Obratite pažnju

Razmišljate o tome da naručite kauč, stol ili lampu online? Ovo su pravila koja morate znati

Nije dovoljno samo pronaći sofu koja vam se sviđa, jer ako bez imalo promišljanja kupite sve iz online košarice, možda ćete ostati razočarani kada paket stigne jer je sofa, primjerice, prevelika za vašu dnevnu sobu. Što god da je problem, frustrirajuće situacije s namještajem moguće je izbjeći, evo kako!

Nekada smo slali pisma, danas šaljemo glasovne poruke. Nekada smo posuđivali knjige iz knjižnice, a danas koristimo e-čitače. Nekada se namještaj danima radio po mjeri, a danas su, pak, dovoljna dva klika da bismo kupili najmodernije stolove, ormare i sofe.

Nema sumnje - naš svijet se mijenja. Od načina komunikacije i razgovora koje vodimo, do sadržaja koji konzumiramo, pa čak i načina šopingiranja, ali i uređivanja naših domova. Usput rastemo, učimo i prilagođavamo se.

Zajedno s trendovima u svijetu namještaja, mijenjamo se i mi. Naši domovi odražavaju našu osobnost i stvari do kojih nam je stalo.

image
SHUTTERSTOCK

Činjenica je da naše potrošačke navike govore mnogo o tome tko smo. A tijekom proteklih nekoliko godina te su se navike dramatično promijenile. Osobito se mijenja prodaja namještaja, a predvodnici promjene su milenijalci. Primjerice, 47 posto te generacije, rođene između ranih 80-ih i srednjih 90-ih godina, namještaj kupuje online. Prije finalnog klika, dva do tri tjedna provedu pretražujući online shopove, a 60 posto milenijalaca se inspirira na Instagramu. Ne kupuju puno, ali kupuju pametnije - održive i moderne artikle.

image
Vivre.hr

Postali smo izrazito digitalno društvo, pa je samo po sebi razumljivo da su se trendovi u prodaji namještaja prebacili na internet. Uspješne kompanije znaju da web mora biti prvi - ponuda mora biti pozamašna, online cijene su povoljnije od onih u prodavaonicama, mnogo je artikala 'online exclusive', a najbolji popusti su, zna se – online.

image
Vivre.hr

Upravo je takva kompanija Vivre. Riječ je o vodećoj online trgovini namještajem i predmetima za uređenje doma u srednjoj i istočnoj Europi koja je pokrenuta u travnju 2012., a putem internetskih trgovina i mobilnih aplikacija na čak devet tržišta - Hrvatskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj, Poljskoj i Grčkoj, nudi više od 280.000 modela namještaja, dekoracija, tekstila i dodataka te preko 1.000 brendova sa svih strana svijeta.

Fizičke prodavaonice modernim su kupcima nepotrebne, a u eri pandemije postale su mjesta koja mnogi izbjegavaju. No, zato su online trgovine u procvatu, a iskustvo kupovine je nenadmašno. Primjerice, zahvaljujući opciji proširene stvarnosti koja olakšava odabir proizvoda, svi kupci online trgovine Vivre.hr i Vivreove aplikacije prije kupnje mogu testirati nekoliko stotina komada namještaja i dekoracija u digitalnom obliku kako bi vidjeli njihov izgled u prostoru.

image
SHUTTERSTOCK

A dok će ostale trgovine svoje artikle sniziti tek 26. studenog, Vivreova Black Friday kampanja kreće već u večernjim satima 9. studenog i traje sve do 19. studenog, a istovremeno će se odvijati na svim tržištima na kojima Vivre posluje. Kupci na Vivre.hr i mobilnoj aplikaciji moći će iskoristiti popuste i do 90 posto na proizvode iz svih kategorija, a najbolja je vijest to što će biti sniženi i proizvodi s redovnim cijenama, kao i oni koji su u zadnjih 30 dana već prethodno bili sniženi. Osim toga, svaki Vivreov kupac može iskoristiti uslugu besplatnog povrata unutar 30 dana.

Naravno, mnogi od nas su već kupovali putem interneta i znaju kako stvari funkcioniraju, no što ako želite uložiti značajnu količinu novca u novi blagovaonski stol, sofu ili krevet?

image
Vivre.hr

Činjenica je da nije dovoljno samo pronaći sofu koja vam se sviđa, jer ako bez imalo promišljanja kupite sve iz online košarice, možda ćete ostati razočarani kada paket stigne jer je sofa, primjerice, prevelika za vašu dnevnu sobu, preniska za sjedenje ili se, pak, potpuno kosi s bojama vašeg doma. Što god da je problem, frustrirajuće situacije s namještajem moguće je izbjeći. Zato vam donosimo pametne strategije i korisne savjete kako biste izbjegli pogrešne korake pri online kupnji namještaja.

