Daniel Kiršić
15. seasplash

Nikada nije rano za planiranje ljeta: Objavljeni su prvi izvođači jubilarnog izdanja Seasplasha

Iako je trenutačno možda prirodnije razmišljati o kićenju bora i božićnim poklonima, mi smo već počeli raditi planove za iduće ljeto: objavljeni su prvi izvođači koji će nastupiti na 15. jubilarnom Seasplash festivalu koji će se održati od 20. do 23. srpnja na već dobro poznatoj lokaciji, tvrđavi Punta Christo u Puli.

Vin Gordon & The Real Rock Band

U Pulu stižu glazbenici sa samog vrha reggae, dub, ska i punkrock scene, a predvodi ih legendarni jamajkanski trombonist Vin Gordon, poznat poznat još kao Trommie ili Don D Junior.

Vin Gordon And The Real Rock Band. 
Yard Studio, London - UK - 3rd Oct 2015.
Photo © Roger T. Smith.
Email: rogsmithphotos@gmail.com
Roger T. Smith

Vibronics meets Conscious Sounds

Muzičku karijeru započeo je ranih 60-ih godina u poznatoj školi Alpha Boys School of Music. Jedan od njegovih najvećih hitova je Real Rock, svjetski poznata reggae himna, koju je komponirao s Jackie Mittoom, klavijaturistom genijem. Kako je Vin Gordon bio omiljeni trombonist Bob Marleya, isti ga je poveo u London 1977. godine kako bi snimili albume Exodus i Kaya, nakon što su na Jamajci snimili Natty Dread i Rastaman Vibration. Zadnjih nekoliko godina Vin putuje Europom kao član The Wailersa i Skatalitesa, a od nedavno je pokrenuo svoji bend The Real Rock s 8 fantastičnih londonskih glazbenika.

Suradnja Vibronicsa i Conscious Soundsa izrazito je kvalitetan i respektabilan spoj na svjetskoj dub sceni! S njihovim zanimljivim i unikatnim osobnostima, te zavidnom glazbenom diskografijom, ovi talentirani producenti slave 50 godina duba svojim zajedničkim albumom koji izlazi u veljači 2017. godine. Album istražuje sve utjecajne tonove ovog žanra, od samih početaka sedamdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do najnovijih dub inkarnacija.

Citizen Fish

Citizen Fish je bend kojem nije potreban poseban uvod – još od svog osnutka, 1990. godine, mješavinom ska i punkrock glazbe zaradili su titulu majstora. Članove benda znamo iz kultnih punk bendova kao što su Subhumans i Culture Shock. Još uvijek su poprilično aktivni i u punom pogonu – stare himne i uspješnice se ne zaboravljaju, a novi uradci se nižu jedan za drugim.

Pitch Black

Pitch Black uzburkali su vode unutar nezavisne glazbene dub scene svojim beskompromisnim i inovativnim zvukom. Njihova glazba neprimjetno briše granice između srodnih žanrova, bivajući i dalje pristupačnom, još od albuma prvijenca Futureproof iz 1999. godine. Projekt je zamisao Michaela Hodgsona, nagrađivanog multimedijalnog umjetnika i Paddyja Freea, producenta kolektiva Salmonella Dub.

Culture Shock

Culture Shock je uistinu kultni bend, i rodonačelnik u simbiozi ska, dub i punkrock glazbe! Iako su u početku djelovali tek kraći period iza njih je ostao ogroman trag. Osim što dijele članove i povijest s bratskim bendovima Citizen Fish i Subhumans, poznati su i po sjajnim melodijama i energičnim nastupima. Vratili su se u punom sjaju, s novim albumom pod okriljem ni manje ni više nego izdavačke kuće Alternative Tentacles, kultnog Jella Biafre.

Waitapu

Godinama prije poniranja u dub dimenzije članovi Waitapua čeličili su se u raznim sferama života lokalne underground scene i čvrstog zvuka hardcore, punk, metal i stoner glazbenih stilova. Bend djeluje u Čakovcu, u Međimurju, na sjeverozapadu Hrvatske, a krenuo je u stvaranje zanata svog ozbiljnog zvuka. Izražena ljubav prema old school dubu kao i raznolika glazbena podloga, koja se proteže sve od punka do stoner rocka, označava zvučne koordinate njihovog projekta.

Black Star Dub Collective

Bend koji na Seasplash dolazi direktno iz Manchestera, nastao je usred hladne zime 2009. godine s idejom izražavanja velike ljubavi prema sound system kulturi. Kako su u Rusholme’s Dickenson Roadu uspjeli pokrenuti skvotersku scenu, usporedo je rastao i kolektiv, a danas je u punom cvatu s članovima koji su željni doprinijeti svojom ljubavi prema dub, reggae, roots i dancehall glazbi.

Conscious Youth

Dolaze iz Velike Britanije, a čine ga članovi kolektiva Black Star Dub, kao i Dub Reaktion, poznat po organiziranju dub evenata u Manchesteru. Njihovi počeci sežu od 2014. godine, potaknuti nezadovoljstvom političke i društvene situacije u svijetu, inspirirani sound system kulturom za koju vjeruju da posjeduje snagu ujedinjavanja ljudi.

U prodaju su već puštene i povoljne ulaznice RanoGrabilice.

Linker
19. travanj 2024 13:17