Uz ovakvu prirodu i krajolik ćete zaboraviti na gradsku vrevu...
 Robert Klarić
Kamo na izlet?

Odmor nikad nije bio bliže! Uživanje u srcu zelene oaze zagrebačkog prstena

Na manje od sata vožnje od glavnoga grada Hrvatske može se uživati u dobrim vinima i tradicionalnim jelima, razgledavati stare dvorce, biciklirati u prirodi i voziti se skelom preko Save.

Hrvatsku metropolu sa zapadne, južne i istočne strane okružuje zeleni prsten koji je idealna kontinentalna destinacija za vikend. Zemljopisno raznolik - s gorskim i brežuljkastim krajolicima Samoborskog i Žumberačkog gorja na zapadu do ravničarskih i močvarnih područja u porječjima Save, Kupe, Lonje, Krapine, Sutle, Odre - svakom posjetitelju može ponuditi vrstu odmora kakvu je zamislio.

promo zagrebačka županija
Rijeka Sava sa svojim sprudovima, okružena livadama i šumama.

Može se birati između aktivnosti u prirodi do posjeta vinskim cestama Plešivice, Moslavine i Zeline te uživanja u ponudi lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, izletišta, kupališta i ribnjaka.

Copanjek - tradicionalni plešivički kolač

O tome da bijeg od urbanog stresa i gradskih gužvi nikada nije bio bliži govori podatak kako su gotovo sve destinacije - od Samobora, Velike Gorice i Zaprešića do Dugog Sela, Vrbovca i Ivanić Grada - smještene na pola sata vožnje od središta Zagreba, a posebna atrakcija za mnoge je prelazak Save na splavi, koja put od Zaprešića do Samobora i obrnuto skraćuje za 15 kilometara, a oba prijelaza u funkciji su svakodnevno cijele godine. Na skelu mogu sve vrste vozila, biciklisti i pješaci, a petominutni doživljaj urezuje se u pamćenje za cijeli život.

Stari grad u Samoboru

Slikoviti pejsaži najraskošniji su u ljetnim mjesecima

Ponuda vina u izletištu Režekov podrum na plešivičkoj vinskoj cesti

Na zaprešićkom području nalazi se i jedinstveni botanički rezervat Cret Dubravica, poznat kao stanište rijetke i strogo zaštićene biljke mesožderke - rosike, koja cvate u srpnju i kolovozu, a cvijet joj je otvoren samo oko podneva za sunčanih dana. Ljubitelji kulturno-povijesnih znamenitosti obavezno će prošetati gradskom jezgrom Samobora, posjetiti ostatke srednjovjekovnih utvrda Okić-grad i Zelingrad, razgledati dobro očuvane primjere drevnog turopoljskog graditeljstva poput crkve sv. Barbare u Velikoj Mlaki te proći zaprešićkom stazom šest dvoraca, među kojima su najpoznatiji Novi dvori bana Josipa Jelačića i barokni dvorac Lužnica.

Ljubekov Gaj na zelinskoj vinskoj cesti

promo
Cijeli je zagrebački prsten prošaran biciklističkim stazama

Posebna pogodnost za sve turističke posjetitelje Zagrebačke županije koji smještaj rezerviraju u prvom vikendu srpnja jest vrijedan dar tamošnje Turističke zajednice - kupon u vrijednosti od 350 kuna koji se može iskoristiti u trgovinama Designer Outleta Croatia.

Pročitajte i:

Split nikad nije bio bliže: Genijalna inicijativa studenata, žele omogućiti ljetovanje svojim kolegama

Baranja je raj za hedoniste, ali i avanturiste: Prirodne ljepote, dobra hrana i još bolje vino

Prirodno bogatstvo koje oduševljava! Impresivna Dinara najljepša je baš u rano ljeto

Njegovo veličanstvo - Dubrovnik! Slavna prošlost i ljepota koja oduzima dah svjetske elite

Linker
10. travanj 2024 19:30