Nek traje čim više

Pomoću ovih nekoliko trikova vaše će omiljeno cvijeće trajati i dvostruko duže

Iako najčešće uvenu za svega nekoliko dana, pravilno će održavanje omogućiti da uživate u njima gotovo dvostruko duže. U nastavku donosimo nekoliko važnih koraka.

Počela je sezona tulipana pa ovo mnogima omiljeno cvijeće već krasi mnoge interijere. Ako i vi obožavate tulipane, sigurno znate da oni najčešće ne požive duže od nekoliko dana - njihova jarka boja brzo počne blijediti, a latice ispadati. Iako je ovo cvijeće izrazito osjetljivo i brzo uvene, tulipanima je moguće produžiti vijek i osigurati dugotrajniju postojanost, a u nastavku donosimo nekoliko savjeta za održavanje.

Kako biste bili sigurni da će vaše omiljeno cvijeće trajati što duže, važno je znati u kakvom ga je stanju najbolje kupiti. Kada je riječ o tulipanima, najbolje je da kupite pupoljke potpuno zatvorenih latica. Znat ćete da je pupoljak mlad ako je na dnu još uvijek zelen, a na vrhu se nazire boja njegova cvijeta.

image

Da bi trajali čim duže, važno je ukloniti suvišno lišće kako ne bi istrunulo i skratilo vijek vašim tulipanima

UNSPLASH

Nakon što ih donesete kući, zamotajte svežanj tulipana u papirnati ručnik ili u mokru krpu kako bi se cvijeće adaptiralo na temperaturu vašega doma, a time i sporije cvjetalo. Držite ih zamotane oko pola sata, a potom oštrim škarama odrežite stabljiku ukoso kako bi vaši tulipani lakše upijati vodu. Također, važno je pripaziti da je voda koju ulijevate u vazu jako hladna, a mlakoj vodi možete dodati nekoliko kocki leda.

Čitajte i: Zelena je hit boja u uređenju interijera, imamo super ideje kako je uklopiti u prostor

image

Kad god imate priliku, birajte cvjetove koji se još nisu rascvali

UNSPLASH

Baš kao što je to slučaj kod svih biljaka, važno je ukloniti suvišno lišće kako ne bi istrunulo i skratilo vijek vašim tulipanima, a potom ih treba staviti u širu vazu u koju ćete svakodnevno dolijevati malo vode.

Vijek svojih tulipana ćete produžiti i ako u hladnu vodu stavite malo šećera ili octa, a najbolje ih je staviti na najhladnije mjesto u kući. Tulipani su rano proljetno cvijeće, a na toplom mjestu će se rascvasti u svega dan ili dva, stoga je važno omogućiti im što hladnije uvjete. Ako se ipak dogodi da tulipani počnu venuti, možete ih oživjeti promjenom vode u vazi ili ako ponovno odrežete krajeve stabljika.

Linker
13. ožujak 2024 06:52