje je studirao s jednim od najvećih svjetskih dirigenata 20. stoljeća, Igorom Markevičem u Meksiku! Domingo je u bogatoj glazbeničkoj karijeri dirigirao više od šest stotina simfonijskih koncerata i opernih izvedbi.

Svi koji poznaju Plácida Dominga, jednodušni su u ocjeni da on u svojem dirigentskom umijeću utjelovljuje fulminantni glazbenički temperament i fascinantno poznavanje operne tradicije.

Verdijev Rekvijem, remek-djelo iz pera nenadmašnoga opernog skladatelja, jedna je od najuspjelijih sinteza operne i oratorijske tradicije u povijesti, duboko nadahnuto i proživljeno grandiozno djelo u kojem se najintenzivniji i najdramatičniji vapaji čovjeka uzdižu u nedostižne božanske visine te se prožimaju s predivnim, čeznutljivim, genijalnim melodijama koje je iz nedokučivih sfera Svevišnjega mogao materijalizirati samo istinski genij! Plácido Domingo u Lisinskom: veliki umjetnički spektakl koji čekamo s neskrivenim veseljem i nestrpljivošću!

image
MAX CATENA

Nastupaju Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije uz soliste Kristinu Kolar, Jelenu Kordić, Filipa Filipovića i Ivicu Čikeša. Ulaznice za koncert 12. studenoga po cijeni od 500, 700 i 900 kuna dostupne su na blagajni Lisinskog te na www.lisinski.hr.

Linker
16. rujan 2022 03:58