Blagovaonski stolovi i stolice

Stolna ploča je površina koja je izložena i često se dodiruje, stoga s posebnom pažnjom proučite detalje kako biste na kraju bili zadovoljni izgledom, dojmom i izvedbom materijala. Dizajneri interijera preporučuju da odaberete već sklopljene stolove, iako im cijena zna biti višlja, ali isplati se kako bi si olakšali posao i spriječili moguće poteškoće.

Kada kupujete stol za blagovaonicu, obratite pažnju na dimenzije. Da bi najbolje pristajao u vašu blagovaonicu, morate ostaviti prolaz od jednog metra oko stola. Nemojte kupovati veći stol na uštrb prostora jer se nećete moći kretati. Zato prije kupovine ljepljivom trakom mapirajte perimetar od jednog metra uz okolne zidove, ormare, kuhinju ili štogod već okružuje prostor u koji želite staviti stol. Preostala kvadratura je maksimalna veličina stola. Imajte na umu da je tipična visina stola za blagovanje oko 76 cm, standard za stolove koji su ujedno i kuhinjski otok ili šank je oko 91 cm, a standard za barske stolove je oko 106 cm. Kada odlučujete o broju stolica, ne zaboravite zadržati 60 cm između svakog mjesta. Mjerite od središta jednog naslona stolice do središta susjednog.

image
Vivre.hr

Standardna visina za blagovaonske stolice je oko 50 cm, a visinu naslona birajte prema visini vaše obitelji i stola. Dvoumite li se između stolaca sa ili bez oslonaca za ruke, dizajneri interijera preporučuju da odaberete one bez oslonaca kako se ne biste morali brinuti oko toga mogu li se stolci, kada ih ne koristite, gurnuti ispod stola ili ne.

Laskavo osvjetljenje

Osvjetljenje doma ima dvije jednako važne uloge - funkcionalno i ambijentalno. Zato ćete radni stol uljepšati stolnom svjetiljkom ili LED svjetlom, dok ćete u dnevne sobe unijeti topli sjaj s podnim svjetiljkama. Ključno pravilo je da odabirete rasvjetu na temelju prostorije ili prema tri glavne vrste rasvjete: opća rasvjeta (osvjetljenje cijele prostorije), ciljano funkcionalno osvjetljenje (pojačana rasvjeta kod, primjerice, kuhinjskih površina ili radnih stolova) i osvjetljenje za stvaranje raspoloženja (suptilno svjetlo koje laska prostoriji i ljudima u njoj). Ultimativni cilj je da vaš dom bude dobro osvijetljen i privlačan.

Udaljenost rasvjetnog tijela od poda bi trebala biti 210 cm, stoga ako nemate visoki strop u stanu, a želite veliki, viseći luster, to bi mogao biti problem. Pravilo glasi: što je veći luster, to bi lanac na kojem se nalazi morao biti duži, a samim time i strop viši. Zato prije ikakve kupovine dobro promislite gdje ćete postaviti svjetiljku, obratite pažnju na njezinu veličinu i težinu te detaljno izmjerite visinu prostorije.

image
Vivre.hr

Lako se zaljubiti u atraktivni luster i odlučiti ga postaviti u dom, no ako ne odgovara prostoriji i prvenstveno visini stropa, izgubit će funkcionalnu i dekorativnu ulogu, a postat će grozna iritacija. Osim stropa, u blagovaonicama se gleda udaljenost od stola, koja mora biti 75 cm iznad stola, odnosno oko 75-90 cm iznad šanka. Kako bi bili apsolutno sigurni da je rasvjetno tijelo postavljeno na idealnoj poziciji, preporučuje se da dodate 50 cm na visinu najviše osobe u kućanstvu.

Komforni tepisi

Odabir premalenog tepiha za sobu jedna je od najčešćih pogrešaka u uređenju. Za većinu soba prosječne veličine, između rubova tepiha i zidova prostorije treba biti oko 50 cm golog poda. Također, valjda paziti da tepih bude centriran u prostoriji te da je razmak između tepiha i zida jednak na sve četiri strane. Zato je prije kupovine ključno dobro izmjeriti prostoriju, od zida do zida. No, pravila se malo mijenjanju ako uređujete prostor otvorenog koncepta. U tom se slučaju tepisi mogu koristiti za definiranje prostora pa pravila nisu toliko striktna. Bitno je samo da razmislite o području koje želite istaknuti i na temelju toga odaberite veličinu, ali zapamtite da je u ovom slučaju bolje da je tepih prevelik nego premali.

