umjetnost fotografije

Od hobija do profesionalnih karijera: Damir Hoyka otkriva talent i kreativnost mladih

Profesionalni fotografi otkrivaju kako su se nakon seminara Fotosofia pod vodstvom Damira Hoyke - koji se ove godine održava od 6. do 12. lipnja - odlučili na velike promjene u svom životu - od novih karijera do rada izvan Hrvatske.

AIDA REDŽEPAGIĆ (36), Sarajevo

Direktorica Sarajevo Photography Festivala, poznata po modnim, portretnim i dokumentarističkim fotografijama. Pobjednica natječaja Rovinj Photodays 2020. s fotografijom koja prikazuje život bosanskohercegovačke književnice Martine Mlinarević Sopta nakon što je oboljela od karcinoma dojke.

Fotosofia i ja...

Bila sam polaznica Fotosofije 2014. Drago mi je što je Hoyka prepoznao moj talent i kreativnost jer sam nakon seminara odlučila da se fotografijom želim profesionalno baviti. Osim toga, prvi put u životu sam imala prilike raditi u timu sa šminkerima, frizerima, asistentima... te sam s fotografijama nastalim na seminaru izgradila osobni portfolio.

Najvrednije iskustvo

Fotosofia mi je donijela prijateljstva koja i danas traju. S ekipom iz devete generacije često se čujem, posjećujemo jedni druge, pratimo tko što radi, čak preporučujemo poslove jedni drugima.

Savjet mladima

Bez obzira na kojoj ste razini znanja, jeste li fotograf amater ili profesionalac, prijavite se jer ćete na Fotosofiji mnogo naučiti.

image

Aida Redžepagić

FOTOSOFIA

ČITAJTE I: Otvorena izložba genijalnih fotografija: Još jedan uspješan seminar Damira Hoyke polaznicima označio prekretnicu

DENIS BUTORAC (30), Zagreb

Profesionalni fotograf, diplomirao, a zatim i magistrirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik nagrade Marina Viculin koju dodjeljuje udruga Organ Vida kao godišnje priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima na području fotografije. Na ovogodišnjoj Fotosofiji, koja se održava od 6. do 12. lipnja u Zagrebu, održat će predavanje na temu modne fotografije. Prijave se primaju do 12. svibnja.

Fotosofia i ja...

Hoyka me odabrao za seminarista 2011. kada sam tek napunio osamnaest godina. Zanimljivo je da sam zbog Fotosofije odgodio upis na Akademiju dramske umjetnosti. Naime, upisi na ADU i na Fotosofiju su bili u isto vrijeme pa sam morao izabrati. Vjerovao sam da će mi seminar pomoći i da mogu poraditi na sebi i na portfoliju i u idućih godinu dana te se tako bolje pripremiti za upis na fakultet. Nikad nisam požalio zbog te odluke.

Najvrednije iskustvo

Naučio sam mnogo o odnosu prema poslu, ali i komunikaciji s drugima. Bio sam okružen s 15 ljudi koji imaju iste interese i došli su na seminar s istim ciljem. Najviše pamtim osjećaj zajedništva i druženja. Mnogo smo radili, ali smo se još i više družili. S nekima od njih sam jako dobar prijatelj.

image

Denis Butorac

FOTOSOFIA

Savjet mladima

Najbolji savjet je - prijavite se! Riječ je o prilici koju, pogotovo netko na početku bavljenja fotografijom, ne bi trebao propustiti. Važno je truditi se, pratiti događanja vezana uz Fotosofiju te se povezati s drugim fotografima, asistirati na snimanjima...

SENJA VILD (31) i FRANJO MATKOVIĆ (37), Zagreb i Beograd

Freelancer fotografi; Senja je diplomirala na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu, a Franjo na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Stalni suradnici Glorije Glam koji rade i izvan granica Hrvatske - od Pariza i Londona do Madrida i Amsterdama.

Fotosofia i ja...

Senja: Na Fotosofiji sam bila 2018. i mogu reći da su moji radovi tada bili dobra prezentacija moje estetike i rada. Neke stvari bih danas drugačije fotografirala, ali je za svakog umjetnika bitan razvoj i napredak, od ideje, pa sve do finalne realizacije.

Franjo: Kada sam se 2010. prijavljivao na seminar, bio sam potpuni početnik i nisam imao jasnu viziju u kojem smjeru bih se razvijao. No, ono što se već tada moglo iščitati iz mojih radova je sklonost eksperimentiranju, igranju sa svjetlom i kreiranju neobičnih scena.

image

Senja Vild i Franjo Matković

fotosofia

Najvrednije iskustvo

Senja: Na Fotosofiji je započela Franjina i moja suradnja: nastao je Matković&Vild. On je te godine bio asistent, a ja polaznica, no ujedinili su nas slična estetika, želja za zajedničkim radom, razvitkom ideja i ljubav prema fotografiji. Danas kao duo stvaramo predivne priče koje su odraz našeg senzibiliteta i osobnosti.

Franjo: Dok sam studirao, fotografija mi je bila hobi. No, na Fotosofiji sam shvatio da se fotografijom želim baviti profesionalno. Osim toga, dobio sam i dovoljno samopouzdanja da se odvažim na fotografsku karijeru. Počeo sam snimati modne editorijale za domaće modne časopise, vizuale za vodeće modne manifestacije u Hrvatskoj...

ČITAJTE I: Mlade nade hrvatske modne fotografije iskazale se na novoj Fotosofiji: Novi val kreativaca oduševio Damira Hoyku

Savjet za nove nade

S&F: Nemojte propustiti priliku za upoznavanjem novih ljudi, slušanjem priča i učenjem jedni od drugih, kao i od mentora koji znaju biti nepresušan izvor inspiracije. Na seminaru postajete jedna velika obitelj gdje si pomažete, inspirirate se, pa i kritizirate. Stoga ne budite u strahu pokazati svoje pravo ja i podijeliti svoja razmišljanja i stavove.

Linker
16. travanj 2024 06:39