iStock
SAVJETI ZA SPAVANJE

Muči vas nesanica? Ovo je 6 načina da je pobijedite i mirno spavate

Koliko ste se puta budni prevrtali po krevetu i pokušavali zaspati? Uz to što je mučna, naporna i iscrpljujuća, nesanica može imati ozbiljne posljedice na zdravlje, a samo jedna noć prekratkog ili nedovoljno dobrog sna može vam uništiti čitav radni tjedan.

Zato možete doći u napast da uzmete "nešto za spavanje", od prirodnih pripravaka na biljnoj bazi preko onih s melatoninom (hormonom sna) pa sve do lijekova koje vam je prepisao liječnik, ali treba znati da su svi pripravci najkorisniji ako se uzimaju unaprijed, s namjerom da prepravite svoj raspored spavanja. Za istinsku, dugoročnu prevenciju nesanice korisnije je promijeniti neke rutine oko odlaska na spavanje nego jednostavno progutati tabletu svaki put kada ne možete usnuti.

1. Preskočite piće prije spavanja

Iako čaša vina prije odlaska u krevet može zvučati privlačno i čak vam pomoći da usnete, možda je ipak bolje da još jednom razmislite o tome. Ako baš morate nešto popiti, pokušajte posljednje piće popiti barem dva sata prije odlaska na počinak. Također, nastojte ograničiti količinu alkohola koju unosite jer vašem tijelu treba dva sata da procesuira svako piće koje popijete.

Woman Relaxing On Sofa With Glass Of Wine After Work
Getty Images/iStockphoto

2. Pomirišite ruže

Odavno su poznate prednosti eteričnih ulja kada je usnivanje u pitanju, a neki su mirisi posebno korisni. Senzualni mirisi poput ruža, vanilije ili lavande mogu pomoći za opuštanje pa ako i samo blago poprskate jastuk eteričnim uljem lavande, to vam može pomoći da lakše usnete. Također, ne podcjenjujte kamilicu.

3. Jedite mudro

Čak i kada silno želite nešto pojesti prije odlaska na spavanje, pametnije se ograničiti na nekom lako probavljivom zalogajčiću umjesto da si radite bogati sendvič. Ako baš osjećate silnu glad to može značiti da ste ustvari samo umorni i razumno je pojesti nešto lagano i prirodno kako biste umirili osjećaj gladi i opustili se. Najbolje je ne jesti ništa prije spavanja, ali ako baš morate neka to bude lako probavljivo.

Close up of a woman sleeping on the bed
Getty Images

4. Lezite na leđa

Ovo možda neće biti lako za sve one koji vole spavati na trbuhu, ali kvaliteta sna je jednako važna kao i njegova kvantiteta, a tome itekako doprinosi položaj spavanja. Najbolji položaj je ležanje na leđima jer on dopušta glavi, vratu i kralježnici da se odmore u neutralnoj poziciji, a istovremeno može pomoći u prevenciji bolnih leđa u starijoj dobi.

5. Budite aktivni

Iako toga nekad nismo svjesni, na naše spavanje itekako utječe ono što jedemo i koliko se krećemo. Moramo biti fizički umorni da bismo zaspali. Ako teretana nije vaš izbor, nema veze. Pronađite neku fizičku aktivnost koja vas veseli, ali i fizički umara. To može biti rad u vrtu pa čak i obično hodanje. Za mirnu noć je važno svaki dan potrošiti mentalnu, fizičku i emocionalnu energiju na aktivan život.

Full body side portrait of a smiling female fashion model walking
Getty Images/iStockphoto

6. Postavite si razuman cilj

Važna je atmosfera u vašoj spavaćoj sobi, ali i uspostavljanje zdravih rutina koje vas prirodnim putem pripremaju za spavanje. Većini ljudi je optimalno 7 do 9 sati sna, ali čak i ako to ne možete ostvariti svaku noć, dobro si je to postaviti kao cilj kojem treba težiti. S vremenom ćete shvatiti koliko sna najbolje odgovara vašem tijelu i kada to počnete ostvarivati većinu dana u tjednu bit ćete na dobrom putu.

Linker
12. travanj 2024 04:57