Ako tražite tepih za blagovaonicu, prvo izmjerite veličinu stola, a potom dodajte još 60 do 90 cm sa svake strane kako bi svi stolci, kada se izvuku, bili i dalje na tepihu.

image
Vivre.hr

Pri odabiru boje i stila tepiha zapamtite da on ne mora odgovarati svemu u prostoriji, ali bi trebao odgovarati teksturama i tonovima postojećeg namještaja. A pri odabiru vrste tepiha razmislite o funkciji prostorije u koju ga namjeravate staviti. Primjerice, u prometni hodnik ili blagovaonicu nemojte staviti tepihe visokog flora koji se teško čiste, s druge, pak, strane takvi tepisi mogu biti dašak luksuza i komfora u spavaćoj sobi.

Udoban kauč i stolić za dnevnu sobu

Koliko ljudi će najčešće sjediti na kauču – ta je odluka prvi korak u online kupnji kauča. Za troje vam je potreban kauč od 210 do 250 cm. Prosječna visina naslona kauča je od 86 do 96 cm, a ukupna dubina je oko 89 cm. Ali nemojte tu stati s proučavanjem dimenzija. Izmjerite dubinu sjedećeg dijela, prosjek je oko 55 cm, a potom razmislite o namjeni i prilagodite svoj odabir. Tražite li kauč za izležavanje? Tražite one koji su duži. Niži ste? Pronađite plići kauč. Volite mnogo ukrasnih jastuka? Odaberite kauč s nešto dubljim sjedištem.

image
Vivre.hr

Ako vas, pak, zanimaju modularne garniture, valja znati da se lijeva i desna strana određuje dok ste okrenuti prema kauču, a ne kada sjedite na njemu. Pri online pretraživanju, lako se zbuniti, zato pazite. Da biste dobili bolji dojam o udobnosti kauča, pročitajte recenzije korisnika. Informirajte se u pohvalama ili pritužbama koje su često pokazatelj kvalitete.

Prilikom odabira stolića za dnevnu sobu, upotrijebite visinu svoje sofe kako biste odredili idealnu veličinu. Visina stola trebala bi biti iste visine kao i oslonac za ruke na kauču. Previsoki ili preniski stolići mogu biti dosta nezgodni za korištenje. Cilj je da možete pristupiti stvarima na stoliću bez imalo muke. Duljina stolića bi, pak, trebala bi biti između pola do dvije trećine ukupne duljine kauča.

image
Vivre.hr

Savršeni krevet i noćni ormarić

Kreveti su idealan komad namještaja za kupnju putem weba. Zašto? Zato što ćete ga u svakom slučaju trebati montirati, a još se k tome nećete sami morati mučiti s dostavom. No, osim što valja pažljivo odabrati širinu kreveta s obzirom na potrebe i veličinu prostorije, dobro se informirajte i o podnicama, kako biste odabrali najbolju opciju za sebe. Podnice su podloga za madrac, raspoređuju njegovu težinu na pravi način i tako ga čuvaju od propadanja. No, postoje i kreveti bez podnica, riječ je o boxspring krevetima koji, pak, imaju dva madraca od opružne ili džepićaste jezgre koji se nadopunjavaju podupirući tijelo za optimalni komfor i zdravo spavanje.

image
Vivre.hr

Kada kupujete krevet putem interneta, razmislite o tome koliko će vaš krevet biti visok nakon što na njega stavite madrac. Hoćete li se moći udobno uspeti i sići? Hoćete li moći vidjeti uzglavlje nakon što posložite jastuke? Kako bi determinirali idealnu visinu uzglavlja zbrojite visinu od poda do vrha madraca i vašu visinu od struka do vrha glave te dodajte još 10 cm, dobit ćete minimalnu visinu uzglavlja za čitanje u krevetu.

image
Vivre.hr

Idealna dubina noćnog ormarića je 60 cm. Sve što je dublje, vjerojatno će vam smetati pri uspinjanju i silasku s kreveta, dok će na pliće ormariće biti teško smjestiti sve nužne stvari. Visina noćnog ormarića trebala bi biti ujednačena s visinom kreveta dok je na njemu madrac.

Trikovi za vizualiziranje namještaja u svom domu

Kada kupujete namještaj online, pokušajte vizualizirati komad u svom prostoru. Danas postoje mnoge opcije proširene stvarnosti koje olakšavaju virtualni smještaj namještaja u „tvoju prostoriju”, no nije na odmet provjeriti situaciju i low-tech opcijom – uzmite rolu pik trake i po podu, gdje želite smjestiti komad namještaja, zalijepite traku u stvarnim dimenzijama. Kako biste dobili još bolji dojam, poslužite se raznim stolicama, stolićima, kutijama, plahtama i dekama kako biste stvorili i ostale dimenzije te bolje razumjeli veličinu i proporcije. Otprilike, kao da gradite tvrđavu od deka.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Vivre.hr.

Linker
18. travanj 2024 04:37