PREGRŠT FILMOVA I GLAZBE

Premijera je bila u Brazilu, a sad dolazi kod nas! Film Tare Thaller ‘Svetica nemogućeg‘ na 15. Festivalu tolerancije

Teme filmova na 15. Festivalu tolerancije su neofašizam, rasizam, negiranje holokausta, predrasude prema izbjeglicama te kršenje prava žena i homoseksualnih osoba.

Ova godina je bila zahtjevna za cjelokupnu filmsko-festivalsku scenu, no Festival tolerancije ostaje vjeran svojim sadržajnim usmjerenjima, filmski dio festivala je u fokusu, a razgovori o toleranciji, izložbe i koncerti su popratni dio festivala. Organizatori su ove godine napravili i prilagodbu za open-air izdanje selektirajući zabavne, pozitivne i često humorne filmove.

Posjetitelje kroz deset uzbudljivih dana, od 1. do 10. srpnja na zagrebačkom Bundeku, očekuje jedna svjetska premijera, filma Skriveno djetinjstvo: Vesnina priča. Priča je to o dvjema ženama, o majci i kćeri, Evi i Vesni Domany koje su jedine od njihove uže i šire obitelji preživjele teror ustaškoga režima i Nezavisne Države Hrvatske za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Kad je započeo rat u Jugoslaviji, 6. travnja 1941. godine, Eva je imala 21 godinu, a Vesnu je rodila nekoliko tjedana kasnije.

image
Majka i kći, Evi i Vesni Domany, protagonistice filma Skriveno djetinjstvo: Vesnina priča.
FESTIVAL TOLERANCIJE

Pored svjetske premijere, posjetitelji će moći pogledati čak 45 hrvatskih premijera, od sveukupno 51 filma koji će biti prikazani na Festivalu. Cjelokupni program festivala već se petnaest godina vodi istom misijom: promicati i brinuti za tolerantno, napredno i solidarno društvo.

Od filmova koji se posebno izdvajaju iz programa je švicarska drama s elementima trilera Svetica nemogućeg naše mlade glumačke zvijezde Tare Thaller, potom nizozemski glazbeni dokumentarac Here We Move Here We Groove te češki film za mlade Čopor koji problematizira međuvršnjačko nasilje u sportu. Dodatno za sve ljubitelje sporta u programu će se naći i nogometni klasici Bijeg u pobjedu i Dva poluvremena u paklu te austrijski dokumentarac Robinova družina.

image
Glumica Tara Thaller zvijezda je filma Svetica nemogućeg koji se može pogledati na 15. Festivalu tolerancije.
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Glazbeni znalci će doći na svoje filmovima Rockfield: studio na farmi (The Queen, The Stone Roses, Simple Minds, Black Sabbath, Led Zeppelin, The Charlatans, Manic Street Preachers, Coldplay...), Nowhere Inn (St. Vincent), Faith i Branko i Dosta. Ljubitelje mode istodobno čekaju provokativni i angažirani filmovi Manekenka Maddy te Helmut Newton: perverzija i ljepota.

image
Angažirani film Manekenka Maddy.
FESTIVAL TOLERANCIJE

Prilikom izbora filmova vodilo se računa o promicanju ideje tolerancije, dijaloga, poštovanja i promicanja demokratskog društva. Teme filmova su i ove godine neofašizam, rasizam, negiranje holokausta, predrasude prema izbjeglicama te kršenje prava žena i homoseksualnih osoba, a s nekoliko efektnih kratkometražnih filmova (Ovo je laž i U lice) tematizira se etika internetske komunikacije i iskrivljavanja istine.

Čitajte i: Znamo gdje su u Zagrebu dobre svirke i još bolji filmovi: Ponesite dekicu, košaru i uživajte u ljetnim večerima

Glazbeni program predvodit će The Beat Fleet, Edo Maajka, Vlatko Stefanovski, a nastupat će i austrijska indie pop senzacija Dramas, Porto Morto u posebnoj postavi sa DJ setom, Marko Bosak & The Bonebomb, zbor Domaćigosti, mađarski Ex Auro, Ivana Galić & Soulbeat te DJ-i Marijan Felver, Damir Ludvig i Phillitchevanje.

Linker
19. travanj 2024 11:12