Junakinje koje pamtimo

Pomaknule su važne granice: Žene koje su promijenile našu povijest stižu u Rovinj

Putujuća izložba ilustracija nastoji ukazati na neporecive doprinose žena koje su utjecale na današnju kulturu, znanost i sport.

Nakon vrlo uspješnog otvorenja jedinstvene izložbe ilustracija Neustrašive žene u Jastrebarskom, izložba nastavlja svoje putovanje i dolazi u Rovinj!

Putujuća grupna izložba Neustrašive žene temelji se na knjigama Priče o neustrašivim hrvatskim ženama autorice Tatjane Barat i Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku autorice Rosie Kugli. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice.

Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

image

Putujuća grupna izložba Neustrašive žene temelji se na knjigama o neustrašivim hrvatskim ženama.

PRESS

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom Neustrašive žene. Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Izložba je svoje putovanje započela 8. ožujka u Gradskom muzeju Jastrebarsko, 11. travnja bit će predstavljena u Rovinju, nakon čega nastavlja svoje putovanje i bit će postavljena u Novoj Gradiški, Virovitici, Karlovcu, Prelogu, Slavonskom Brodu i Zaprešiću.

Putujuća grupna izložba Neustrašive žene stavlja u fokus ilustraciju i suvremene hrvatske ilustratorice te kroz portretirane žene ukazuje na značaj i ulogu žene u hrvatskoj povijesti i sadašnjosti.

Riječi koje se vežu uz predstavljene žene su: neustrašiva, obrazovana, odvažna, neumorna, ponosna, hrabra, plemenita, samostalna, snažna, moralna, inteligentna, empatična, uporna, nesebična, znatiželjna… Na izložbi su predstavljene žene koje su obilježile hrvatsku povijest, kulturu, umjetnost, književnost, znanost i sport, odnosno one koje su vlastitim djelovanjem pomicale granice.

image

Namjera ove izložbe je ukazati na neporecive uloge i doprinose žena tijekom hrvatske povijesti.

PRESS

Grupna izložba ilustracija Neustrašive žene bit će svečano otvorena u ponedjeljak 11. travnja s početkom u 18 sati u galerijskom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja.

Čitajte i: Postanite vlastita moderna junakinja: Donosimo naslove koje treba pročitati svaka žena

Namjera ove izložbe nije prikazati žene kao superiornije, već jednakovrijedne i ukazati na njihove neporecive uloge i doprinose tijekom hrvatske povijesti i sadašnjosti te iznijeti činjenice koje su bile zanemarene te nedovoljno obrađene i zastupljene u pregledima naše povijesti. Izložba to čini kroz iznimno relevantan, a također vrlo često nedovoljno cijenjen i valoriziran medij ilustracije. Dodatna vrijednost izložbe ostvarena je kroz bogatstvo, raznolikost, razumijevanje i otkrivanje međusobnih sličnosti i razlika te potencijala svih uključenih jedinki unutar projekta, prvenstveno ilustratorica, koje su originalnim i kvalitetnim interpretacijama neustrašivih žena stvorile nevjerojatnu platformu različitosti oplemenjujući pritom publiku likovnim doživljajem relevantnih persona.

Linker
18. travanj 2024 10:43