Znanost kuhanja

Predobar naslov: Doznajte odgovore na više od 160 najčešćih kulinarskih pitanja

Bogato ilustrirana knjiga dr. Stuarta Farrimonda utemeljena je na najnovijim znanstvenim istraživanjima i pomaže u istinskom razumijevanju kulinarskih procesa i postupaka.

Informacije o pravilno pripremljenoj hrani dolaze iz najrazličitijih izvora, pa je katkad nemoguće utvrditi što je mit, a što istina. Bogato ilustrirani priručnik dr. Stuarda Farrimonda Znanost kuhanja - sve što trebate znati da ovladate umijećem kuhanja otklanja takve dvojbe jer je utemeljen na najnovijim znanstvenim podatcima i omogućuje istinsko razumijevanje kulinarskih procesa i postupaka.

Gledajući iz suvremene znanstvene perspektive, mnoga kulinarska "pravila" koja vrijede stoljećima nejasna su, nepotrebna i pogrešna, ističe autor knjige, liječnik i nastavnik koji popularizira znanost kuhanja na televiziji i radiju te u svjetski poznatim časopisima i magazinima među kojima su New Scientist, The Independent i The Washington Post. Kao primjere navodi da grah prije kuhanja ne treba namakati satima, a marinirano meso može biti ukusnije ako odstoji samo jedan sat umjesto pet sati. U knjizi Znanost kuhanja odgovara na više od 160 najčešćih kulinarskih pitanja i dvojbi, a smislene i praktične odgovore temelji na najnovijim istraživanjima.

Trebamo li meso soliti unaprijed ili netom prije pripreme? Kako prepoznati svježu ribu? Kako konzervirati ribu u kući? Kako uspješno skuhati rahlu rižu? Zašto kokice pucaju? Je li češnjak bolje zgnječiti ili nasjeckati? Kako skuhati povrće da se sačuvaju hranjivi sastojci? Možemo li spasiti presoljeno jelo?

To su samo neka od pitanja na koja dr. Farrimond u knjizi Znanost kuhanja daje jasne i nedvosmislene odgovore. Objašnjava i zašto nije potrebno marinirati meso tijekom cijele noći, kako se namakanjem pojačava okus suhih začina, zašto je orašaste plodove najbolje tostirati u mikrovalnoj pećnici i kako će zahvaljujući soli poširano jaje uvijek ispasti savršeno.

image

dr. Stuard Farrimond, Znanost kuhanja, Školska knjiga, 219 kn

PRESS

Čitatelje detaljno upoznaje i s najčešćim termičkim postupcima obrade hrane kao što su roštiljanje, sporo kuhanje, prženje u tavi, sous vide, kuhanje pod tlakom, kuhanje na pari i u mikrovalnoj pećnici te pečenje u pećnici.

"Pokazujem da zahvaljujući znanosti možemo cijeniti čudesa koja svakodnevno viđamo u kuhinji. S pomoću mikroskopa možemo vidjeti kako pjenjača žućkastu sluz bjelanjka pretvara u snježnobijelu vunastu meringu. A uz malo kemije saznajemo zašto se odrezak koji je ostavljen da cvrči na vrućem roštilju iz bljutava i žilava komada mesa pretvara u poželjnu mesnu poslasticu. S pomoću dojmljivih slika i dijagrama ova knjiga opisuje najčešće postupke i tehnike kuhanja, obrađuje glavne namirnice poput mesa, ribe, mliječnih proizvoda, začina, brašna i jaja te nudi vodič za opremanje vaše kuhinje najboljim pomagalima. Uz neformalan jezik i minimalan žargon nastojao sam da čitatelji oslobode svoju kreativnost uz razumijevanje znanosti o hrani i kuhanju. Kad više nisu sputani pravilima recepata, kuhari mogu eksperimentirati i, kad smišljaju jela, osloniti se na znanost”, napominje autor knjige.

Pripremajući Znanost kuhanja, dr. Stuart Farrimond surađivao je s nizom agronoma, veterinara, prehrambenih tehnologa, kuhara i drugih stručnjaka s područja kulinarstva i gastronomije. Njihovo je bogato znanje i iskustvo predstavljeno u ovoj knjizi s pomoću koje će ljubitelji kuhanja usavršiti svoje vještine i pripremati hranu kao izvježbani majstori. Ako ste dosad smatrali da je kuhanje umjetnost, zanemarili ste polovicu istine - ovoga ljeta otkrijte Znanost kuhanja. Ovo zanimljivo i korisno djelo objavljeno u izdanju Školske knjige preveli su Vjera Lopac, Vjekoslav Čulo, Sanja Gjenero i Dario Hrupec, a može se nabaviti u svim knjižarama i webshopu.

Knjige su nam zbog pandemije ili mimo nje, ponovno postale najbolji prijatelji, a spokojni trenuci s njima luksuz kojeg se ne želimo odreći. Istomišljenici se okupljaju u grupe i zajedno čitaju odabrano djelo pa jednom mjesečno dijele sud o pročitanom, posuđuju si knjige i otiskuju se na putovanja kakva nam samo knjige mogu darovati. Iskustva šeraju preko specijaliziranih platformi ili posjećuju online klubove pasioniranih čitača. Među njima je i Glorijin književni klub kojemu se možete priključiti putem Facebooka.

Postanite dio Gloria Book Cluba i čitajte s nama!

Linker
19. travanj 2024 05:04