Tko sve dolazi?

Novost ovogodišnjeg programa Ponta Lopud festivala su stručni programi za snimateljice

Monika Lenczewska vodit će Masterclass za snimateljice iz regije na drugom izdanju Ponta Lopud festivala.

Kao što je i najavljeno, novost ovogodišnjeg programa Ponta Lopud festivala su stručni programi za snimateljice. Jedan od dugoročnih ciljeva Ponta Lopuda je i doprinos rodnoj jednakosti u filmskoj industriji. Stoga se na ovogodišnjem, drugom izdanju festivala, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC-om) posebno podupiru snimateljice iz Hrvatske i regije, za koje će biti organiziran teoretski i praktični rad s jednom od svjetski poznatih direktorica fotografije na filmu (DOP) te će se ove godine po prvi puta snimati tijekom Ponta Lopud festivala.

image

Monika Lenczewska

PRESS

Monika Lenczewska snimateljica sa sjedištem u SAD-u i Europi, koju je Variety proglasio jednom od 10 najboljih filmskih snimatelja u 2016. godini, na Ponta Lopudu će održati masterclass s talentiranim snimateljicama iz regije. Iz Monikine bogate karijere vrijedi izdvojiti rad na islandskom filmu „Under the Tree“ za koji je dobila nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Dublinu, brojne nominacije na festivalima poput Sundancea i Camerimagea, a članica je organizacija International Cinematographers Guild, Polish Society of Cinematographers i European Film Academy.

image

Maja Radošević

PRESS

Sudionice masterclassova također su redom uspješne snimateljice: Maja Radošević srpska je snimateljica iza koje je više od dvadeset kratkih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a tu su još i mlada hrvatska snimateljica Magdalena Ptiček, zatim Eva Kraljević, hrvatska snimateljica i redateljica dokumentarnih filmova, koja je u posljednjih 15 godina snimila više od 20 kratkih, srednjemetražnih i dugometražnih filmova, a režirala je i 4 dokumentarna filma, Dubravka Kurobasa, hrvatska snimateljica, kojoj je domaći omnibus „Duboki rezovi” donio čak dvije nagrade: posebno priznanje žirija SEEfesta – Filmskog festivala jugoistočne Europe u Los Angelesu 2019., te Zlatnu arenu za kameru na Pulskom filmskom festivalu 2018. godine.

image

Magdalena Ptiček

PRESS

Ovogodišnjem Ponta Lopud festivalu kao poseban gost i moderator pridružit će se i Cristi Puiu, rumunjski scenarist i redatelj poznat po nagrađivanim filmovima „The Death of Mr. Lazarescu“ (Festival u Cannesu 2005.), „Aurora“ (Festival u Cannesu 2010.), „Stuff & Dough“ (Quinzaine 2001.), „Sieranevada“ (Festival u Cannesu 2016.) i „Malmkrog“ (Berinale 2020.). Njegov kratki film „Coffee and Cigarettes“ nagrađen je Zlatnim medvjedom na Berlinaleu 2004. godine. Smatra se pokretačem rumunjskog novog vala i jednim od najznačajnijih filmskih stvaratelja današnjice.

image

Regizorul Cristi Puiu

PRESS

Najljepše priznanje koje je Ponta Lopud mogao dobiti povratak je prošlogodišnjih mastera na ovogodišnje izdanje festivala. Naime, i ove godine očekujemo redatelje i oskarovce Pawela Pawlikowskog i Danisa Tanovića, kao i scenarista, redatelja i producenta Michela Franca, u ulogama moderatora na masterclassovima. Pridružit će im se i mađarska redateljica Lili Horvát i srpski redatelj Ognjen Glavonić.

image

Danis Tanović

BRIGITTE LACOMBE

Lili Horvát mađarska je redateljica i scenaristica čiji je prvi igrani film „Dijete srijede“ pobijedio u natjecateljskom programu East of the West na Filmskom festivalu u Karlovim Varima 2015. godine. Njezin drugi igrani film „Pripreme za zajednički život na neodređeno vrijeme“, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2020., prikazivan je i na festivalima u Torontu i Busanu te osvojio je mnoge nagrade diljem svijeta.

image

Lili Horvat

PRESS

Ognjen Glavonić srpski je redatelj i filmski producent čiji je dokumentarni film „Dubina dva“ premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu 2016., a debitantski dugometražni film „Teret“ u Cannesu u programu Directors‘ Fortnight 2018. Njegovi radovi također su prikazivani na mjestima kao sto su MOMA, MOMI, Lincoln Center u New Yorku, Centre Pompidou u Parizu te ICA u Londonu. Glavonić je direktor i suosnivač Pančevo film festivala.

image

Michel Franco

PRESS

U šest festivalskih dana, sudionici i publika moći će uživati i u večernjim filmskim projekcijama na jedinstvenim lokacijama pod zvijezdama, izuzetnom ambijentu tvrđave Franjevačkog samostana – Lopud 1483 i plaže RMH Lafodia Sea Resorta.

Ponta Lopud festival održava se od 22. do 27. lipnja 2022.

image

Pawel Pawlikowski

PRESS
image

Ognjen Glavonić

PRESS

O Ponta Lopud festivalu:

Ponta Lopud festival kreativni je hub, mjesto susreta filmskih talenata iz regije, značajnih autora iz svijeta filma i zaljubljenika u filmsku umjetnost. Talenti u razvoju i već etablirani profesionalci sedme umjetnosti u inspirativnom okruženju otoka Lopuda imaju priliku steći nova iskustva i stvarati dugoročne profesionalne i prijateljske odnose. Istovremeno, Ponta Lopud festival, koji u fokus stavlja kreativne procese i film kao umjetnost, pruža uvid u recentne tokove regionalne kinematografije okupljajući na elafitskom otoku nove generacije filmskih kreativaca. Ponta Lopud festival osnovali su Tilda Grossel Bogdanović i Mirsad Purivatra 2021. godine, s misijom promocije i profesionalnog razvoja nove generacije filmskih talenata.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj mrežnoj stranici festivala www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža Ponta Lopud festivala.

Linker
23. travanj 2024 16:27