havc.hr
Višestruko nagrađivani

Na HBO stiže prvi hrvatski dokumentarni film - nagrađivana 'Srbenka'

Na popularnom HBO-u po prvi put moći ćete pogledati hrvatski dokumentarni film 'Srbenka', koju je Europska filmska akademija uvrstila među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godina, a dobila je i nagradu 'Doc Alliance' u Cannesu.

Osim raznih filmova i serija, na HBO-u je prvi put dostupan i hrvatski dokumentarac i to u režiji Nebojše Slijepčevića u produkciji Restarta koji ćemo moći pogledati od 20. lipnja. "Srbenka" prati pripreme i probe za predstavu 'Aleksandra Zec' Olivera Frljića u produkciji HKD Teatra iz Rijeke, a govori o temama nacionalizma i ksenofobije te promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

"Razgovori s HBO-om traju već dulje vrijeme, prvi kontakt uspostavljen je još prije dvije godine. Za mene osobno HBO je trenutno najbitnija svjetska produkcijska kuća. Na HBO-u cijene autorski dokumentarni film, i ne bježe od zahtjevnih tema. Srećom, ljubav se pokazala uzajamnom, i sretni smo i ponosni da će Srbenka svoju TV premijeru imati upravo na tom kanalu. Što se mene tiče – bolje ne može", izjavio je redatelj Nebojša Slijepčević.

havc.hr

"Srbenka" je svjetsku premijeru doživjela na festivalu Visions du Reel u Nyonu u ožujku 2018. godine, a pokupila je i nekoliko nagrada među kojima je 'Doc Alliance' u Cannesu te nedavne nagrade na festivalima u Linzu i Varšavi. Osim toga, proglašena je i najboljim dokumentarnim filmom na 24. izdanju Sarajevo Film Festivala, a Europska filmska akademija uvrstila ju je među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u prošloj godini.

"Koliko znam, Srbenka je prvi hrvatski dokumentarac na HBO-u i nadam se da smo probili led i za ostale domaće autore. S obzirom na kvalitetu dokumentarne produkcije u Hrvatskoj, vjerujem da nećemo dugo biti usamljeni u njihovom katalogu. No, nadam se da će film biti prikazan i na HTV-u. Ponudili smo ga na natječaju za otkup i očekujemo pozitivan odgovor. U međuvremenu Srbenka nastavlja putovati po festivalima. U narednim mjesecima čeka nas mala regionalna turneja, imat ćemo crnogorsku, makedonsku i kosovsku premijeru, ali film putuje i na dalje destinacije - Tajland, u Argentinu, Litvu...", dodao je redatelj.

Linker
20. travanj 2024 01:33