©Orion Pictures Corp/Courtesy Everett Collection
JONATHAN DEMME

Pet filmova redatelja 'Kad jaganjci utihnu' koje nikako ne smijete propustiti

Američki filmski redatelj, scenarist i producent Jonathan Demme najpoznatiji je po filmu 'Kad jaganjci utihnu', ali u karijeri je snimio još brojna ostvarenja kojih bi se svakako vrijedilo prisjetiti.

Kada je 26. travnja u 73. godini preminuo Jonathan Demme, Hollywood je ostao bez velikog i važnog redatelja koji je stvarao kroz pet desetljeća i čiji je rad nemoguće podvesti pod jedan žanrovski nazivnik. Radio je trilere, komedije, dokumentarce i koncertne filmove, a njegov je rad istovremeno raznolik, ali i visoko profiliran.

Snimio je dvadesetak igranih filmova i jednako toliko dokumentaraca, a ovih pet njegovih filmova ne biste smjeli propustiti.

Kad jaganjci utihnu (1991.)

Iako nije bio prvi autor koji je Hannibala, književni lik Thomasa Harrisa, pretvorio u filmski lik, Demme je za ovaj film dobio veliko priznanje osvojivši pet najvažnijih Oscara – najbolji film, glumac, glumica, redatelj i scenarij.

Film i dalje ima sposobnost zalediti vam krv u žilama, a posebno je upečatljiva njegova psihološka dubina i kompleksnost te činjenica da je, netipično za ono vrijeme, u prvom planu ženska glavna uloga – fenomenalna Jodie Foster kao Clarice Starling.

Stop Making Sense (1984.)

Gotovo nitko prije, ali ni poslije Demmea nije uspio uhvatiti živost i energiju glazbenog nastupa uživo kao što je to njemu uspjelo u filmu "Stop Making Sense", koncertnom filmu o Talking Headsima.

S hitovima kao što su "Psycho Killer", "Burning Down the House" i "Once in a Lifetime", ovaj film je savršen spoj glazbe, filmske umjetnosti i humora. Ne smijete propustiti!

Čudesna djevojka (1986.)

Mračna romantična komedija u kojoj briljiraju Jeff Daniels i Melanie Griffith. Radnja je jednostavna, ali očaravajuća.

Slobodoumna žena "kidnapira" mladog yuppieja za pustolovni vikend, ali zabava brzo postaje opasna kada se pojavi njezin bivši suprug kojemu nije do šale. Zabavno, duhovito, šarmantno.

Melvin and Howard (1980.)

Odličan film o ekscentričnom milijarderu Howardu Hughesu bio je jedan od Demmeovih prvih uspjeha. On propituje odnos Hughesa i Melvina Dummara, a ta neobična priča govori o tome kako instant celebrity brzo stekne brojne prijatelje.

Mary Steenburgen je osvojila Oscara za ulogu Melvinove prve supruge, a Bo Goldman za scenarij. Sjajan film.

Philadelphia (1993.)

Dvije godine nakon što je film "Kad jaganjci utihnu" pomeo Oscare, Tom Hanks je za ulogu u "Philadelphiji" osvojio svoj prvi zlatni kipić za ulogu odvjetnika koji se bori s diskriminacijom zbog toga što je HIV pozitivan. Film je učinio jako mnogo na micanju stigme koja se u ono vrijeme vezala uz HIV-pozitivne bolesnike, a o njegovoj popularnosti govori i podatak da je zaradio više od 200 milijuna dolara na kino blagajnama.

"Željeli smo doći do ljudi koji ne znaju ništa o AIDS-u, o ljudima koji s podozrenjem gledaju na bolesnike", izjavio je Demme 1994. za Rolling Stone. Itekako mu je uspjelo.

Linker
22. ožujak 2024 06:14