Promo
Dani istarskih šparuga

Počela je sezona branja carskog povrća u Istri

Na području Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja održavaju se jedanaesti po redu Dani istarskih šparuga. Miris ove namirnice i toplina istarske gostoljubivosti kruži restoranima sjeverozapadne Istre od 21. ožujka pa sve do 14. svibnja.

Osim što je delikatesa u kulinarstvu, 'carsko povrće', kako su ga nazivali stari Rimljani, svoju je prepoznatljivost steklo zahvaljujući nutritivnim vrijednostima koje sadržava, zbog čega je idealno za reduciranu prehranu i proljetno čišćenje organizma. Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje rastu na području Istre, a njena se vrijednost prepoznala i na europskoj razini, što dokazuje činjenica da će djelić istarske kulture i gurmanskih delicija biti dostupan u velikim gradovima poput Beča i Milana.

Promo

U Beču će 4. travnja četiri restorana u organizaciji Turističke zajednice grada Umaga i uz podršku klastera sjeverozapadne Istre prezentirati svoja jela, a glavna tema konferencije bit će predstavljanje šparoga kroz širok dijapazon jela u koja se mogu uklopiti. Sljedeći na redu je Milano, u kojem će se 11. travnja u suradnji s predstavništvom tamošnje Hrvatske turističke zajednice predstaviti Dani istarskih šparuga. Na novigradskom Šparugafestu, jednodnevnom gourmet-eventu koji će se ove godine održati 28. travnja, u ambijentu Parka Novigradske biskupije smještenom u samom centru povijesne jezgre grada, za posjetitelje će ukusna i maštovita jela od samonikle šparoge pripremati iskusni kulinarski chefovi. Tijekom vikenda 21. do 23. travnja u Kaštelu nedaleko od Buja možete uživati u „šparogama na tisuću načina“, kako ističu organizatori Šparogade, tradicionalne gastro manifestacije s bogatim kulturno–zabavnim, eno–gastronomskim i sportskim programom.

Promo
Tortellini od boškarina na kremi od divljih šparoga

Posjetite ovogodišnje Dane istarskih šparuga i u više od 30 restorana koji sudjeluju u manifestaciji uživajte u brojnim delicijama koje pobuđuju sva osjetila. Ova vam ideja može poslužiti i kao dobar izgovor za bijeg iz grada!

Linker
07. listopad 2022 18:57