OBLJETNIČKA TURNEJA

Povratak svjetske senzacije u Hrvatsku: Poslušajte kako zvuče djeca bubnjeva i njihov najveći instrument na svijetu

Japanska bubnjarska trupa Kodo nastupom u dvorani Vatroslava Lisinskog 6. veljače obilježava četiri desetljeća postojanja.

KODO U BROJKAMA

Od svog osnutka 1981. bubnjarski ansambl Kodo održao je više od šest tisuća nastupa u pedeset zemalja diljem svijeta. Njegova diskografija uključuje 26 različitih naslova - albuma, suradnji, filmske glazbe i pjesmu koju je svjetska nogometna organizacija FIFA prije dvadeset godina odabrala za soundtrack Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Koreji i Japanu 2002. Prvi nastup održali su u koncertnoj dvorani Berlinske filharmonije, a povodom četiri desetljeća postojanja kreću na svjetsku turneju pod nazivom "One Earth Tour 2022: Tsuzumi". Njihovi nastupi u prosjeku traju dva sata, a na aktualnoj turneji trupa broji trinaest članova.

Pogledajte video


KODO SELO NA OTOKU SADO

Sjedište trupe je na brdovitom otoku Sado, smještenom u istočnom dijelu Japanskog mora. Šesti je po veličini u Japanu, a nastanjuje ga 55 tisuća stanovnika. Kodo u mjestu Ogi posjeduje vlastito selo koje uključuje urede u administrativnom centru, dvoranu za probe, spavaonicu i recepciju. Prema originalnoj zamisli u njemu se trebala nalaziti bubnjarska akademija i zanatsko središte za izradu instrumenata.


FESTIVAL SLAVLJA ZEMLJE

Zahvaljujući svjetskoj slavi i utjecaju trupe na otoku Sado se svake godine održava glazbeni festival Earth Celebration na kojem se okupljaju izvođači i ljubitelji tradicionalne glazbe iz čitavog svijeta.

Čitajte i: Vraćaju nam se strana gostovanja: Sve je više događanja, donosimo pregled nadolazećih koncerata

KAKO POSTATI ČLAN

U Japanu ništa nije jednostavno ni lako, pa se tako niti članom Koda - bez obzira na znanje, vještinu i sviračko umijeće. Procedura selekcije novih članova uključuje dvije godine života i rada u izolaciji od ostatka svijeta sa svakodnevnim probama na otoku Sado. Nakon toga izabrani postaju pripravnici ansambla te iduću godinu provode na otoku u vježbi i treningu za punopravno članstvo. Discipliniranje budućih članova uključuje i sportske aktivnosti poput trčanja: svakog dana u njihovom su rasporedu dvije utrke na duge staze. Tek kad postanu punopravni članovi bubnjari se smiju početi slobodno kretati i živjeti u interakciji s ostalim otočanima.


ZNAČENJE IMENA

Kodo na japanskom znači primarni zvuk ili kucanje srca, jer je to prvi zvuk koji osjećamo još u majčinoj utrobi. Drugo značenje imena je "djeca bubnjeva", a oba su odgovarajuća jer su kodo bubnjari drevnu japansku glazbenu vještinu prilagodili zahtjevima 21. stoljeća i nastupima u najvećim svjetskim središtima i dvoranama. "Ako postoji savršenstvo u glazbi, Kodo mu je bliže od bilo koje druge grupe na svijetu", jedan je od superlativa kojim su kritičari Boston Globea popratili njihov nastup.

image

Iz godine u godinu sve je više i žena u ansamblu Kodo.

FOTOGRAFIJE: J.ENRIQUE MOLINA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

VELIČINA INSTRUMENATA

Kodo bubnjari nastupaju na taiko bubnjevima, čiji prosječni promjer iznosi 45 centimetara, a sviraju se bachijima (drvenim udaraljkama). Najveći taiko bubnjevi nazivaju se o-daiko, a njihov promjer mora biti veći od metra, a težina mu iznosi između četiri stotine i petsto kilograma. Na njemu smiju svirati isključivo najveći majstori, a to dopuštenje se smatra posebnom čašću i potvrdom izvanrednosti majstorstva.


PODRIJETLO IZ DAVNE PROŠLOSTI

Japanski mladići još su u šestom stoljeću putovali u današnju Koreju gdje su učili svirati kakko bubnjeve, podrijetlom iz južnog dijela današnje Kine. Najstariji arheološki nalazi pokazuju prisutnost taiko bubnjeva u tom stoljeću u Japanu, a korišteni su kao sredstvo komunikacije, te u raznim svečanostima i ritualima. U srednjevjekovnom razdoblju koristili su se u ratnim pohodima, a svirali su ih i carevi koji su tako ohrabrivali svoje vojnike i trupe, te plašili neprijatelja.

Pogledajte video


BROJ ŽENA U STALNOM PORASTU

Nacionalna zaklada Nippon Taiko broji osam stotina bubnjarskih skupina koje nastupaju na tradicionalnim instrumentima. Izrađuju ih obiteljske manufakture među kojima se najstarije diče tradicijom dužom od četiri stoljeća. Broj ženskih članova rapidno raste od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća i taj proces se smatra važnim pokazateljem emancipacije žena u japanskom društvu.


Ulaznice za "Kodo One Earth Tour 2022.: Tsuzumi" u Lisinskom, 6. veljače u 20 sati, moguće je kupiti i online.

Linker
15. travanj 2024 09:15